Messe. Møde i vatikanet, ledt af den nu afdøde pave John Paul d. 2., i 2002. Den nuværende paves spindoktor, Greg Burke, er medlem af Opus Dei.
Foto: ARTURO MARI/Jyllands Posten

Messe. Møde i vatikanet, ledt af den nu afdøde pave John Paul d. 2., i 2002. Den nuværende paves spindoktor, Greg Burke, er medlem af Opus Dei.

fakta

Opus Dei efterligner dagligt Kristi lidelser

Den magtfulde organisationen Opus Dei er central i den katolske kirke.

fakta

Opus Dei er en lille, men magtfuld konservativ organisation i den katolske verden, der findes i over 90 lande og har omkring 90.000 medlemmer, der forsøger at leve strengt religiøst for at opnå frelse.

Opus Dei bliver ofte beskrevet som den mest kontroversielle organisation inden for den katolske kirke.

LÆS OGSÅ

Ikke mindst fordi mange af medlemmerne helt bogstaveligt tugter kroppen. Enten i form af et lille jernbælte med pigge, der borer sig ind i låret, når man strammer det, en såkaldt cilice, eller ved at piske sig selv, fortæller religionssociolog ved Københavns Universitet, Brian Arly Jacobsen.

»Det handler både om at efterligne Kristi lidelser og om at fornægte kødet for at komme nærmere frelsen. Man kan bøde for sine synder ved at straffe sit kød og på den måde fremelske den rene ånd«, siger han.

Ekstremt konservativ
Organisationen Opus Dei blev stiftet af Josemaria Escrivá i 1928 og vandt ret hurtigt stor religiøs og politisk indflydelse i Spanien og resten af Sydeuropa.

Escrivá var en af den spanske diktator Francos støtter, og Opus Dei regnes da også for at være en meget konservativ bevægelse, med langt større indflydelse, end dens beskedne medlemsskare burde give.

I 1982 gjorde Pave Johannes Paul ll Opus Dei til sit personlige prælaturat, og i 2002 kanoniserede han stifteren Josemaria Escivá.

LÆS OGSÅ

»De kan gå direkte til paven, hvis de ønsker forandringer«, forklarer Brian Arly Jacobsen.

Også den nuværende pave, pave Benedikt XVI, har ifølge Brian Arly Jacobsen haft tætte forbindelser til Opus Dei.

For eksempel er hans nyudnævnte pr-chef, den tidligere Fox-journalist Greg Burke, medlem af organisationen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce