Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Bombe. Premierminister David Cameron kastede selv en bombe ind i debatten i aften, da han på tv-stationen ITV indrømmede, at han indtil 2010 ejede aktier for 275.000 kroner, som han havde arvet efter sin far.
Foto: RYE SKJOLDJENSEN ANDERS

Bombe. Premierminister David Cameron kastede selv en bombe ind i debatten i aften, da han på tv-stationen ITV indrømmede, at han indtil 2010 ejede aktier for 275.000 kroner, som han havde arvet efter sin far.

Britisk EU-afstemning
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Camerons troværdighed lider knæk i EU-opgør

David Cameron var manden, som lovede at bekæmpe skattesnyd. Nu indrømmer han, at han ejede aktier i sin fars skattelyselskab.

Britisk EU-afstemning
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den britiske premierminister, David Cameron, indleder fredag en større valgturné før kommunalvalget i maj og folkeafstemningen om fortsat britisk medlemskab af EU 23. juni.

Folkeafstemningen bliver en tung byrde at løfte for premierministeren, og han skal nu føre valgkamp i skyggen af Panama-lækken.

Premierministeren kastede selv en bombe ind i debatten i aften, da han på tv-stationen ITV indrømmede, at han indtil 2010 ejede aktier for 275.000 kroner, som han havde arvet efter sin far.

»Jeg må også forholde mig til fortiden. Fordi jeg selvfølgelig ejede aktier og obligationer tidligere – det var helt naturligt, for min far var børsmægler ... Jeg solgte dem, da jeg blev premierminister i 2010, for jeg ønskede ikke, at nogen skulle sige, at jeg havde andre dagsordener, at jeg blandede tingene sammen«.

Flere medier afslørede onsdag, at hans afdøde far i 30 år ikke betalte skat i Storbritannien af et holdingselskab, som var registreret i Panama af det skandaleombruste advokatselskab Mossack Fonseca.

LÆS ARTIKEL

Indtil i aften har David Cameron fastholdt, at der var tale om private anliggender i et forsøg på at holde sig uden for polemikken om faderens transaktioner.

Efter denne indrømmelse ventes presset på premierministeren at tage til, og det risikerer at få konsekvenser for folkeafstemningen om fortsat britisk medlemskab af EU 23. juni.

I dag anklagede Brexit-organisationen Vote Leave premierministeren for at sende en kontroversiel pjece om fordelene ved medlemskab af EU på gaden, samtidig med at han ifølge organisationen risikerer at blive en del af Panama-skandalen.

»Lanceringen af pjecen er blandt andet et forsøg på at aflede opmærksomheden fra David Camerons skattesager«, hedder det i en udtalelse fra Vote Leave, hvis frontfigur er ingen ringere end justitsminister Michael Gove.

Brev til EU-bossen

Premierministeren kommer også ind i billedet, fordi avisen Financial Times i dag skrev, at David Cameron i 2013 forsøgte at påvirke kommende EU-lovgivning, så truster og selskabskonstruktioner som faderens ikke blev omfattet af den.

Premierministeren henvendte sig i et brev til den daværende formand for EU’s ministerråd, Herman Van Rompuy. David Cameron skrev blandt andet, at skattemyndighederne »allerede i dag og mere end nogensinde før har adgang til oplysninger om truster, især offshore-truster«.

Cameron har ikke holdt sit løfte om at stoppe skattehemmeligheden og angribe ’moralsk forkastelige’ offshore-arrangementer

Derfor var der ifølge David Cameron, som på det tidspunkt fremstillede sig selv om en af foregangsmændene i kampen mod skatteunddragelse, ingen grund til også at lade de nye regler omfatte truster, som hans far og mange af det konservative partis stenrige sponsorer i vid udstrækning har benyttet sig af og fortsat gør.

Det argument gentog talsmænd for premierministeren torsdag. Ifølge dem vurderede David Cameron i 2013, at kontrol af truster var et underordnet problem i forhold omkring international skatteunddragelse.

Indtil Ian Cameron flyttede sit selskab Blairmore Holding til skatteparadiset Irland med den lave selskabsskat, havde han overladt en del af sin kapital til en anden juridisk person, i dette tilfælde Panama Fonseca.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Blairmore Holding, som blev stiftet i 1982, administrerede rige britiske familiers formuer.

Ifølge reklamemateriale fra selskabet, som avisen The Guardian citerer, var »Blairmore ikke skattepligtig af sin indkomst eller kapitalgevinster i Storbritannien«, og det var heller ikke omfattet af selskabsskat.

Hermed stod Ian Cameron ikke selv som ejer, og hermed unddrog han og kunderne sig det britiske skattevæsens og andre myndigheders opmærksomhed.

Britiske særordninger

Placeringen i Panama betød, at det britiske skattevæsen eller andre myndigheder ikke havde mulighed for at se, hvem der reelt gemte sig bag Blairmore og de konti, selskabet administrerede.

Det var blandt andet dette smuthul, David Cameron ville beskytte med sit brev til EU-ministerrådets daværende formand.

Det var tilsvarende foranstaltninger, som skal sikre den britiske finansverdens interesser, som David Cameron også krævede særordninger for på EU-topmødet i marts i år.

Det endte med en accept af særlige vilkår for blandt andet den britiske finanskapitals interesser, som ifølge David Cameron er så vigtige, at briterne roligt kan stemme ja til fortsat medlemskab af EU 23. juni.

Oppositionspartiet Labour, som er præget af voldsom intern uro efter valget af den stærkt venstredrejede Jeremy Corbyn til partileder sidste år, har efter indrømmelsen i aftes en god angrebsflade mod premierministeren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Dobbeltmoralsk hykler«

Partiets nummer 2, finansordfører John McDonnell, kræver nu en undersøgelse af sagen.

»Cameron har ikke holdt sit løfte om at stoppe skattehemmeligheden og angribe ’moralsk forkastelige’ offshore-arrangementer. Nu skal der handling til«, hedder det i en tweet, med henvisning til at David Cameron i 2013 kaldte konstruktioner som skattearrangementerne i Panama og andre steder »moralsk forkastelige«.

Flere kommentatorer kalder David Cameron en »dobbeltmoralsk hykler«, fordi han lovede kamp mod skattesnyderiet og samtidig aktivt forsvarede vigtige dele af det i diskussionerne i EU. Han kan også vente frontale angreb fra Brexit-organisationen Vote Leave med flere af David Camerons ledende ministre i spidsen, som har al mulig interesse i at ødelægge premierministerens image i de kommende måneder. For en vingeskudt David Cameron vil have svært ved at vinde folkeafstemningen i maj.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden