Valg. Den britiske europaminister David Lidington glæder sig over, at den britiske EU-afstemning kan være med til at øge respekten for nationale forskelligheder i EU.
Foto: Anders Rye Skjoldjensen

Valg. Den britiske europaminister David Lidington glæder sig over, at den britiske EU-afstemning kan være med til at øge respekten for nationale forskelligheder i EU.

Britisk EU-afstemning

Britisk europaminister: »Det er sundt for EU, at de nu skal respektere vores forskellighed«

EU-modstanderne i Storbritannien skal udstilles som drømmere, mener europaminister David Lidington, der er Camerons ’EU-dynamo’. Han afviser samtidig alle beskyldninger om skræmmekampagne.

Britisk EU-afstemning

Både borgerne i EU, deres politiske ledere og de tunge europæiske institutioner i Bruxelles bør være glade og tilfredse med den kommende britiske folkeafstemning, der vil afgøre Storbritanniens fremtid i EU.

Den britiske europaminister David Lidington er ikke i tvivl om velsignelserne ved den britiske aftale om særrettigheder i EU og den kommende folkeafstemning om Brexit eller ej.

Selv om han sidder i forreste linje i en tiltagende rå valgkamp, ryster han ikke på hånden. Situation er i virkeligheden en gave til EU – et ’wake-up call’ til det europæiske establishment om de reelle folkelige strømninger blandt 500 millioner medlemmer af EU, mener han.

»Det er sundt for EU, at de nu skal respektere vores forskellighed og respektere virkeligheden: borgernes nationale loyalitet og den forskellige nationale identitet i Europa«, siger David Lidington, mens han nipper til sin te, håndbragt i et papkrus, i DR Byen, hvor han har deltaget i flere interview.

»Se på den politiske bevægelse i så mange europæiske lande. Der er en bevægelse mod partier, der er imod de europæiske institutioner, det er de populistiske partier både til højre og til venstre, der vinder frem. Vi ser det i Sverige, i Frankrig, i Ungarn. Enhver fornuftig europæisk leder må tage det alvorligt og spørge sig selv, hvad der går galt? Svaret er ikke mere centralisering. Svaret er at vise og gennemføre respekt for nationale forskelligheder«.

Modstanderne repræsenterer en rejse mod det ukendte

Så jeres særaftale er ikke kun god for Storbritannien, men også for EU?

»Ja«.

Et stopsignal over for supereuropæerne?

»Stopsignal lyder så negativt. Det er en nødvendig ændring af supertankerens kurs til en retning, der respekterer national identitet og forskellighed. Dem, der vil have mere integration, kan gøre det – men tving os ikke med«.

Positive gentagelser skal give et ja

Spørgsmålet er naturligvis, om et flertal af britiske vælgere 23. juni vil være enige med Lidington i, at premierminister David Camerons aftale med ’Resteuropa’ er så fordelagtig, at de stemmer for den – i stedet for at sige nej og farvel.

Danmark har om nogen erfaring med folkeafstemninger, hvor den nationale elite politisk, erhvervsmæssigt og intellektuelt anbefaler nye aftaler med EU, som vælgerne så forkaster med jævne mellemrum. Afstemningen om retsforbeholdet er stadig i frisk erindring.

Men David Lidington forsikrer, at han under møder med udenrigsminister Kristian Jensen (V), finansminister Claus Hjort Frederiksen (V), medlemmer af Folketingets Europaudvalg og statsminister Lars Løkke Rasmussens nærmeste rådgivere ikke for alvor har talt om, hvordan man vinder og taber folkeafstemninger.

Har de end ikke hvisket et par gode råd til dig?

»Jeg vil ikke kommentere, hvad der præcist skete i jeres afstemning, men det, folk stemte for dengang, var status quo«.

Hvad er jeres plan – hvad vil I gøre?

»For det første understrege de fordele og de muligheder, der er for Storbritannien ved et fortsat medlemskab. Det indre marked er vigtigt for britiske virksomheder og giver fordele, som de ikke bare lige kan opnå uden for EU«, siger ministeren, der trods en lang dag tilsyneladende finder ny energi ved at tale om den kommende afstemning derhjemme. Han taler sig varm om fordelene for briternes sikkerhed ved at blive i EU med den nye aftale – både i forhold til terrortrusler og flygtningestrømme og i forhold til et nyt og mere aggressivt Rusland.

»På samme tid vil vi også fokusere på nejsidens manglende alternativ. Modstanderne repræsenterer en rejse mod det ukendte. Man kan ikke få de forskellige talsmænd for Brexit til at blive enige om, hvad de mener, alternativerne til et ja vil være«.

Der er ingen magisk løsning på det pres, Europa oplever. Men det skal løses for alles skyld – også for de mennesker, der nu udnyttes af menneskesmuglere

Lidington opremser alle de grunde, han kender, til, at rest-EU ikke bare vil forære et udmeldt Storbritannien en fortsættelse af alle gunstige samhandelsvilkår uden at kræve modydelser.

Du lyder som et ekko af ja-sidens argumenter i en stribe danske folkeafstemninger – og halvdelen blev tabt? Vil vælgerne ikke acceptere jeres fakta?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»De fleste mennesker i Storbritannien tænker ikke som det første på det britisk-europæiske forhold, når de vågner om morgenen – måske bortset fra mig selv«, smågriner ministeren.

»Så vi skal sikre os, at nøglebudskaberne bliver kommunikeret klart ud, og at vi holder en enkel argumentation. Tingene skal gentages igen og igen, før folk hører det. Og vores hovedbudskab er: Ja, det er ikke en perfekt organisation. Men det er bedre for job og beskæftigelse, for britisk indflydelse i verden og for vores sikkerhed, at vi beholder medlemskabet«.

ANALYSE

I bliver beskyldt for skræmmekampagner, der får folk til at gå i baglås?

»Det er derfor, at det positive budskab om fordelene ved at arbejde sammen med andre lande skal understreges. Folk forstår godt, når det kommer til et aggressivt Rusland og konkurrencen med store nye økonomier i det 21. århundrede, at europæiske lande i et samarbejde kan håndtere de udfordringer bedre end selv det største europæiske land, der står alene«.

Hurtig flygtningeløsning en fordel

Så I er afhængige af en effektiv løsning i EU omkring flygtninge og migration snarest – og gerne under det kommende topmøde?

»Ja, en holdbar aftale vil være hjælpsom for afstemningen, men mest af alt vil en aftale være i briternes og resten af europæernes interesse. På samme måde som det gælder for et mere effektivt Frontex-samarbejde, samarbejde om hjemsendelse af illegale immigranter, en indsats i Det Ægæiske Hav. Listen er lang. Der er ingen magisk løsning på det pres, Europa oplever. Men det skal løses for alles skyld – også for de mennesker, der nu udnyttes af menneskesmuglere. Og modstanderne har ikke fortalt, hvordan Brexit skulle gøre det lettere «.

Mens Lidington rejser rundt i Europa, er hans eget parti nærmest i borgerkrig på alle niveauer om et ja eller et nej ved afstemningen. Det ryster tilsyneladende ikke den erfarne politiker.

»Vi må respektere hinanden og opføre os ordentligt, så det bliver lettere at være parti efter afstemningen. Men folkeafstemningen vil også rense luften«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvad betyder London-borgmester Boris Johnsons lederskab for nej-siden hos de konservative?

»Hans problem er at forklare, hvad han mener med Brexit. Hvad skal der ske bagefter? Først vil de have en ny forhandling, det er rent vrøvl. Så taler han for en frihandelsaftale, men forklarer ikke, hvordan vi skal få en aftale«.

Lidington sætter en ære i ikke at virke rystet over den folkelige borgmesters popularitet og hans anbefaling af et nej.

»Historisk er der jo bevis for stribevis af britiske ledere, der har søgt indflydelse i Europa. David Cameron forfølger en gammel og fornem konservativ britisk kurs«, understreger hans europaminister.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce