Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Martin Lehman (arkiv)
Foto: Martin Lehman (arkiv)

mellemløsning. Kristian Thulesen Dahl mener, at Storbritannien bare kan stemme nej ved landets folkeafstemning 23. juni og alligevel blive i EU alligevel via en slags »mellem-tilknytning«, som Danmark i så fald også bør satse på.

Britisk EU-afstemning
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske EU-politikere om Thulesens Brexit-plan: »Det rene, guddommelige vås«

DF's formand drømmer sig til en umulig »mellemløsning« efter et britisk nej, siger politikere og eksperter.

Britisk EU-afstemning
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Ønsketænkning«, »dagdrømmeri«, »tågesnak« eller »det rene, guddommelige vås«. På tværs af det politiske spektrum er danske EU-politikere fuldstændig paf over den linje, som Dansk Folkepartis leder nu lægger i europapolitikken.

»Det er ren taktik og ønsketænkning«, siger Venstres europaparlamentariker, Morten Løkkegaard.

Forud for folketingsvalget sidste sommer indgik Venstre ellers en EU-aftale med DF og de andre partier på højrefløjen om at støtte Storbritanniens krav til et anderledes medlemskab.

Men nu taler Kristian Thulesen Dahl om, at Storbritannien bare kan stemme nej ved landets folkeafstemning 23. juni og blive i EU alligevel via en slags »mellem-tilknytning«, som Danmark i så fald også bør satse på. Og den plan tror regeringspartiet ikke på.

»Det har ingen gang på jorden, at briterne bare kan få en bedre aftale, hvis de stemmer nej. Den slags skal man ikke bilde folk ind. Og der er ingen grund til at tale om en dansk folkeafstemning i forbindelse med den britiske«, siger Løkkegaard.

Danmark som halehæng til Storbritannien

DF’s leder lægger nemlig også op til, at danskerne burde få lejlighed til at stemme om karakteren af Danmarks EU-medlemskab, uanset om briterne stemmer ja eller nej om to måneder.

Det har ingen gang på jorden, at briterne bare kan få en bedre aftale, hvis de stemmer nej. Den slags skal man ikke bilde folk ind

Dermed skaber Thulesen Dahl »endnu en gang total uklarhed« om sit partis reelle holdning til det europæiske samarbejde, mener det socialdemokratiske medlem af Europaparlamentet, Jeppe Kofod.

»Det står mig helt uklart, hvad Dansk Folkeparti vil nu. Skal Danmark bare være halehæng til Storbritannien, uanset hvad briterne gør?«, siger han:

»Den britiske regering har jo meget klart sagt, at det her er en afstemning om at blive i EU på nye betingelser eller forlade EU fuldstændig. Er det sådan en afstemning, Thulesen Dahl vil have? Det ville være katastrofalt for Danmark at følge det spor«.

Helveg: »ren tågesnak og dagdrømmeri«

Den radikale Morten Helveg Petersen betegner det som »ren tågesnak«, at et britisk nej kan føre til en ny og bedre aftale med EU.

Først lovede DF helt uden rygdækning danskerne, at vi uden videre kunne få en særaftale om Europol, hvad vi ikke bare kan. Nu fortsætter de så dagdrømmeriet

»Først lovede DF helt uden rygdækning danskerne, at vi uden videre kunne få en særaftale om Europol, hvad vi ikke bare kan. Nu fortsætter de så dagdrømmeriet ved at foregøgle folk, at briterne bare kan få en eller anden mellemaftale. Det er på tide, at DF holder op med at holde vælgerne for nar«, siger Helveg.

Hos SF mener Margrete Auken, at briterne i tilfælde af et nej 23. juni højst kan tilknyttes EU via Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EØS), hvor bl.a. Norge og Island er med.

»Efter et nej kan briterne i bedste fald håbe på en aftale som Norges, hvor de bare følger reglerne og ikke har nogen indflydelse. Og selv det ville tage mange år. Alt andet er det rene guddommelige vås. Det er ren populistisk propaganda fra Dansk Folkeparti«, siger Auken.

Britisk nej kan ikke bruges

Spørger man uafhængige EU-eksperter i Bruxelles og London, så er de ganske enige i vurderingen.

»Hvis briterne stemmer ja til landets nye aftale med EU, så kunne Danmark eventuelt forsøge at bede om en lignende aftale. Men selv det vil jeg betragte som meget svært og risikabelt for et lille land som Danmark«, siger Marco Incerti fra tænketanken Centre for European Policy Studies (Ceps) i Bruxelles.

»Dansk Folkepartis tanke om, at Danmark kan bruge et britisk nej til at få en ny aftale, kan jeg slet ikke følge. Hvis briterne stemmer nej, så får de ikke noget som helst ud af det, som kan bruges af andre medlemslande, der ønsker forandring i EU«, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvad er det for en mellemting?

Hos Centre for European Reform (CER) i London kan vicedirektør Simon Tilford se mindst to afgørende grunde til, at Kristian Thulesen Dahls analyse efter hans mening er forkert.

»For det første kan hverken Frankrigs præsident eller Tysklands forbundskansler holde til at give Storbritannien et totalt tag-selv-bord, hvis det bliver et nej. De føler, at de allerede har givet David Cameron store indrømmelser. Hvis de gik endnu videre, ville det få EU til at falde helt fra hinanden«, siger han.

Hvis briterne stemmer nej, så får de ikke noget som helst ud af det, som kan bruges af andre medlemslande, der ønsker forandring i EU

»For det andet, så forstår jeg ikke, hvad det er for en mellemting, Dansk Folkeparti forestiller sig, at David Cameron eller en ny britisk premierminister skulle bede om. Der er ikke andre alternativer end en EØS-aftale som Norges«, siger Simon Tilford:

»Det ville betyde, at vi fortsat skulle følge for eksempel de regler om fri bevægelighed, som skeptikerne er imod, men at vi samtidig opgiver enhver mulighed for at få dem ændret. Hvilken britisk leder kan forsvare sådan en løsning, efter at folket har stemt nej? Det ville jo placere Storbritannien i en værre situation end den, vi efter kritikernes mening står i nu«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden