Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nedtælling. Med en måned til valgdagen kæmper premierminister David Cameron indædt for at overbevise briterne om at stemme for at blive i EU, men flere vælgere har tillid til Boris Johnson, som ønsker et britisk farvel til unionen.
Foto: Frank Augstein/AP

Nedtælling. Med en måned til valgdagen kæmper premierminister David Cameron indædt for at overbevise briterne om at stemme for at blive i EU, men flere vælgere har tillid til Boris Johnson, som ønsker et britisk farvel til unionen.

Britisk EU-afstemning
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Om en måned kan briterne stemme deres land i stykker

Analyse. Nazianklager fyger om EU-afstemningen, men større problemer truer.

Britisk EU-afstemning
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

EU er at sammenligne med Nazityskland. Men hvis Storbritannien melder sig ud, kan det føre til Tredje Verdenskrig.

Begge udsagn kan måske virke som absurd nonsens i danske ører, men de har ikke desto mindre været hovedbudskaber i de seneste ugers mere og mere ophedede valgkamp om, hvorvidt Storbritannien skal forlade eller blive i EU.

I dag er der nøjagtig en måned til valgdagen 23. juni, og hvis et blik på den hidtidige debat giver et fingerpeg om den kommende måneds slutspurt, må vælgerne berede sig på at blive oversvømmet af endnu flere skræmmebilleder, inden de skal træffe et af de mest alvorlige valg i landets historie. Et valg, som frygtes at kunne flå Storbritannien i stykker.

Scenen blev for alvor sat, da briternes konservative premierminister, David Cameron, for to uger siden advarede om, at et farvel til EU kan true freden i Europa.

»Kan vi være sikre på, at fred og stabilitet på vores kontinent er sikret uden skyggen af tvivl? Er det en risiko, der er værd at tage? Jeg ville aldrig være så ubetænksom at gøre sådan en antagelse«, sagde David Cameron i en tale, hvor han pegede på, at det ikke var en fordel for Storbritannien at stå alene, da landet kom i krig mod Nazityskland i begyndelsen af Anden Verdenskrig.

EU er et forsøg på at gøre som Hitler

Tilhængere af et britisk farvel til EU har straks beskyldt Cameron for at male et bizart skræmmebillede. Men for en uge siden skabte Camerons partifælle Boris Johnson endnu større forargelse ved at sammenligne EU med Nazityskland. Johnson, som er frontfigur for den fløj, der ønsker Storbritannien ud af EU, sagde, at europæisk historie har vist gentagne forsøg på at bringe kontinentet under én regering og én leder.

Med inspiration fra Monty Python forklarer vi den britiske EU-ballade. Kilde: Politiken / Kristian Jensen og Thomas Lauritzen

»Napoleon, Hitler og forskellige andre folk forsøgte dette, og det ender tragisk. EU er et forsøg på at gøre det samme med en anden metode«, sagde Boris Johnson. At valgkampen bliver præget af nazireferencer, overrasker næppe de involverede.

efterhånden som længden på en internetdebat vokser, vil sandsynligheden for en sammenligning med Hitler eller nazisme nærme sig 100 procent

Allerede få år efter Hitlers død introducerede den tysk-amerikanske filosof Leo Strauss begrebet ’Reductio ad Hitlerum’, som er en betegnelse for at afspore modpartens argument ved at sammenligne det med Hitler eller nazisme. Siden har den amerikanske forfatter Mike Godwin formuleret ’Godwins lov’, som siger, at efterhånden som længden på en internetdebat vokser, vil sandsynligheden for en sammenligning med Hitler eller nazisme nærme sig 100 procent.

I den aktuelle britiske valgkamp er der dog langt mere på spil end at vinde en internetdebat. Det ses blandt andet ved, at Boris Johnsons nazisammenligning i sidste uge fik EU-præsident Donald Tusk til højst usædvanligt at blande sig og kalde det for »absurde udtalelser, som fuldstændig skal ignoreres, hvis ikke de var blevet formuleret af en af de mest indflydelsesrige politikere i regeringspartiet«.

Vælgerne tror på Boris Johnson

At Boris Johnson har indflydelse, er der ingen tvivl om. En måling i The Independent viser, at 45 procent af vælgerne mener, at der er større sandsynlighed for, at Johnson fortæller sandheden, end at Cameron gør. Blot 21 procent mener det modsatte.

Alligevel viser målingerne nu snævert flertal blandt vælgerne for at blive i unionen. Den udvikling tilskrives blandt andet, at analyser fra organisationer som OECD skønner, at et britisk farvel til EU kan ramme økonomien så hårdt, at britiske familier om 15 år vil stå med et sted mellem 30.000 og 50.000 kroner mindre om året, end hvis de bliver.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Cameron kan dog langtfra vide sig sikker på sejr om en måned. Omtrent hver tiende har ikke besluttet sig endnu, og flere målinger viser, at vælgere, der ønsker at blive i EU, vil være mere tilbøjelige til at blive hjemme på valgdagen, hvis det regner, eller der er en god fodboldkamp.

vælgere, der ønsker at blive i EU, vil være mere tilbøjelige til at blive hjemme på valgdagen, hvis det regner

Selv om Cameron tilsyneladende har vundet debatten om, hvorvidt et fortsat EU-medlemskab er bedre rent økonomisk, ser det ikke ud til, at han har haft succes med at overbevise vælgerne om, at fri bevægelighed mellem unionens lande er en gevinst for Storbritannien. I stedet opfattes indvandringen ofte som et onde for de britiske arbejdere, der mister deres job til udlændinge, der udnytter EU-samarbejdet til at søge mod Storbritannien for at suge rigdommen ud af briternes succesrige land, da deres eget er gået i stå.

Særligt ventes tilhængerne af et farvel til EU at kunne påvirke vælgerne med en nyhed i den forgangne uge om, at antallet af udlændinge fra andre EU-lande, som arbejder i Storbritannien, steg med 224.000 sidste år.

Uanset udfaldet kan landet revne

Det måske mest alvorlige spørgsmål med en måned til valgdagen er imidlertid, om større problemer kan ramme Storbritannien efter valget. I Bruxelles regner man på konsekvenserne af en britisk exit, men EU-diplomatiet er også optaget af, at Storbritannien kan få store interne problemer, uanset om det bliver et snævert ja til at blive i EU eller et snævert nej, så landet forlader unionen.

Et flertal af de skotske og nordirske vælgere ventes nemlig at stemme ja, og hvis det bliver et snævert nej fra de engelske vælgere, men et samlet ja på grund af et stort ja i Skotland og Nordirland, kan frustrationen blandt engelske vælgere true sammenholdet i Storbritannien. Skulle det blive et snævert nej, men med store ja-flertal i Nordirland og Skotland, kan det ligefrem slå Storbritannien i stykker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Skotlands regeringsleder, Nicola Sturgeon, har bebudet en ny folkeafstemning om skotsk uafhængighed ved sidstnævnte scenarie. Også for Nordirland kan den situation ændre synet på medlemskabet af Storbritannien, advarede den tidligere premierminister Tony Blair i sidste uge.

Uanset resultatet om en måned kan det slå revner i Storbritannien. Spørgsmålet er så, om det ligefrem kan slå landet helt i stykker.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden