Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

BREV. I et åbent brev opfordrer ti forhenværende danske udenrigsministre briterne til at stemme ja, når de skal stemme om det britiske EU-medlemskab.
Foto: Rune Johansen

BREV. I et åbent brev opfordrer ti forhenværende danske udenrigsministre briterne til at stemme ja, når de skal stemme om det britiske EU-medlemskab.

Britisk EU-afstemning
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske eks-ministre blander sig usædvanligt i britisk afstemning om EU

En lang række af tidligere danske udenrigsministre opfordrer nu briterne til at blive i EU.

Britisk EU-afstemning
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I en helt usædvanlig diplomatisk manøvre blander ti forhenværende danske udenrigsministre sig nu i den britiske afstemning om fortsat EU-medlemskab.

Storbritannien må ikke give afkald på sit ansvar

Eks-ministrene opfordrer i et åbent brev briterne til at blive i det europæiske fællesskab.

»Storbritannien må ikke give afkald på sit ansvar«, skriver de i brevet, som bliver trykt i fredagens udgave af den britiske avis The Times og er signeret af samtlige danske udenrigsministre i perioden 1978-2014.

Opfordringen kommer knap en måned inden, at briterne d. 23. juni skal stemme om et fortsat medlemskab af EU.

Forklaring:

Med inspiration fra Monty Python forklarer vi den britiske EU-ballade. Kilde: Politiken / Kristian Jensen og Thomas Lauritzen

Usædvanlig indblanding

Det er usædvanligt, at forhenværende ministre blander sig i andre landes folkeafstemninger, men ifølge Uffe Ellemann Jensen er der tale om en nødvendig indblanding.

»Folkeafstemningen er ikke bare en britisk afstemning. Det er noget, som berører os andre. Ikke bare i Danmark men i hele Europa. Derfor er vi ikke alene i vores god ret til at have en mening om det, vi har også en pligt til at gøre dem opmærksomme på, at det også påvirker os andre«, siger han og understreger, at et ja er nødvendigt for at sikre fred og frihed i Europa.

Et argument, som også blev benyttet af briternes konservative premierminister, da han i starten af maj advarede om de sikkerhedspolitiske konsekvenser ved et nej til EU.

»Kan vi være sikre på, at fred og stabilitet på vores kontinent er sikret uden skyggen af tvivl? Er det en risiko, der er værd at tage? Jeg ville aldrig være så ubetænksom at gøre sådan en antagelse«, sagde David Cameron og blev senere på dagen bakket op af fire forhenværende NATO generalsekretærer, som i et åbent brev advarede om konsekvenserne for NATO-samarbejdet ved et britisk nej.

Analyse:

Argumentet virkede dog som en rød klud på den britiske nej-side, som netop pegede på et uafhængigt Storbritannien som forudsætningen for fred i Europa.

»Havde Storbritannien ikke været uafhængigt af EU to gange i det 20. århundrede, ville vi ikke have været til at stoppe tingene fra at gå galt i Europa«, sagde Nigel Farage, leder af det EU-skeptiske parti UKIP, til BBC.

Med inspiration fra Monty Python forklarer vi den britiske EU-ballade. Kilde: Politiken / Kristian Jensen og Thomas Lauritzen

Respektfuld tone

De forhenværende danske udenrigsministre afviser dog risikoen for, at deres henstilling kan opfattes som en indblanding i den britiske afstemning.

»Jeg mener ikke, at du kan kalde det indblanding. Vi gør opmærksom på, at vi har nogle danske interesser«, siger Uffe Ellemann Jensen og henviser til ordlyden i brevet:

»Det er respektfyldt formuleret og peger på det, som briterne ofte synes, at de ikke får kredit for, nemlig deres indsats under anden verdenskrig«.

Udenrigsminister, Kristian Jensen (V), ønsker ikke at kommentere brevet, men giver i en skriftlig kommentar udtryk for, at han håber, at briterne stemmer ja til fortsat medlemskab af EU:

»Min linje er, at jeg ikke blander mig i den britiske afstemning, selvom jeg håber, at Storbritannien bliver i EU«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden