Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fritænker, charlatan, populist, klovn eller folkelig fantast? Både politisk og privat er Nigel Farage en overlever. Han har mast sig gennem flystyrt, latterliggørelse og talløse smøger og bajere på vejen til at blive Storbritanniens mest kendte nejsiger. Politiken har mødt manden, der tvang David Cameron til at udskrive folkeafstemning om EU 23. juni. Kilde: Politiken / Johannes Skov Andersen og Thomas Lauritzen

Britisk EU-afstemning
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Britisk nej-leder: Dansk Folkepartis tanker om Brexit er »forræderi«

Thulesen Dahls håb om en ny britisk EU-forhandling efter et nej er misforstået, siger formanden for UK Independence Party.

Britisk EU-afstemning
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sammenhængen mellem Storbritanniens folkeafstemning og Danmarks fremtid i EU bliver nu udstillet af, at en af de hårdeste britiske nejsigere går i rette med Dansk Folkeparti.

»Det lyder som forræderi«, siger Nigel Farage, der er formand for de fremstormende EU-modstandere i United Kingdom Independence Party (Ukip).

Målet for hans kritik er DF’s formand, Kristian Thulesen Dahl, som har sagt, at Storbritannien formentlig kan forhandle en ny aftale på plads med EU, selv hvis briterne 23. juni stemmer for at melde landet ud af unionen.

Hvis en britisk politiker foreslog det, så ville jeg foreslå, at vi genåbner Tower of London og smider den røver i fængsel

I april sagde Thulesen Dahl, at det »mest sandsynlige« scenarie efter et britisk nej er en ny form for »mellem-tilknytning« til EU. I så fald mener DF, at Danmark bør søge en lignende aftale. Men det er en misforståelse, siger Farage:

»Hvis en britisk politiker foreslog det, så ville jeg foreslå, at vi genåbner Tower of London og smider den røver i fængsel! Nej er nej, og nej betyder ud af EU«.

ANALYSE

Dansk Folkeparti, hvis ledende politikere har været på flere studieture til Storbritannien, holder dog fast i, at andre vigtige politikere på nejsiden vil ønske en genforhandling med EU.

»Det er logisk, at det ser sådan ud fra hans synspunkt«, siger EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth (DF) om Nigel Farage. Dansk Folkeparti henviser til, at Ukip altid har ønsket Storbritannien helt ud af det europæiske samarbejde, mens DF kun ønsker et reformeret EU.

DF satser på et britisk magtskifte

Men DF opfatter det sådan, at den officielle nejkampagnes frontfigur, tidligere London-borgmester Boris Johnson, vil søge en ny tilknytning til EU. Også hvis det bliver et nej til folkeafstemningen.

»Lytter man til Boris Johnson – en ikke fuldstændig ubetydelig konservativ politiker – så er det tilbage til skrivebordet og forhandle en ny aftale«, siger Berth.

For at undgå forvirring og at folk stemmer nej, så har premierminister David Cameron gjort et stort nummer ud af at understrege, at der ikke bliver nogen genforhandling efter et nej. Men i Danmarks førende EU-skeptiske parti regner man med, at Cameron hurtigt må forlade Downing Street 10, hvis folkeafstemningen falder negativt ud.

Lytter man til Boris Johnson - en ikke fuldstændig ubetydelig konservativ politiker - så er det tilbage til skrivebordet og forhandle en ny aftale

»Jeg går ud fra, at han overholder sit løfte om, at han siger farvel og tobak i tilfælde af et nej, og så formentlig overlader butikken til en af nejsigerne fra det konservative parti«, siger Kristensen Berth.

Konservative nej-sigere som Boris Johnson og justitsminister Michael Gove er tydeligt i gang med at manøvrere sig i stilling til at afløse David Cameron.

Netop spørgsmålet om muligheden for en »bedre« EU-aftale i stedet for total udmeldelse kan blive afgørende for udfaldet.

ANALYSE

»De fleste briter ønsker egentlig ikke at melde sig helt ud. Derfor er folk som Farage faktisk ikke de farligste for David Cameron lige nu. Det er de tunge drenge i hans eget konservative parti, Johnson og Gove. De skaber med vilje uklarhed om, hvad der skal ske efter et nej«, siger Sara Hagemann, ekspert i europæisk politik ved London School of Economics.

»Hele efterspillet i tilfælde af et nej ser meget rodet ud lige nu. En mulighed er, at der bliver udskrevet valg, og at der derefter er et flertal i det britiske parlament for at blive i EU på en eller anden måde. Og hvad sker der så?«, siger Sara Hagemann.

Med inspiration fra Monty Python forklarer vi den britiske EU-ballade. Kilde: Politiken / Kristian Jensen og Thomas Lauritzen

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden