Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Frank Augstein/AP
Foto: Frank Augstein/AP

EU-STØTTE. Labourpartiet og dets leder Jeremy Corbyn har været fraværende i debatten om briternes EU-medlemskab.

Britisk EU-afstemning
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Splittet Labour går ind i den britiske brexit-afstemning

Labours ledere har holdt sig i baggrunden under EU-debatten. Nu går partispidser i gang med valgkampen til fordel for EU.

Britisk EU-afstemning
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Diskussionerne om briternes tilknytning til EU har manglet en deltager: Labour har næsten ikke været at finde.

Nu kaster partiet sig ind i kampen om vælgerne, der skal afgøre, om landet skal forlade EU eller forblive et medlem af unionen.

Indenrigsordfører Andy Burnham siger til BBC, at partiet hidtil har haft for megen fokus på elitens overvejelser, mens bunden af samfundet ikke er hørt.

»Vi har haft for meget Hampstead og ikke tilstrækkeligt meget Hull på det seneste«, forklarer han med henvisning til to byområder med høje og lave indkomster.

»Det må ændres. Her er vi to uger fra den reelle udsigt til, at Storbritannien stemmer for isolation«.

Partiets næstformand, Tom Watson, og flere andre har indledt en kampagne, hvor de angriber EU-modstanderne.

»Det er tydeligt, at arbejdere landet over vil komme til at betale prisen for at forlade EU takket være offentlige nedskæringer, sociale besparelser og højere skatter«, mener han.

Labours EU-modstandere kritiserer partiets EU-kurs

Burnham og Watson har imidlertid ikke deres partis fulde opbakning. John Mann, der repræsenterer Labour i parlamentet, skriver i et læserbrev i populæravisen The Sun, at mange af deres partifæller støtter et brexit.

»Det burde ikke komme som et chok, hvordan mange af Labours vælgere stemmer. Det her handler om at give magten tilbage til folket. I bund og grund har vi nu hele tiden den ene arm bundet bag ryggen af Den Europæiske Union. Og der er ikke noget, vi kan gøre ved det«, skriver han.

I det hele taget fungerer EU simpelt hen ikke, siger han i et interview med BBC.

»EU er i bund og grund i stykker. Det er udemokratisk. Selv når du vil have ændringer - som David Cameron prøvede at få det - kan det ikke lade sig gøre.«.

Europas institutioner er fuldstændigt uden føling med det, der optager befolkningerne.

Skræmmer vælgere væk

EU-modstanderen Frank Field beskylder sit parti for at drive vælgerne i armene på det indvandringskritiske Ukip-parti.

»I sine forsøg på at skræmme Labour-vælgerne til at støtte Remain-kampagnen, så styrer vore ledere mod at miste yderligere en million vælgere til Ukip. Risikoen er, at endnu en million Labourvælgere vil tro, at Ukip er det eneste, der værner dem mod flere indvandringsbølger og globaliseringens skrækkelige bivirkninger«, advarer han.

Et problem for Labour har været, at formand Jeremy Corbyn udadtil har afvist at deltage i Remain-kampagnen skulder ved skulder med den konservative premierminister David Cameron.

Minister: Terrorbekæmpelse vil blive bedre med brexit

Sikkerhedsminister John Hayes kaster sig også ind i debatten. Han mener, at Storbritannien bedre kan bekæmpe terrorister, når landet står uden for EU. Bureaukraterne i Bruxelles sinker simpelt hen arbejdet for meget med stive regler og evindelige intriger, lyder hans begrundelse.

Der er for mange, der arbejder for meget på at sikre deres institutioners magt og for få, som prøver at løse den opgave, de skal tage sig af, fremgår det i et læserbrev i The Telegraph.

»Krisen i eurozonen, den ubehjælpsomme og manglende evne til at få styr på massemigrationen og fremkomsten af det yderste højres politikere i Østrig, Frankrig og andre steder - tildels grundet EU's døvhed, når det gælder folkelige bekymringer - antyder, at Europas institutioner er fuldstændigt uden føling med det, der optager befolkningerne«.

»Trykket stiger fra bunden og opad«.

Inde er inde. Ude er ude.

Sikkerhedsministerens kritik af EU's indsats for at hindre terrorisme går direkte mod premierminister David Camerons og indenrigsminister Theresa Mays argumenter om, at EU-medlemsskabet er afgørende for indsatsen mod terror.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Afsætningen af landbrugsvarer kan fortsætte, mener minister

Et spørgsmål i debatten handler om landbrugets muligheder for at sælge sine varer i Europa.

Landbrugsminister George Eustice - som er tilhænger af britisk løsrivelse fra EU - tror ikke, at et selvstændigt Storbritannien uden for unionen vil få de følger, Remain-siden advarer mod.

»Vi eksporterer for omkring 71 milliarder kroner om året, men importerer for omkring 170 milliarder kroner. Så de har brug for adgang til det her lukrative marked i Storbritannien - mindst lige så meget eller måske mere end vi har brug for adgang til deres marked. Efter min mening er det meget nemt at strikke en frihandelsaftale, der erstatter vort medlemskab af det indre marked, sammen«, siger han i BBC.

Tysk minister: Et nej er et farvel til det indre marked

Spørgsmålet er, om han har ret. Den tyske finansminister Wolfgang Schäuble erklærer over for Der Spiegel, at briterne ikke får lov at få fordelene ved et åbent marked uden at være medlemmer af EU.

»Hvis et flertal i Storbritannien stemmer for brexit, så vil det være en beslutning mod det indre marked. Inde er inde. Ude er ude. Man skal respektere det britiske folks suverænitet«, lyder begrundelsen i bladet, der i anledning af afstemningen er dobbeltsproget med tekster på både tysk og engelsk.

Med inspiration fra Monty Python forklarer vi den britiske EU-ballade. Kilde: Politiken / Kristian Jensen og Thomas Lauritzen

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden