Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Fritænker, charlatan, populist, klovn eller folkelig fantast? Både politisk og privat er Nigel Farage en overlever. Han har mast sig gennem flystyrt, latterliggørelse og talløse smøger og bajere på vejen til at blive Storbritanniens mest kendte nejsiger. Politiken har mødt manden, der tvang David Cameron til at udskrive folkeafstemning om EU 23. juni. Kilde: Politiken / Johannes Skov Andersen og Thomas Lauritzen

Britisk EU-afstemning
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

EU-modstanderne fører i briternes brexit-afstemning

Om lidt over to uger afgøres Storbritanniens - og EU's - fremtid. Meningsmålinger giver flertal for at forlade unionen.

Britisk EU-afstemning
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er 16 dage til afstemningen. Og et flertal på 4-5 procentpoints føring til EU-modstanderne.

Det er dagens nøgletal fra den anden side af Vesterhavet, hvor debatten om det britiske medlemskab af Den Europæiske Union spidser til.

To meningsmålinger giver begge et forspring til Leave-siden, der vil frigøre Storbritannien fra EU. Meningsmålinger er der mange af i øjeblikket i landet, men ifølge nyhedsbureauet Reuters peger de fleste lige i øjeblikket på, at flertallet af vælgerne er indstillet på at lade Storbritannien stå frit og ubundet af Bruxelles.

Økonomi og indvandring debatteres hidsigt

To temaer dominerer debatten.

Det ene er de økonomiske følger af en britisk selvstændighed i forhold til EU og fremhæves af Stay-kampagnen med premierminister David Cameron i spidsen.

Det andet handler om den store indvandring fra især Østeuropa og det pres, det giver på de britiske arbejderes beskæftigelsesmuligheder - et emne, som flere af hans EU-kritiske partifæller fremhæver.

»Eurozonen har fremkaldt økonomisk svære tider og i den forbindelse fostret ekstremistpartiers vækst over hele kontinentet. Og schengens-aftalernes grænseløse Europa uden ordentlige paskontroller bistår aktivt terrorisme. Det er ikke bare min mening: Det er synspunktet fra Ronald Nobel, der var Europols generalsekretær fra 2000 til 2014«, siger justitsminister Michael Gove i dag om EU's problemer.

Det britiske pund kan blive presset

Imens begynder det britiske punds kursudsving at tage til. Usikkerheden om den såkaldte brexit-afstemning og dens resultater har ført til, at det er svækket en smule over for blandt andet den amerikanske dollar.

Det falder sammen med, at premierminister David Cameron advarer mod den risiko, der efter hans opfattelse er ved afstemningen. Et farvel vil medføre en recession, et årtis økonomisk usikkerhed og et slag mod den britiske handel med kontinentet.

»Læg det sammen - chokket, usikkerheden, konsekvenserne for handelen - og du har lagt en bombe under vor økonomi. Det værste er, at vi selv har tændt lunten«, tilføjer han.

Hans partifælle, Boris Johnson, foretrækker, at briterne får ud.

»Dét, de siger, er at det er værd at ofre demokratiet for den økonomiske gevinst. Det argument er moralsk og i praksis fuldstændigt forkert. Demokrati er i realiteten en afgørende ingrediens i økonomisk succes«, mener han.

Med inspiration fra Monty Python forklarer vi den britiske EU-ballade. Kilde: Politiken / Kristian Jensen og Thomas Lauritzen

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden