Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Britisk EU-afstemning
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Britisk exit vinder frem: Er det tid til panik, Cameron?

Analyse. Brexit fører nu i alle målinger, mens den største britiske avis anbefaler et nej.

Britisk EU-afstemning
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

DON’T PANIC, står der på forsiden af ’Håndbog for vakse galakseblaffere’ i britiske Douglas Adams’ kultroman af samme navn fra 1979. Og så bliver jordkloden sprængt i luften for at gøre plads til en intergalaktisk motorvej.

Den slags engelsk galgenhumor er der god brug for i Downing Street nr. 10 i disse dage. Med kun godt en uge tilbage før landets skæbnesvangre folkeafstemning 23. juni, ser kampagnen mod EU ud til at have vundet et psykologisk forspring.

De seneste par dage har fire forskellige meningsmålinger givet nejsiden en markant føring.

Senest spår en måling udført af YouGov for avisen The Times i dag, at 46 procent har tænkt sig at stemme for at forlade EU, mens kun 39 procent af de adspurgte vælgere erklærer ønske om at blive.

Det er ved at ligne en trend, der må få advarselslamperne til at blinke heftigt i Camerons ja-lejr

Det efterlader stadig 15 procent tvivlere, og erfaringen viser, at der er god grund til at tage britiske meningsmålinger med et gran salt.

Men det er ved at ligne en trend, der må få advarselslamperne til at blinke heftigt i Camerons ja-lejr.

Både organisationen What UK Thinks og avisen Financial Times laver løbende gennemsnit af en række målinger, som er mere pålidelige. Efter længe at have forudsagt dødt løb, spår de nu begge en mindre, men klar føring til nejkampagnen anført af Londons tidligere borgmester, Boris Johnson.

Når følelserne tager over

Camerons kampagne for at blive i EU »er ved at gå i panik ved tanken om, at folk løfter blikket mod horisonten og føler selvsikkerhed og spænding ved tanken om, hvad Storbritannien kan gøre«, siger Johnson til tabloidavisen The Sun.

Netop The Sun, som med et oplag på næsten 2 millioner er landets største avis, udkom i dag med en dramatisk forside, der opfordrer læserne til at stemme sig ud af EU.

Folk løfter blikket mod horisonten og føler selvsikkerhed og spænding ved tanken om, hvad Storbritannien kan gøre

I sig selv er det ikke nogen overraskende melding fra en avis, der i 40 år har ført en nådesløs og ikke altid særlig saglig kampagne mod det europæiske samarbejde. »Up Yours Delors«, lød en legendarisk forside fra 1990, der hånede den daværende kommissionsformand.

Men timingen i dagens forside med den nærmest ikoniske titel »BeLEAVE in Britain« vidner om en nøje planlagt kampagne, der vil bombardere folk med patriotiske drømme om at genfinde Storbritanniens storhedstid og dominans.

ANALYSE

»Jeg tror, der 60 procent mulighed for et nej lige nu. Det kan meget nemt ske«, siger Charles Grant, direktør for tænketanken CER i London.

Regeringen modsiger sig selv

Det tilsyneladende skred i debatten kan skyldes mange ting, men en del af årsagen er utvivlsomt den forvirring, som Camerons regering selv skaber om de konkrete, økonomiske argumenter for at blive i EU.

Jeg tror, der 60 procent mulighed for et nej lige nu. Det kan meget nemt ske

For bare en uges tid siden virkede ja-lejren forholdsvis sikker på, at de solide økonomiske argumenter ville vinde slaget. Men det underminerer tilliden til de argumenter, at ministre i Camerons egen regering konstant sår tvivl om tallene.

Det samme sker med andre vigtige spørgsmål som sikkerhed.

Ved ankomsten til et Nato-møde her til eftermiddag sagde den britiske forsvarsminister, Michael Fallon, at det vil »svække Vesteuropas sikkerhed«, hvis Storbritannien melder sig ud af EU. Men når landets justitsminister samtidig går og siger, at det svækker briternes sikkerhed at være med i EU, hvad skal vælgerne så tro på?

Labours leder er for lunken

Det er også et problem, at Labours nye leder, Jeremy Corbyn, tydeligvis ikke er forelsket i EU. Corbyn har lovet at øge sin indsats her i slutspurten, men foreløbigt har hans støtte været lunken.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det skader ja-siden, fordi Cameron ikke har godt fat i arbejderklassen. Derfor er gamle Labour-kæmper som Tony Blair og Gordon Brown blevet sendt ind på scenen.

INTERVIEW

Samtidig er Camerons folk begyndt at angribe Boris Johnson meget hårdere personligt. Forleden kaldte den tidligere konservative premierminister, John Major, Johnson for en »meget underholdende hofnar«.

Foreløbig er der bare ingen af delene, der ser ud til at virke.

Tværtimod.

Som Johnson siger, så begynder det at lugte af panik.

Med inspiration fra Monty Python forklarer vi den britiske EU-ballade. Kilde: Politiken / Kristian Jensen og Thomas Lauritzen

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden