Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Brian Lawless/AP
Foto: Brian Lawless/AP

EU-TILHÆNGERE. John Major og Tony Blair spadserer på Fredsbroen, som forbinder unionisterne i Waterside-kvarteret med Cityside-områdets republikanere.

Britisk EU-afstemning
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gamle politiske rivaler forbrødres i brexit-advarsel

Tony Blair og John Major forudser problemer i Nordirland, hvis briterne siger nej til fortsat EU-medlemskab.

Britisk EU-afstemning
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ingen grund til at være bekymret for freden i Nordirland.

Det bedyrer den britiske nordirlandsminister Theresa Williams op til folkeafstemningen om medlemskabet af EU.

»Uanset udfaldet af afstemningen vender Nordirland ikke tilbage til fortidens problemer. At antyde noget andet er yderst uansvarligt. Opbakningen til fredsprocessen i Nordirland er bundsolid«, erklærer Williams, der er tilhænger af, at Storbritannien forlader unionen, ifølge britiske medier.

Spørgsmålet om Nordirland og forbindelserne til republikken Irland - blandt andet de åbne grænser mellem de to områder - er et af de spørgsmål, der har fyldt i debatten på den anden side af Nordsøen.

Torsdag har de to tidligere premierministre, Labours Tony Blair og forgængeren, den konservative John Major, under en debat på Ulsters Universitet i Londonderry advaret om følgerne af en EU-udtræden for befolkningerne på begge sider af grænsen.

Kan true freden

Ifølge Blair vil det være umuligt at opretholde den nuværende og åbne grænsetrafik i regionen, der i et par generationer har været præget af voldsomme konflikter mellem tilhængere af Storbritannien .

Et brexit vil betyde, at den sammenflikkede politiske aftale, der har skabt fred mellem grupperne, risikerer at blive revet op. »Så ved ingen, hvor det lander«, mener John Major.

»Det vil være et frygtelig fejltrin«, vurderer han.

Den tidligere amerikanske præsident Bill Clinton anslår samme toner i et opråb til briterne i tidsskriftet New Statesman.

»Jeg er bekymret for, om fremtidens fremgang og fred i Nordirland kan komme i fare, hvis Storbritannien trækker sig«.

Synspunktet modsiges imidlertid af David Bannerman, der i dag er medlem af Europaparlamentet for de konservative. Han var nordirlandsrådgiver for regeringen, da John Major var premierminister. Og han anser de to eks-politikeres forudsigelse af, at urolighederne kan blusse op igen, som den rene skrækkampagne.

Industrimagnat vil ud af EU

I det britiske erhvervsliv er der forskellige holdninger til spørgsmålet om britisk selvstændighed i forhold til Bruxelles og til følgerne af et brexit.

Chefen for den store industrivirksomhed JCB har i et brev til de ansatte i koncernen manet til ro.

»Storbritannien er en handelsnation og verdens femtestørste økonomi. Jeg har fuld tillid til, at vi kan stå på vore egne ben. Jeg er overbevist om, at JCB og Storbritannien kan have samme fremgang uden for EU, så der er ikke så meget af frygte, hvis vi vælger at gå ud«, skriver Anthony Bamford ifølge BBC til medarbejderne.

Jeg stemte for at blive i fællesmarkedet i 1975. Jeg stemte ikke for en politisk union.

Selv stemmer han for en udtræden.

»Jeg stemte for at blive i fællesmarkedet i 1975. Jeg stemte ikke for en politisk union. Jeg ventede ikke, at vi afgav suverænitet til EU. Jeg regnede bestemt ikke med, at ikke-valgte ledere i Bruxelles skulle regere os«, forklarer han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Fremtrædende konservativ skifter til EU-tilhængerne

Den konservative Sarah Wollaston, formand for parlamentets sundhedsudvalg, har også været på brexit-siden, men hun har i dag meddelt, at hun nu vil stemme for et fortsat medlemskab af unionen. Hun begrunder kursskiftet med, at EU-kritikerne i Leave-kampagnen efter hendes mening taler mod bedre vidende, når de hævder, at det koster briterne milliarder af kroner at være med.

Ifølge EU-modstanderne er prisen 3,3 milliarder kroner om ugen, et tal, kampagnen gør meget ud af. Men med til billedet hører de refusioner, Storbritannien får. De barberer ifølge nyhedsbureauet AP halvdelen af regningen. Dermed er modstander-argumentet »en finansiel løgn«, som Wollaston finder »skammelig«.

Leave-kampagnen minder mere og mere om det indvandringskritiske Ukip-parti, fordi den er så fokuseret på indvandringen, tilføjer hun.

Med inspiration fra Monty Python forklarer vi den britiske EU-ballade. Kilde: Politiken / Kristian Jensen og Thomas Lauritzen

Regeringen har forlænget fristen for at registrere sig som vælger på grund af tekniske problemer: Det system, som briterne skulle benytte for at komme på stemmelisterne, brød sammen under presset, da over 500.000 mandag - som var sidste frist - ville registreres. Fristen blev forlænget til ved middag i dag, hvor flere hundredetusinde dermed fik registreret sig.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden