Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ja-tilhænger. Den britiske finansminister George Osborne har kastet planer om et »katastrofebudget« ind i debatten.
Foto: Matt Cardy/AP

Ja-tilhænger. Den britiske finansminister George Osborne har kastet planer om et »katastrofebudget« ind i debatten.

Britisk EU-afstemning
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Londons finansverden kommer på overarbejde på valgaftenen

Børsmæglere sidder klar til at tjene penge på både ja og nej, når de britiske valglokaler lukker torsdag aften.

Britisk EU-afstemning
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den britiske finansverden har kaldt alle børsmæglere og finansspecialister på overarbejde torsdag aften, når valglokalerne lukker efter afstemningen om ja eller nej til at blive i EU.

»Vi ved ikke, hvad afstemningen kommer til at betyde. Der er mange forskellige muligheder«, siger chefen for JP Morgan Chase & Co, Jamie Dimon, der selv er tilhænger af britisk ja til EU. »Men vi er nødt til at have mange hold til at se på, hvad det fører med sig«.

Værste siden tumult siden 1992

Bank- og finansfolk regner med, at den internationale finansverden vil opleve tumulter på størrelse med »den sorte onsdag« 16. september 1992, da det britiske pund efter voldsom spekulation blev tvunget ud af det europæiske valutasamarbejde.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters regner investeringsbankerne i Londons City med en pundkurs på 1,50 over for amerikanske dollars i tilfælde af ja og 1,30 – måske endnu lavere - i tilfælde af nej.

London står for 41 procent af den daglige handel med valuta, obligationer og aktier i hele verden. Det er mere end dobbelt så meget som børserne i USA og mange gange mere end de to nærmeste handelspladser i EU, Frankrig og Schweiz, der står for tre procent.

Med inspiration fra Monty Python forklarer vi den britiske EU-ballade. Kilde: Politiken / Kristian Jensen og Thomas Lauritzen

Finansminister truer med højere skatter

Her en uge før afstemningen har den britiske finansminister George Osborne kastet planer om et »katastrofebudget« ind i debatten. Osborne, der er tilhænger af ja, advarer om, at staten vil være nødt til at sætte skatterne op og skære ned på bl.a. hospitalsudgifterne, hvis det bliver et nej. Alt i alt et indgreb på godt 280 milliarder kr.

»Det ville være mit ansvar at prøve at genskabe statbilitet på statens finanser og det ville betyde et katastrofebudget, sagde han i en tale onsdag.

Efter et nej er der behov for øjeblikkelig handling.

»Det er ikke blot en advarsel fra en konservativ finansminister, det er rigtige penge derude i en virkelig verden, og det er en uigenkaldelig beslutning, vi træffer på torsdag«, sagde Osborne senere til BBC.

Nejsiden har også en plan

Nejsiden anklager Osborne for »hysterisk« at sprede ubegrundet skræk og rædsel, og 57 konservative medlemmer af Underhuset har på forhånd bebudet, at de vil blokere for et »katastrofebudget«.

Nejkampagnen har også præsenteret sin plan for, hvad der skal ske efter det nej, der bliver mere og mere synligt i meningsmålingerne.

»Efter et nej er der behov for øjeblikkelig handling«, siger formanden for Underhuset Chris Grayling, der er en af nejsidens ledere.

Grayling regner med, at London-regeringen straks kan disponere over 1,2 mia. kr. om ugen i sparet britisk medlemsbidrag til EU, og de penge kan bruges til at finansiere sygehusvæsenet. Han forudser også, at det vil lykkes at forhandle en handelsaftale mellem Storbritannien og EU på plads i løbet af de næste tre år.

Fritænker, charlatan, populist, klovn eller folkelig fantast? Både politisk og privat er Nigel Farage en overlever. Han har mast sig gennem flystyrt, latterliggørelse og talløse smøger og bajere på vejen til at blive Storbritanniens mest kendte nejsiger. Politiken har mødt manden, der tvang David Cameron til at udskrive folkeafstemning om EU 23. juni. Kilde: Politiken / Johannes Skov Andersen og Thomas Lauritzen

Rolls Royce lægger pres på de ansatte

I næstsidste øjeblik inden afstemningen lægger chefen for en af britisk industris juveler, motorfabrikken Rolls-Royce, pres på de 23.000 ansatte.

»Vi har offentligt tilkendegivet, at som virksomhed tror Rolls-Royce, at vores kunder, leverandører og ansatte har gavn af Storbritanniens medlemskab af EU«, skriver koncernchef Warren East i brevet.

I et interview med BBC tilføjede Warren East onsdag, at Rolls-Royce har lagt bygningen af et nyt anlæg til at teste flymotorer på is. »Usikkerheden om Brexit betyder udsættelse af mange af den slags beslutninger, og den pause er noget, som vores amerikanske konkurrenter ikke skal kæmpe med«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden