Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: OLESEN PETER HOVE
Britisk EU-afstemning
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forvirring: »Der er propaganda på alle tv-kanaler«

Oftest er nationalpartier skeptiske over for EU, men i Skotland kæmper det regerende nationalparti for at blive. Deres vælgere kan ikke helt følge med.

Britisk EU-afstemning
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På toppen af en græsgrøn bakke, lige der hvor England bliver til Skotland, står Hamish McDougal og spiller på sækkepibe. Det har han gjorde stort set hver dag i de seneste 17 år, i solskin og snestorm. Var det ikke for ham, kunne man let overse, at man passerer en grænse. Den er nemlig kun markeret med en stor sten i hver side af landevej A68.

Får man først øje på Hamish McDougal, er det svært ikke at holde ind til siden. På en parkeringsplads i vejens vestlige side sidder den vejrbidte og gråhårede herre og varmer sig i sin lille bil, hvorfra han ud af bagagerummet sælger bamser med skotske slogans på maven. Så snart en turistbus standser op, springer Hamish ud, retter på kilten og begynder at blæse i sækkepiben, mens grinende asiater med selfiestænger vrimler omkring ham for at forevige øjeblikket, mens de former V-tegn med fingrene.

»Jeg er her for at byde folk velkommen, når de ankommer til Skotland«, siger han og ranker ryggen.

Det eneste, jeg er sikker på, er, at englænderne lyver

For nogle kan det måske lyde skørt at bruge alle årets dagtimer på at stå på en vindblæst bakketop uden at tjene meget mere end håndører ved det. For Hamish løber det kun rundt, fordi han underviser i sækkepibe inde i Edinburgh om aftenen.

»Efter at folk har fået GPS i bilen, kommer langt færre her forbi, fordi de i stedet bliver ledt ad A1-vejen, som går ude langs østkysten. I år har derfor været det dårligste år nogensinde. Men jeg gør det ikke for pengene. Det er stoltheden over mit land, der får mig til at køre herop hver dag. Så vidt jeg ved, er Skotland det eneste land, hvor nogen byder velkommen på den måde«.

Hamish McDougals faste blik flakker ikke en eneste gang, mens han fortæller om den fædrelandskærlighed. Heller ikke da den 56-årige mand indrømmer, at Hamish McDougal er et kunstnernavn, han har taget for at more de amerikanske turister, fordi hans rigtige navn, Allan Smith, er for kedeligt til rollen. Hans lune ro forsvinder dog, så snart samtalen drejer ind på den afstemning om Storbritanniens EU-medlemskab, som finder sted 23. juni.

»Jeg er så forvirret. Der er propaganda på alle tv-kanalerne. Det eneste, jeg er sikker på, er, at englænderne lyver«, siger Hamish McDougal.

Han er erklæret nationalist og medlem af nationalpartiet Scottish National Party, SNP, som genvandt regeringsmagten over det skotske selvstyre med næsten halvdelen af alle stemmer i år.

»Partiet siger, at vi skal stemme for at blive i EU, og det lytter jeg da til. Men jeg er i tvivl. Egentlig ville jeg helst have, at vi bare styrede det hele selv. Vi tjener jo masser af penge på vores whisky, og hvis det ikke var for englænderne, kunne vi også lave masser af grøn energi«, siger han.

Tvivlende er han langtfra det eneste SNP-medlem, som er. Målinger viser, at op mod en tredjedel af partiets vælgere hælder til at stemme for at forlade unionen, på trods af at partitoppen er blandt Storbritanniens varmeste fortalere for at blive i unionen. Forvirringen er måske ikke så underlig. Ser man ud over Europa, er de fleste nationalpartier enten skeptiske over for eller modstandere af EU-medlemskab. Da briterne i 1975 stemte ja til EU-medlemskab, havde SNP da også kæmpet for et nej, en fra 1988 ændrede partiet kurs og kæmper i dag det for et uafhængigt Skotland som medlem af EU.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

På SNP’s hjemmeside kan man læse, at »der er et enormt antal fordele for Skotland i EU-medlemskab«. Ikke mindre end 17 fordele forklares specifikt, og for hver af dem er der fokus på, hvad Skotland får ud af det – ikke Storbritannien. Det gælder blandt andet EU-støtten til skotske landmænd, fiskere og små landsbysamfund.

I SNP’s udlægning sættes skotsk identitet ofte op som modsætning til englændernes ’sig selv nok’-mentalitet. Nogle mener endda, at de skotske nationalister har en stærkere historisk forbindelse til kontinentet, fordi de flere gang i forgangne århundreder har fået hjælp fra Frankrig, når de har forsøgt at generobre land, som englænderne havde taget.

I britiske medier spekulerer politiske kommentatorer dog også i, om SNP i virkeligheden mest af alt ser en fordel i at være EU-tilhængere, simpelthen fordi det kan bane vejen til uafhængighed fra England. Hvis det bliver et samlet britisk nej til EU mod skotternes vilje, åbner det for at holde en ny afstemning om skotsk uafhængighed fra Storbritannien.

Hvis Hamish McDougal på sin bakketop ender med at stemme for at blive i EU, vil udsigten til skotsk uafhængighed da også være afgørende:

»Efter at et flertal stemte for at blive i Storbritannien forrige år, troede jeg, at den drøm var slut – at vi aldrig igen ville få muligheden. Men hvis skotterne stemmer for at blive i EU, og englænderne vil ud, så tror jeg, at vi får en ny afstemning om uafhængighed inden for to år«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden