Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

EU-undergang. Verden uden for EU er blevet mere attraktiv, mens EU selv har problemer, mener Stephen Jen, som sammenligner EU med 'Titanic'.

Britisk EU-afstemning
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Farvel?: Vil briterne overhovedet forlade EU, hvis de stemmer sig ud?

Briternes folkeafstemning om EU udlægges ofte som et valg mellem pest eller kolera. Men i Londons finanscentrum spekulerer man i en tredje vej.

Britisk EU-afstemning
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når briterne skal stemme om deres EU-medlemskab i den kommende uge, kan de sætte kryds ved ’Bliv’ eller ’Forlad’. Men i højhuse af glas og stål i midten af London sidder folk i dyre jakkesæt og regner med, at udfaldet bliver noget helt tredje.

»Hvis der er flertal for at forlade EU, er det mest sandsynlige scenario faktisk, at vi ikke forlader EU«, siger Michael Petley og fortsætter: »Jeg kan forsikre om, at ingen af dem her i byen, som håber på et flertal for at forlade EU, rent faktisk ønsker at forlade EU«.

Den udlægning kan umiddelbart virke aldeles kryptisk, men i den britiske debat mener mange, at Petley har noget at have det i. Michael Petley er i ledelsen for hedgefonden ECU i Londons enorme finanscentrum og har 25 års erfaring fra Londons finanscentrum, City of London.

Han mener, at det efter al sandsynlighed er et stort bluffnummer, når premierminister David Cameron har slået fast, at hvis der bliver flertal for at forlade EU, så melder Storbritannien sig ud.

»Det absolut mindst sandsynlige scenario er, at Storbritannien og EU hver især trækker borgporten op«, siger han.

Michael Petley er ikke typen, der tager let på den slags analyser. Han lever nemlig af at forudsige netop sådanne udfald.

At besøge hans kontor er omtrent som at træde ind i en scene fra filmen ’Wall Street’ fra 1987 med Michael Douglas i rollen som børsspekulant. Overalt ses folk iført knivskarpe jakkesæt og armbåndsure, som ser ud til at have samme værdi som en dansk familiebil. På elevatorens oversigt kan man se, at der på en anden adresse i huset bor et firma ved navn MoneyCorp. Hvis der er noget sted i Europa, man arbejder med penge, er det her.

Og det er faktisk et af de største problemer, hvis Storbritannien skal forlade unionen. Adskillige analyser – også fra EU-modstandere – viser, at de største omkostninger ved et brud er, at et flertal af verdens største finansielle virksomheder har deres europæiske hovedkvarterer i London og bruger børsen her som knudepunkt for deres handler.

Hvis Storbritannien pludselig ikke længere er en del af EU’s indre marked, vil systemets direkte motorveje mellem London og kontinentet pludselig blive bremset af barrikader. De fleste prognoser forudser, at man med tiden vil være nødt til at flytte Europas finanscentrum til Frankfurt eller Paris.

Hvis der er flertal for at forlade EU, er det mest sandsynlige scenario faktisk, at vi ikke forlader EU

Men de prognoser bygger på, at den britiske regering rent faktisk vil aktivere EU-traktatens mulighed for at melde sig ud af unionen – en aldrig tidligere brugt del af traktaten, som hedder artikel 50.

Stem ’forlad’ – og bliv

»Her skal man være opmærksom på, at der er en forskel på at have muligheden for at bruge artikel 50 og så rent faktisk at gøre det«, siger Michael Petley.

»Når Bruxelles forstår, at det her nu er virkelighed – at den britiske regering har fået mandat af sin befolkning til at forlade unionen – kan det give anledning til grundige overvejelser om, hvorvidt man kan komme til en anden aftale med briterne. Den britiske regering kan sige til EU: Vil I virkelig det her – at vi melder os helt ud – eller er der noget andet, I vil overveje at tilbyde nu?«, siger Petley.

Cameron har allerede forhandlet sig til en aftale med resten af EU om en række ændringer, som skal behandles, hvis briterne vælger at blive i unionen. Men i Petleys version af, hvad fremtiden bringer, så vil det være så dyrt og uoverskueligt for alle parter at lade briterne forlade unionen, at de andre medlemslande vil være villige til at strække sig meget længere for at holde dem inden i folden.

Faktisk burde de andre EU-lande lytte til briternes bekymring over eurosamarbejdet. Det mener Stephen Jen, der er investeringsrådgiver med speciale i valutaer og global makroøkonomi for ECU.

»Når Storbritannien overhovedet overvejer at forlade EU, sker det kun, fordi EU har problemer. Verden uden for EU er simpelthen begyndt at se mere attraktiv ud«, siger Stephen Jen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hans engelsk er så perfekt, at man skal se på hans asiatiske træk for at ane, at han er fra Kina og først som voksen rejste til USA, før han blev finansmand i London.

»Man har bygget EU som et Fort Europa, hvor handlen er helt fri inden for fortets mure, men stærkt begrænset udadtil«, siger Stephen Jen.

Den konstruktion har betydet, at nye medlemslande oplever et stærkt opsving i deres vækst, i nogle år efter at de bliver medlem – som man har set det med Polen – men derefter flader væksten typisk ud, fordi det indre, frie marked er hegnet af for resten af verden. Og verden uden for Fort Europa er blevet langt mere attraktiv, efter at Kinas økonomi er begyndt at buldre frem, mener Jen.

Nu lider eurosamarbejdet under, at eurolandene er nødt til at føre ens finanspolitik, hvis den fælles valuta skal give dem fordele. Og fælles finanspolitik er der ikke stor folkelig opbakning til på nuværende tidspunkt. Godt nok er Spanien i gang med store reformer af samfundet, efter at EU har krævet det, men andre store lande som Frankrig stritter imod.

»Hvis eurolandene ligefrem begynder at føre mere forskellig finanspolitik end nu, så er ikke kun euroen, men hele EU et synkende skib, fordi så meget er lagt an på euroen nu. Dermed forlader Storbritannien faktisk et ’Titanic’, hvis der bliver flertal for det. Lige nu ser det måske dumt ud, at briterne hopper i redningsbådene, før skibet synker, men snart vil det give mening«, siger Stephen Jen.

Et nyt tilbud fra EU

Hvis Storbritannien stemmer for at forlade unionen, er resten af EU dermed bedst tjent med at tilbyde briterne at lave unionen om for at få dem til at blive, mener Jen og Petley.

Den engelske finansfolks forestilling om fremtiden efter afstemningen kan måske lyde en kende vilde i betragtning af, at hverken tilhængere eller modstandere taler offentligt om det som en mulighed. Men det betyder langtfra, at de har afskrevet det udfald.

Det fortæller Syed Kamal. Som prominent medlem af det store konservative parti og leder af dets delegation i Europaparlamentet har han indsigt i de interne diskussioner blandt både de medlemmer af partiet, der ønsker at blive i EU, og dem, som ønsker at melde sig ud.

»Der er klart fortilfælde for, at når folk stemmer nej, så siger EU: »Stop! Hov, I mener det jo alvorligt – o.k., så vil vi gerne give jer et nyt tilbud, som I så kan stemme om igen«, siger Syed Kamal.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Han besluttede sig selv sent for at opfordre vælgerne til at stemme for, at Storbritannien skal forlade EU.

»Man må bare sige, at der klart er fortilfælde for, at efter en afstemning, som ender med et nej, så kommer der en afstemning nummer 2. Ingen kan sige det med sikkerhed, men det er en mulighed. Og jeg kan se den mulighed«, siger han.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden