Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
AP
Foto: AP

Stilhed. Valgkampen i Storbritannien ligger stille, mens befolkningen sunder sig oven på drabet på Labour-politikeren Jo Cox, som blev overfaldet på åben gade i torsdags.

Britisk EU-afstemning
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Briterne ser indad efter mordet på Jo Cox

Midt i sorgen og chokket over mordet på Jo Cox melder spørgsmålet sig: Får ugerningen indflydelse på briternes stillingtagen efter en til tider hadsk og fanatisk valgkamp?

Britisk EU-afstemning
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mens de britiske politikere i går afholdt sig fra at føre valgkamp, fortsatte politiet efterforskningen af mordet torsdag eftermiddag på den 41-årige Labour-politiker Jo Cox.

Gerningsmanden blev anholdt umiddelbart efter forbrydelsen, og politiet forsøger især at forstå morderens eventuelle motiver. Indtil i aftes konstaterede politiet blot, at der var tale om en ’isoleret’ forbrydelse.

En række debattører og enkelte politikere mener, at Jo Cox blev et offer for den spændte stemning, som præger valgkampen. Især det nationalistiske parti Ukip og dets leder, Nigel Farage, fører kampagne mod flygtninge og indvandrere, som ifølge ham strømmer til Storbritannien som følge af lempelige EU-regler.

»Det er kampagnen mod indvandrere, som er skyld i den hadske tone og det oppiskede klima«, siger Simon Tilford, der er vicedirektør for den EU-venlige tænketank Center for European Reform.

Han vurderer over for Politiken, at tragedien torsdag kan få en indflydelse på resten af kampagnen.

»Jeg tror, at mordet på Jo Cox vil få de mest yderliggående på Brexit-fløjen til at dæmpe tonen omkring indvandrere«, siger han og tilføjer:

»Det vil muligvis vise de vælgere, som er på vippen, at de ved at stemme for Brexit styrker yderliggående politiske kræfter. Det kan være et wake-up call«.

Meget vil afhænge af politiets videre efterforskning, som ifølge politichefen i West Yorkshire, Dee Collins, koncentrerer sig om højreekstremistiske motiver. Indtil de første resultater foreligger, mener flere medier at kunne dokumentere en forbindelse mellem den 52-årige gerningsmand, som ifølge familie og naboer har lidt af psykiske problemer, og højreekstremistiske grupperinger i USA og Storbritannien.

Flere vidner hørte gerningsmanden råbe »Britain First« under og efter angrebet på Jo Cox uden for det bibliotek, hvor hun netop havde holdt et af de britiske parlamentsmedlemmers rutinemæssige møder med vælgere fra sin valgkreds.

Jeg tror, at mordet på Jo Cox vil få de mest yderliggående på Brexit-fløjen til at dæmpe tonen omkring indvandrere

Politiet mener, at den 52-årige ventede på Jo Cox, og at der derfor er tale om et bevidst og planlagt angreb.

Naboer betegner den 52-årige mand som en rolig person, der levede alene efter i flere år at have delt bolig med sin bedstemor. Han tilbød jævnlig naboerne at slå deres græsplæne, og han udtalte for godt 1 år siden til en lokal avis, at hans frivillige arbejde i en af byens parker var med til at give ham den psykiske ligevægt, han hidtil havde savnet.

Nazisymboler og våbenopskrift

Men ifølge flere medier tegner der sig også et andet og mere dystert billede af manden, som politiet dog ikke havde bekræftet i aftes.

Ifølge flere medier fandt politiet nazisymboler og højreekstremistisk litteratur, herunder en pjece fra 1942 udgivet til medlemmer af det tyske nazistparti med titlen ’Ich kämpfe’.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hans eventuelle relationer til det højreekstremistiske parti Britain First er ukendte. Partiet frakender sig ethvert medansvar for den 52-åriges gerninger.

Ifølge den amerikanske antiracistiske organisation Southern Poverty Law Center (SPLC) havde den 52-årige købt bøger og pjecer hos den højreekstremistiske gruppering National Alliance, der er en af de mest aktive organisationer blandt de mange grupper, som kæmper for ’hvidt overherredømme’.

Flere kvitteringer, som SPLC hævder at have modtaget fra National Alliance viser, at den 52-årige helt tilbage i 1990’erne købte bøger og pjecer af blandt andet antisemitisk karakter.

Blandt denne litteratur var også pjecer med anvisning på fabrikation af sprængstof og ammunition samt instrukser i fremstillingen af lette skydevåben.

Der tegner sig et billede af en psykisk forstyrret fanatiker, som den store tabloidavis The Sun betegner som »a crazy loner«.

Flere af Brexit-kampagnens ledere og deres støtter i tabloidpressen tager afstand fra de politikere og kommentatorer, som kæder forbrydelsen sammen med tonen i Brexit-kampagnen.

»Stop forsøget på at slå politisk plat af mordet«, lyder det fra flere læsere på Daily Mails site. Det er en reaktion på udtalelser fra en Labour-politiker fra London, som i tv-nyhedsudsendelsen ’Newsnight’ torsdag aften hævdede, at Nigel Farages valgplakat med et billede af flygtninge i en kø var med til at skabe et giftigt klima i landet. »Grænsen er nået. Vi må bryde ud af EU og tage kontrollen tilbage«, står der på plakaten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Iskold politisk kultur lurer

Men Labour-politikeren er ikke ene om at advare mod dette klima. »Når man råber ’Grænsen er nået’ igen og igen, skal man ikke blive forbavset, når nogle overskrider den«, skriver kommentatoren Alex Massie i det konservative tidsskrift The Spectator. »Nogle gange har retorikken sine konsekvenser«, skriver han, og kommentatoren Polly Toynbee advarer i avisen. »Noget, der ligner en iskold politisk kultur, er ved at bryde ud i Storbritannien.

Simon Tilford fra Center for European Reform peger på, at Brexit-kampagnen stort set kun handler om udlændinge, og han udtrykker det således over for Politiken:

»Når man konsekvent skaber frygt og vrede, ender det ofte med noget meget ubehageligt«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden