Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

James Heaney mener, at Fordelene ved at blive i EU er åbenlyse. Kilde: Politiken / Johannes Skov Andersen og Line Prasz

Britisk EU-afstemning
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Splittelse: Brexit gør gamle venner til forbitrede modstandere

David Cameron, Michael Gove og Boris Johnson gik sammen til tops, og de og deres familier var nære venner. Nu deler spørgsmålet om landets fremtid de tre konservative ledere.

Britisk EU-afstemning
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

David Cameron var en stresset mand, da han natten efter EU-topmødet i Bruxelles 19. februar vendte hjem til London. Ganske vist havde han fået en aftale om britiske særordninger i forhandlingerne med de 27 andre stats- og regeringschefer. Men nu skulle han sælge den til det britiske folk – og i første række til vennerne Boris Johnson, folkekær borgmester i London, og justitsminister Michael Gove.

Michael Gove havde allerede udtrykt sin skepsis. Nu ventede premierministeren på Boris Johnson – der først skulle rådføre sig med Michael Gove, der er Boris Johnsons nærmeste ven.

Sagen var delikat af andre grunde end de politiske. Boris Johnson har i mange år været en af premierministerens bedste venner, og Michael Gove er gudfar til David Camerons søn Ivan. Og fru Gove, den kendte journalist Sarah Vine fra avisen The Times, er fru Camerons bedste veninde.

Søndag efter mødet i Bruxelles tog Boris Johnson det usædvanlige skridt at sammenkalde pressen uden for sit hus, hvor han valgte at springe ud som ’brexiter’.

»Jeg ønsker en bedre aftale for folket i dette land, for at de kan spare penge og få kontrol. Det er, hvad det handler om«, sagde Boris Johnson foran sin bopæl.

Dagen efter lovede han troskab over for David Cameron.

»Jeg stiller ikke op i debat med David Cameron eller andre ledende konservative«, sagde han og svor, at han ikke gik efter at vælte vennen David Cameron af pinden.

David Cameron reagerede behersket. Men to dage efter gjorde han åbenlyst nar af Boris Johnson i Underhuset. Krigen mellem de tre venner var brudt ud.

»Det stinker langt væk«

Det gik helt galt for godt en måned siden, da avisen Daily Mail afslørede en aftale, som David Cameron havde indgået med organisationen Britain Stronger in Europa.

David Cameron havde på et møde 11 dage før topmødet i Bruxelles opfordret organisationens direktør til at henvende sig til alle større virksomheder i Storbritannien for at få dem til at udtale sig for fortsat britisk medlemskab af EU.

Det skete, på trods af at David Cameron havde lovet Underhuset, at han ikke ville organisere lobbyvirksomhed som led i kampagnen.

»Det stinker langt væk«, lød det fra Boris Johnson på et pressemøde. »Det får os til at ligne en bananrepublik«, sagde han og protesterede mod, at premierministeren havde forhandlet med erhvervslivets ’fat cats’, samtidig med at »indvandringen presser britiske arbejderes løn nedad«.

Siden har alle tre været tæt på at kalde hinanden løgnere, hvilket de dog overlader til andre i de respektive kampagner, men partiet er ved at gå midtover.

Dawn Williams frygter, at arbejdsløsheden vil stige i Storbritannien. Kilde: Politiken / Johannes Skov Andersen og Line Prasz

Triumviratet fra Oxford

Det gør deres venskab måske også.

Boris Johnson og David Cameron gik sammen på kostskolen Eton. Camerons far var bankier, mens Johnsons far var funktionær i EU-kommissionen.

De var sammen på universitetet i Oxford, hvor de var medlemmer af den samme klub, hvis speciale var at organisere drukaftener.

Efter eksaminerne skiltes deres veje. David Cameron var en overgang i reklamebranchen, mens Boris Johnson blev journalist og EU-korrespondent for den konservative avis The Telegraph i Bruxelles.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det var en sympatisk fyr, antieuropæer, men mindre primitiv end freelancejournalisterne fra tabloidaviserne«, sagde den daværende cheftalsmand for EU-kommissionen, Bruno Dethomas, forleden til avisen Le Monde om Johnson.

Både David Cameron og Boris Johnson gik efter at gøre karriere hos de konservative, og de hjalp hinanden i jagten på valgkredse.

Unge Michael Gove var mindre heldig. Han er søn af en fiskegrosserer fra Aberdeen, som ifølge Michael Gove gik fallit, da EU skar fiskekvoterne ned.

De konservative skal ikke længere være besat af jagt, Gibraltar og spin

Den version afviste faderen forleden. Men den begavede Michael Gove fik et stipendium til Oxford, hvor han blev formand for studenterforeningen Oxford Union, hvilket er et springbræt til en position i det britiske samfund, og han søgte også et job hos de konservative. Han blev afvist.

»De er ikke konservativ nok«, lød forklaringen fra partikontoret følge en biografi om Michael Gove. Så Michael Gove blev i stedet en succesrig journalist på The Times, indtil vennen David Cameron i 2005 overtalte ham til at stille op i en sikker valgkreds.

Michael Gove var en moderne ’tory’. »De konservative skal ikke længere være besat af jagt, Gibraltar og spin«, lød det fra ham i et avisinterview, da han blev valgt i 2005.

Den moderne ’tory’

Michael Gove, sønnen af en enlig mor, der havde overladt ham til kærlige plejeforældre, anbefalede sine partifæller at interessere sig for lønmodtagere.

Det samme mente både David Cameron og Boris Johnson, og med støtte fra de to andre blev David Cameron partileder i 2005.

Kritikere i partiet beskyldte ’triumviratet’ for at lede partiet bag lukkede døre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

ANALYSE

Indtil februar så de tre politikere meget til hinanden, og mange vigtige beslutninger blev taget under middage i de tre familier, hvor Boris Johnson og Michael Gove fik støtte af deres koner, som henholdsvis er en indflydelsesrige advokat og en indflydelsesrig journalist.

Forleden forsikrede både Michael Gove og Boris Johnson det konservative bagland om, at de uanset udfaldet af folkeafstemningen ikke vil gå efter at vippe deres ven af posten som premierminister. Men valgkampen har været beskidt. Og hverken David Cameron, Michael Gove eller Boris Johnson kommer uplettet ud af den.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden