Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Peter Dejong
Foto: Peter Dejong

Domino? De stærke EU-skeptiske partiledere i Frankrig og Holland, Front Nationals Marine Le Pen og Frihedspartiets Geert Wilders, vil også have folkeafstemninger som den britiske.

Britisk EU-afstemning
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kædereaktion: Skeptikere i andre lande vil også stemme sig ud af EU

Franske, hollandske og italienske nationalister kræver deres egne folkeafstemninger, mens EU advarer mod »hysteri«.

Britisk EU-afstemning
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mens premierminister David Camerons fald og Storbritanniens beslutning om at forlade EU sender rystelser tværs gennem kontinentets politiske top, er skeptiske kræfter i flere andre medlemslande begyndt at stille spørgsmålstegn ved deres eget medlemskab.

Både i Tyskland, Frankrig og Holland er der valg næste år – og i lande som Polen, Ungarn og Slovakiet er de siddende regeringer i forvejen meget skeptiske over for unionen.

De stærke hollandske og franske nationalistledere har straks krævet folkeafstemninger som den britiske. Imens gør EU-systemets ledere klar til en kamp for at undgå en domino-effekt, der kunne blive dødbringende for Den Europæiske Union.

Her er, hvad nogle af lederne på begge sider af debatten har sagt i løbet af morgenen:

Geert Wilders, leder af Frihedspartiet i Holland (Wilders fører lige nu i meningsmålinger):

»Det hollandske folk skal hurtigst muligt også have chancen for at beslutte, hvad de vil med det hollandske medlemskab af EU. Hvis jeg bliver regeringsleder, kommer der en folkeafstemning om, hvorvidt Holland skal forlade EU«.

»Vi vil have magt over vores eget land, vores egne penge, vores egne grænser og vores egen immigrationspolitik«.

Ronald Zak/AP
Foto: Ronald Zak/AP

Marine Le Pen, leder af Front National i Frankrig (stiller op til næste års præsidentvalg):

»Dette er en sejr for friheden. Som jeg har sagt i årevis, så må vi nu have samme slags folkeafstemninger i Frankrig og i andre EU-lande«.

Matteo Salvini, leder af det separatistiske parti Lega Nord i Italien:

»Hurra for de frie borgeres mod! Hjerte, hjerne og stolthed besejrede løgne, trusler og afpresning. Tak Storbritannien, nu er det vores tur«.

Polens EU-skeptiske udenrigsminister, Witold Waszczykowski, advarer om, at EU-projektet kan ende i en »katastrofe«, hvis eurolandene nu igen vil have mere unionen, mens de benytter resten af medlemslandene som en »facade«.

Hollands borgerlige regeringsleder, Mark Rutte, som i øjeblikket bestrider EU’s roterende formandskab, erkender muligheden for en domino-effekt efter det britiske nej:

»Den utilfredshed, man ser i Storbritannien, findes også i andre lande, inklusive mit eget. Det her bliver nødt til at sætte gange i flere reformer og mere velfærd«.

Hektor Pustina/AP
Foto: Hektor Pustina/AP

Frank-Walter Steinmeier, Tysklands udenrigsminister, har indkaldt kollegerne fra de fem andre grundlæggerlande til krisemøde i Berlin i morgen. Han siger på twitter:

»Den tidlige morgennyhed fra Storbritannien er i sandhed tankevækkende. Det ligner en sørgelig dag for Europa og for Storbritannien«.

Belgiens regeringsleder, Charles Michel, ønsker et ekstraordinært topmøde for de 27 tilbageværende EU-lande i juli:

»Vi må bekræfte vores engagement i juli. Vi må definere vores prioriteter og tegne en ny fremtid for Europa«, siger han.

Sebastian Kurz, Østrigs udenrigsminister:

»Man kan ikke udelukke en domino-effekt i andre lande«.

Martin Schulz, formand for Europaparlamentet:

»Den kædereaktion, som nu bliver fejret overalt af euroskeptikerne, kommer ikke til at ske. Det ville få konsekvenser, og jeg tror ikke på, at andre lande vil lade sig friste af at følge den farlige vej«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Shizuo Kambayashi/AP
Foto: Shizuo Kambayashi/AP

Donald Tusk, formand for Det Europæiske Råd (EU-præsident):

»Det er umuligt at forudsige alle de politiske følger af denne begivenhed, især for Storbritannien. Men det er helt sikkert ikke tiden til hysteriske reaktioner. Jeg vil gerne berolige alle med, at vi også er forberedt på dette negative udfald«.

»I løbet af de seneste dage har jeg talt med alle EU-landenes stats- og regeringsledere. På vegne af all 27 landes ledere kan jeg sige, at vi er fast besluttede på at holde sammen som en enhed af 27«.

EU-præsidenten siger også, at han har taget initiativ til et særligt, uformelt topmøde for de 27 medlemslande uden Storbritannien.

Det vil finde sted i forbindelse med det almindelige EU-topmøde på tirsdag, hvor den nu afgående britiske premierminister først vil informere de andre ledere om resultatet af folkeafstemningen.

Derefter vil de 27 andre landes ledere holde et møde uden David Cameron.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden