Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Brexit. EU-præsident Donald Tusk leder nu processen med at få briterne lempet ud af EU, mens resten af landende skal finde en retning at fortsætte i.
Foto: Thierry Monasse/AP

Brexit. EU-præsident Donald Tusk leder nu processen med at få briterne lempet ud af EU, mens resten af landende skal finde en retning at fortsætte i.

Britisk EU-afstemning
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tusk byder 27 EU-ledere til skilsmissemøde uden Cameron

Løkke og de andre ledere, der bliver i EU, skal mødes uden Cameron for at diskutere fremtiden for 27 EU-lande.

Britisk EU-afstemning
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

EU-præsident Donald Tusk inviterer lederne af de 27 medlemslande, der bliver i EU, til topmøde om 'skilsmisseprocessen' uden den britiske premierminister, David Cameron.

Det skriver han fredag i sin invitation til det længe planlagte EU-topmøde, der holdes i Bruxelles tirsdag og onsdag i den kommende uge.

Cameron deltager således kun i topmødets første dag, hvorefter statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og de andre ledere for lande, der bliver i EU, onsdag blandt andet skal diskutere EU's fremtid efter den britiske exit.

»Først og fremmest vil vi diskutere den såkaldte 'skilsmisseproces' som beskrevet i traktatens artikel 50, skriver Donald Tusk i sin invitation.

»Dernæst vil vi indlede en diskussion om fremtiden for Den Europæiske Union med 27 medlemslande«, skriver han.

Store emner på dagsordenen

EU-topmødet har i forvejen en stribe store sager på dagsordenen, herunder flygtninge- og migrationskrisen, forbedringer af det indre marked for at fremme vækst og arbejdspladser og forbedret sikkerhed gennem et tættere samarbejde med Nato.

OVERBLIK:

»Det er faktisk endnu vigtigere end nogensinde før at håndtere disse udfordringer«, skriver Donald Tusk til EU-lederne.

Politikens internationale redaktør svarer på læsernes spørgsmål. Kilde: Politiken / Jakob Nielsen og Michael Jarlner

David Cameron, der efter at have tabt folkeafstemningen har bebudet sin afgang – men først til oktober – skal tirsdag aften redegøre for situationen i Storbritannien efter torsdagens exitafgørelse fra vælgerne.

Ny britisk regering skal forhandle

Tusk og lederne af EU-Kommissionen, Europaparlamentet og premierminister Mark Rutte fra det hollandske EU-formandskab siger fredag i en fælles udtalelse, at Storbritannien skal iværksætte exitproceduren i EU-traktatens artikel 50 så hurtigt som muligt.

»Vi forventer nu, at Storbritanniens regering fører det britiske folks beslutning ud i livet så hurtigt som muligt, uanset hvor vanskelig den proces må være«, hedder det i udtalelsen.

Men Cameron siger fredag, at han vil overlade den beslutning til en ny regering.

Når først artikel 50 er aktiveret, har EU og Storbritannien to år til at forhandle sig til rette om vilkår og betingelser for udmeldelsen og en ny aftale om Storbritanniens fremtidige forhold til EU.

Tidsfristen kan dog forlænges, og mange tror, at det kan tage helt op til ti år at gennemføre den britiske udmeldelse.

Boris Johnson, der har ledet den britiske EU-modstand og er på tale som ny premierminister efter David Cameron, siger fredag, at det ikke haster med at indlede exitprocessen.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden