Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
PEDERSEN RUNE
Foto: PEDERSEN RUNE

Nam-nam. Danmark er baconeksportør nummer ét til det britiske marked.

Britisk EU-afstemning
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

DI: Storbritanniens farvel til EU kan undergrave det indre marked

Danske firmaers største frygt er ikke at miste handel efter briternes EU-exit.

Britisk EU-afstemning
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Man kunne tro, at danske virksomheders største ønske er, at Storbritannien hurtigt får en frihandelsaftale med EU, så Danmark problemfrit kan fortsætte med at sælge smør og bacon til briterne.

Men faktisk kan det blive en katastrofe for danske virksomheder, hvis briterne får den handelsaftale med EU, som politikere fra den vindende EU-fjendtlige ’Leave’-fløj lige nu stiller dem i udsigt.

Det vurderer Danmarks største erhvervsorganisation, Dansk Industri (DI).

»Danmark skal arbejde for, at briterne får en god aftale med EU, så vi kan fortsætte med samhandlen. Men nogle af de løsninger, ’Leave’-siden har luftet, kan undergrave EU’s indre marked og dets grundprincipper. Det er den største risiko for danske virksomheder, ved at Storbritannien forlader EU«, siger Anders Ladefoged, som er EU-chef i DI.

Briter kræver adgang uden omkostninger

Problemet for danske virksomheder er, at de britiske politikere kræver fuld adgang til EU’s indre marked, men samtidig forlanger at blive undtaget fra de forpligtelser, der følger med, påpeger DI. Særlig opmærksomhed er der om meldinger fra konservative Boris Johnson i avisen Telegraph i går. Johnson er nemlig blandt favoritterne til at overtage som premierminister efter David Cameron, der ventes at gå af til september.

»Boris Johnson udlægger i Telegraph, at han ønsker fri adgang til det indre marked, men hvor briterne får en lang række undtagelser. Det er et skråplan, hvis man på den måde slår ind på forhandlinger med enkelte lande, hvor hvert land kan tage det ud, man ikke bryder sig om. Til sidst hænger det slet ikke sammen«, siger Anders Ladefoged og fortsætter:

»For danske virksomheder er det afgørende, at EU ikke går på kompromis og giver briterne fuld adgang til det indre marked adgang, uden at de er omfattet af forpligtelserne. Hvis man undtager briterne fra noget, åbner man for, at alle mulige andre også kan få undtagelser«.

Det indre marked er bygget op om, at de deltagende lande kan handle frit med hinanden, og at personer kan rejse sig frit rundt og arbejde i alle landene. Det kaldes for den fri bevægelighed for kapital, varer, tjenesteydelser og arbejdskraft.

Nogle britiske EU-modstandere ønsker at være undtaget fra fri bevægelighed for personer på grund af utilfredshed med indvandring fra især Østeuropa. Boris Johnson vil have en fritagelse fra at følge de fælles love for det indre marked, som hører under EU-domstolen. Hvis briterne skulle få sådanne undtagelser, giver det især problemer for danske virksomheder, vurderer DI.

Danske firmaer behøver ens regler

»Danske virksomheder er tit afhængige af at kunne arbejde fra Danmark og ud i Europa. Ofte har de ikke en størrelse, hvor de kan etablere sig rundt om i Europa. Så er det afgørende, at de alligevel kan handle i de andre lande, fordi reglerne er ens. Det er vigtigt at undgå, at nogle lande kan få undtagelser, da det ikke mindst vil gøre det sværere at være en mindre virksomhed fra et mindre land«, siger Ladefoged.

Ledere fra de 27 resterende EU-lande mødtes i dag for at tale om, hvad de nu skal stille op med EU. På mødet var der enighed om, at briterne må leve op til alle forpligtelser, hvis de vil have adgang til det indre marked, fortæller den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V):

»Vil man have adgang til det indre marked – hvilket vi alle håber, at Storbritannien gerne vil have – så skal man også leve op til de pligter, der knytter sig til«.

Faren er, at nogle medlemslande vil være villige til at give briterne nogle indrømmelser, advarer DI. Det er afgørende, at det ikke sker, fastslår Anders Ladefoged:

»Det er vigtigere for de danske virksomheder end alt det andet. Selv om Storbritannien er stort og vigtigt marked for Danmark, så er Storbritannien kun godt en tiendedel af vores eksport til EU. Resten går til de andre 26 EU-lande, så det er trods alt noget vigtigere«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden