Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Venstredrejet. Den hidtidige formand for Labour, Jeremy Corbyn, står til sejr ved valget i dag. Han har dog både parlamentsgruppen og vælgerne imod sig. Foto: Dominic Lipinski/AP

Britisk EU-afstemning
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Labour-leder står til dyrekøbt triumf

Hverken Labours parlamentsgruppe eller vælgerne vil have Jeremy Corbyn. Men partimedlemmerne er vilde med den venstreorienterede leder, som er favorit til genvalg.

Britisk EU-afstemning
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Normalt udløser valget af formand stor begejstring på en partikongres. Deltagerne håber, at den nye kvinde eller mand vil føre dem frem mod nye sejre, og pressen ser frem til nye historier med en ny helt, som hurtigt kan blive slagteoffer.

Sådan bliver stemningen ikke i dag i Liverpool, hvor resultatet af formandsvalget mellem den hidtidige formand, Jeremy Corbyn, og hans udfordrer, Owen Smith, risikerer at kaste partiet ud i en krise, som med flere eksperters og Labour-politikeres egne ord kan gøre partiet politisk irrelevant mange år fremover.

Det sandsynlige udfald af valget er en sejr til Jeremy Corbyn, som for et år siden vandt over flere tidligere ministre med 59 procent af partimedlemmerne, herunder mange nye unge medlemmer, bag sig.

Et af mange paradokser er, at medlemmerne er strømmet til partiet for at deltage i det, partiformanden kalder »det store opgør mod nyliberalismens ødelæggende politik«, og med 540.000 medlemmer er Labour det største politiske parti i Vesteuropa.

Til gengæld har den stærkt venstredrejede Jeremy Corbyn det store flertal i partiets parlamentsgruppe, The Parliamentary Labour Party, imod sig, og i de seneste meningsmålinger ligger partiet 14 procent efter det konservative regeringsparti. Partiet har et stort problem, for med en sejr til Owen Smith vil partiet stå tilbage med de samme problemer – med omvendt fortegn. Men hvad kan man gøre?

»Det er ’the million dollar question’«, siger lektor David Moon fra universitetet i Bath.

»Ingen har et svar, og det ser meget svært ud, når både Jeremy Corbyns kolleger i parlamentsgruppen og et flertal af vælgerne er imod ham«, vurderer David Moon. Men han tror ikke på en sprængning af partiet som i 1981.

»Alle meldinger peger på, at der ikke er stemning for at bryde ud og dermed miste retten til partinavnet og partimaskinen. Flertallet i gruppen vil sandsynligvis koncentrere sig om arbejdet i deres valgkredse og udvalg frem til næste valg, som ifølge ham og stort set alle andre eksperter er afgjort på forhånd.

»Med Jeremy Corbyn ved roret står Labour over for et af partiets værste valgresultater«, mener David Moon, som er ekspert i Labour med utallige artikler og bidrag til bøger bag sig.

Den britiske presse skriver om Labours ’kollektive selvmord’ efter et kaotisk år, der har budt på magtkampe, opgør om medlemmernes stemmeret ved civile domstole, beskyldninger om forræderi og venstreekstremistiske forsøg på at overtage kontrollen med det gamle parti.

Mistilliden kulminerede under og efter Brexit-kampagnen.

Den tidligere EU-skeptiker Jeremy Corbyn anbefalede, ligesom det store flertal i partiet, vælgerne at stemme for fortsat medlemskab af EU. Men han førte ligesom den nye konservative premierminister, Theresa May, en meget afdæmpet kampagne, hvor han især pegede på alt det, som ifølge ham ikke fungerer i EU.

»Jeremy var totalt usynlig, og hele forløbet beviste, at han ikke evner den opgave at være partileder og kandidat til posten som premierminister«, lød det fra Peter Mandelson, en af Labours store strateger i årene under premierminister Tony Blair.

Med Jeremy Corbyn ved roret står Labour over for et af partiets værste valgresultater

Jeremy Corbyn frasiger sig ansvaret for Brexit-nederlaget.

Men faktum er, at Brexit fejrede triumfer i sikre Labour-kredse, og nederlaget udløste i forsommeren et regulært oprør mod ham i parlamentsgruppen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Utilfredsheden handlede ikke kun om EU. Et flertal i gruppen deler den konservative regerings ønske om at modernisere Trident-ubådene, som udgør den nedslidte britiske atomslagstyrke.

Pacifisten Jeremy Corbyn og venstrefløjen er imod, og han ønsker en åben og liberal udlændingepolitik, hvilket også splitter partiet på kryds og tværs.

Dertil kommer dyb skepsis i parlamentsgruppen over for partilederens forslag om at nationalisere de privatejede jernbaner – med ekstremt høje priser – og et program for investeringer i industri og infrastrukturer på 500 milliarder pund (4.310 milliarder kroner) på et tidspunkt, hvor Brexit skaber total uvished om landets fremtid.

En række såkaldte ’skyggeministre’ – til en vis grad sidestykket til ordførere i Folketinget – frasagde sig deres poster i breve til partiformanden, hvor de beskyldte ham for at ødelægge partiet.

Medlemmerne bestemmer

Blandt dem var en række af partiets topfigurer med en fortid som ministre under Tony Blair og efterfølgeren Gordon Brown, og Jeremy Corbyn havde store vanskeligheder med at sammensætte et nyt hold.

NOA REDINGTON:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Opgøret kulminerede i juni, da 172 af partiets 230 medlemmer af Underhuset vedtog et mistillidsvotum til ham med krav om nyvalg, som formanden måtte acceptere. »Det ligner et kup, men vi tager slaget ude blandt medlemmerne. Sådan fungerer et moderne og tidssvarende parti«, lød det på tv fra Jeremy Corbyns nærmeste støtte, John McDonnell.

Corbyn-tilhængernes initiativ er et forsøg på at bryde deres isolation, men de får næppe held med at overtale de mest markante kritikere til igen at acceptere topposter, mener lektor David Moon.

»Det vil virke fuldstændig utroværdigt, hvis de samme mennesker, som har talt og skrevet om Jeremy Corbyns inkompetence, pludselig vælger at samarbejde med ham«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden