Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Britisk EU-afstemning
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Briterne fløjter afgang fra EU i slutningen af marts 2017

Storbritanniens premierminister, Theresa May, siger, at England starter farvel-processen til EU i slutningen af marts næste år.

Britisk EU-afstemning
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Senest i marts 2019 vil Storbritannien være helt ud af EU.

Det står klart, efter at den britiske regeringsleder Theresa May for første gang har slået fast, hvornår hun vil aflevere landets officielle udmeldelse af unionen.

I et interview med BBC oplyser Theresa May, at der nu er sat en endelig deadline for, hvornår landet iværksætter den såkaldte artikel 50 i Lissabon-traktaten, som starter processen, der skal føre landet ud af EU.

»Vi vil sætte det i gang inden udgangen af marts næste år«, fastslår Theresa May overfor BBC.

Bekræftelsen kommer få timer før, at Det Konservative Parti indleder et landsmøde i Birmingham.

Køreplanen er lagt

Premierministeren har tidligere kun givet udtryk for, at hun ikke vil aktivere udmeldelsen i år.

Hun sætter stadig ikke nogen endelig dato på, men lader forstå, at køreplanen er lagt, og at det vil ske inden for det første kvartal af 2017.

Vi vil sætte det i gang inden udgangen af marts næste år

Når artikel 50 aktiveres, går den proces i gang, hvor bodelingen mellem EU og Storbritannien aftales. Den kan højst vare to år - med mindre alle EU-lande enes om at forlænge den, og det er ikke sandsynligt.

Derfor vil Storbritannien altså være endegyldigt ude af EU senest i marts 2019.

Håber på smidig forhandlingsprocess

Theresa May siger videre til BBC, at der nu forestår et forberedende arbejde med de tilbageværende EU-medlemmer, således at »vi får en smidig forhandlingsprocess«, når afgangsfløjten lyder.

Når de to år er gået, træder Storbritannien helt ud af EU.

Hun tilføjer, at »det er vigtigt både for Storbrittannien og Europa for helhed, at alle gør sig umage, så overgangen væk fra EU glider nemt«.

De britiske vælgere besluttede i juni ved en folkeafstemning, at Storbritannien skal forlade EU, og det ser nu ud til at blive en realitet.

Theresa May siger til BBC, at ophævelsen af medlemsskabet er det første skridt for Storbrittannien »til at blive en suveræn og uafhængig stat igen«.

LÆS OGSÅ:

BBC's journalist spørger hende, om hendes konservative regering vil prioritere afvisning af EU-indvandrere højere end adgang til EU's indre marked under forhandlingerne. Men hun svarer, at hun vil lede efter »den rette aftale«.

»Jeg ønsker den rette aftale for handel med varer og tjenesteydelser, og det, som vi foretager os for øjeblikket, er at lytte til forskellige sektorer for at finde ud af, hvad der mest vigtig for dem«, siger hun ifølge Ritzau.

Theresa May har tidligere ladet forstå, at en aftale med EU bør sikre, at briterne får helt eller delvis adgang til EU's indre marked og bevarer kontrollen over, hvor mange udlændinge der kommer ind i Storbritannien.

Interne spændinger i partiet

David Davis, Mays brexit-minister, sagde lørdag, at al EU-lovgivning vil blive videreført i britisk lovgivning, når skilsmissen er fuldendt.

Herefter vil det være op til parlamentet i London at skille sig af med lovgivning, som det ikke længere anser for at være hensigtsmæssig.

May siger, at hun ikke vil lade brexit-diskussionen dominere de næste dages konservative landsmøde.

Men internt i partiet er der spændinger mellem den fløj, som sikrede et nej til folkeafstemningen, og de proeuropæiske konservative, skriver Ritzau.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden