Britisk regering taber i brexit-sag

Englands landsretsdommere: Britisk regering kan ikke tage beslutning om brexit uden om parlamentet.

Britisk EU-afstemning

Englands landsret siger i en afgørelse, at den britiske regering er nødt til at få parlamentets godkendelse for at kunne iværksætte proceduren, der fører til udmeldelse af EU.

Domstolen giver regeringen tilladelse til at appellere afgørelsen til højesteret, skriver nyhedsbureauet Reuters.

En advokat for regeringen oplyser, at højesteret allerede har afsat dagene fra 5. til 8. december til at behandle sagen.

Den britiske premierminister, Theresa May, har tidligere slået fast, at hendes regering vil indlede formelle forhandlinger om en skilsmisse med EU senest i marts 2017.

Spørgsmålet har været, om parlamentet har det sidste - og afgørende - ord om det vigtige spørgsmål.

Magten ligger i folkeforsamlingen

Mod sædvane havde landsretten ikke sendt et udkast til dommen ud til advokater i sagen. Det skyldes ifølge avisen The Guardian, at man ville undgå læk af afgørelsen, der kan påvirke de finansielle markeder.

Medlemmer af det britiske parlament mener, at magten til at afgøre briternes EU-skæbne ligger i folkeforsamlingen - og ikke hos regeringen.

Sagen er ikke klart defineret i EU-traktaten, hvor man kan læse, at ethvert medlemsland kan forlade EU »i overensstemmelse med dets egne forfatningsmæssige bestemmelser«.

Den britiske forfatning har ingen paragraffer om dette usædvanlige spørgsmål. Derfor har det ført til stor debat, og midt i oktober var der høring i sagen.

Afgørelsen torsdag ventes anket, skriver The Guardian. Sagen vil så - også mod sædvane - gå direkte i højesteret.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden