0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ekspert: Drop panikken over nye ebola-tal

Mens USA trækker soldater hjem fra Afrika, melder WHO om flere smittede. Men tallene er ikke pålidelige, siger eksperter.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jerome Delay/AP
Foto: Jerome Delay/AP

Ebola. Eksperter sætter spørgsmålstegn ved tal fra WHO, der peger på stigning i antallet af smittede.

Ebola
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Ebola
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Antallet af nye smittede med virussen ebola i Vestafrika stiger for anden uge i træk, viser nye tal fra den globale sundhedsorganisation WHO.

Men tallene er upræcise og bør ikke give anledning til panik, vurderer Lone Simonsen, somn er professor i global sundhed og epidemiologi ved George Washington University i Washington DC.

»Der er ingen grund til panik. Rapporteringen er ikke akkurat, og derfor er det svært at tale om en direkte stigning i antallet af smittede. Vi befinder os snarere i en fase, hvor situationen med under hundrede smittede i hvert af de enkelte lande er relativt meget under kontrol«, siger hun.

Ifølge tallene fra WHO blev 144 samlet set blevet ramt af den dødelige virus i den forgangne uge, mens der ugen før blev smittet 124 i de tre hårdest ramte lande Liberia, Guinea og Sierra Leone. Tallene fra WHO kommer samtidig med en melding fra den amerikanske præsident om at trække størstedelen af landets soldater tilbage fra Vestafrika.

Anders Fomsgaard fra Statens Serum Institut (SSI) sætter også spørgsmålstegn ved tallenes korrekthed. Ifølge ham er særligt tallene fra Guinea upålidelige.

»Sierra Leone og Guinea rapporterer om flere tilfælde end ugerne før. Men opsporingen af smitte halter særligt efter i Guinea. Tallene kommer altid med en måneds forsinkelse, og det er derfor svært at vide, hvordan udviklingen egentlig forløber«, siger professor Fomsgaard:

»Vi kan ikke rigtigt stole på tallene«.

Kurven er knækket

Trods meldingen fra WHO har situationen omkring udbruddet af ebola stabiliseret sig over de seneste måneder og er nu på vej ind i sin afsluttende fase, lyder vurderingen fra Anders Fomsgaard fra SSI. Udsigterne var ellers dramatiske.

For bare få måneder siden blev der estimeret alt mellem 20.000 og flere millioner smittede, supplerer Lone Simonsen fra George Washington University. Men indsatsen har nedtonet de frygtelige udsigter.

»Der har været meget uklarhed om, hvordan det ville ende. Men med alle de forskellige forandringer i forhold til håndteringen af syge, begravelser, hygiejne osv. er det faktisk lykkedes at bremse stigningen meget hurtigt«, siger hun.

I går besluttede Barack Obama at næsten alle USA's tropper skal hjem fra Vestafrika. Allerede nu er 1.500 af de amerikanske soldater, som har været udstationeret i Vestafrika, tilbage i USA, og inden udgangen af april vil sammenlagt 2.800 have forladt Vestafrika. Kun 100 soldater bliver tilbage.

Netop i denne fase, hvor det internationale nødhjælpspersonale begynder at trække sig tilbage, er det afgørende, at lokalbefolkningen ikke giver slip på de sikkerhedsforanstaltninger, der har været med til at knække kurven.

»Nu er det store spørgsmål til gengæld, hvad der kommer til at ske. Når nødhjælpsarbejdere og soldater tager hjem, må lokalbefolkningen for alt i verden ikke begynde at slappe af«, siger Lone Simonsen fra George Washington University.

Specifikt i Guinea har der været en stor mistro fra lokalbefolkningen til nødhjælpsarbejderne. Her har man haft svært ved at acceptere de sikkerhedsforanstaltninger, som en virus kræver, fortæller hun:

»Det er vigtigt, at man ikke slapper af i forhold til de sikkerhedsforanstaltninger, der har været omkring begravelser og generelt omgåelsen af folk med feber. Hvis det begynder at ændre sig, er der en risiko for, at ebolaen kommer igen«.

Læger uden Grænser: Vi må ikke styre efter smittetal

Ifølge Barack Obama bevæger kampen sig nu ind i en fase, hvor det gælder om, at bringe antallet af nye smittede ned på nul, så virussen helt kan udryddes, skriver New York Times.

Hvis det skal lykkes, må indsatsen intensiveres, siger Anders Fomsgaard fra SSI.

»Selvom situationen har stabiliseret sig i forhold til for få måneder siden og dermed går ind i en afsluttende fase, vil det kræve en intensiveret indsats, hvis man skal få bugt med sygdommen. Derfor er det vigtigt, at eventuelle huller efter amerikanerne bliver lukket af EU og WHO, hvilket jeg også har tiltro til sker«.

Hos Læger uden Grænser understreger Merete Engell vigtigheden af at fortsætte kampen mod den dødelige virus uanset, hvad tallene for nye smittede viser.

»Virussen kan blusse op ude i junglen, hvor man kan have svært ved at overvåge, og så har man pludselig en situation, der kan være svær at kontrollere. Derfor må man, uanset om tallene er positive eller negative, ikke slippe grebet«, siger Engell, der har ansvaret for sikkerheden under Læger uden Grænsers indsats mod ebola.

»Der er langt vej igen, før landene er sikret så meget, at man kan tale om en stabil situation. Derfor advarer vi imod, at man siger, at epidemien er ved at lakke mod en ende. Det er der ikke umiddelbart noget, der tyder på«.

Udbruddet af ebola har kostet næsten 9.000 mennesker livet, og flere end 22.000 er registreret som smittede.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce