Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
checkpoint. Ved indgangen til Freetowns centrale hospital, Connaught Hospital, skal alle besøgende vaske deres hænder og have taget deres temperatur.
Foto: Mads Nissen

checkpoint. Ved indgangen til Freetowns centrale hospital, Connaught Hospital, skal alle besøgende vaske deres hænder og have taget deres temperatur.

Ebola
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ebola: Canada tilbyder Sierra Leone vaccine, der ikke er færdigtestet

Landet kan få hurtig levering, selv om man ikke kan udelukke bivirkninger.

Ebola
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen i Sierra Leone overvejer, om den skal tage imod et tilbud fra den canadiske regering, der er parat til at sende et lille parti test-vaccine til landet i løbet af weekenden. Vaccinen har været brugt til at stoppe to mindre udbrud i nabolandet Guinea. Vaccinen er ikke færdigtestet, og det er derfor ikke muligt at være helt sikker på, at der ikke er nogen bivirkninger, og det er den risiko, regeringen nu skal forholde sig til.

»Vi rådgiver regeringen her i landet, og vi vil støtte den, hvis de beslutter at bruge vaccinen. Overvejelserne er i gang, og det er nu op til regeringen at beslutte sig«, siger den svenske leder af WHO's kontor i Sierra Leone, dr. Anders Nordström.

I et interview i dag med Politiken, umiddelbart efter at han havde været til møde i landets koordinationskomite om det nye tilfælde, erklærede den svenske ekspert sig for »optimist«.

Århh, vi er virkelig trætte af det her, ebolaen må forsvinde, vi orker det ikke mere, vi vil have job i stedet for

»Folk er naturligvis ærgerlige og kede af det. Men det er ikke uventet med spredte udbrud, og hele systemet ved, hvordan det skal håndteres. Jeg er absolut optimist, det her bliver ikke et stort udbrud, men det er hårdt for landet«.

Sygdomstræt millionby

I de tætpakkede gader i hovedstaden Freetown udløste nyheden, der kom tidligt i morges, ikke panik, men træthed og frygt for, at byen igen skal gennem mareridtsagtige scener. Alle husker, hvordan Ebola plagede den tætpakkede hovedstad i efteråret 2014, dengang spredte smitten sig med ukontrollabel fart.

Det var især byens slumområder, der var hårdt ramt, og fredag morgen var stemningen ikke god i bydelen Kissy Mess Mess. Her døde den 67-årige Sheku Mansaray i november 2014, en af hans døtre, Emma Koroma havde ikke hørt om det nye tilfælde.

»Århh, vi er virkelig trætte af det her, ebolaen må forsvinde, vi orker det ikke mere, vi vil have job i stedet for«, siger hun med en ru stemme, mens hun fletter hår på en nabo.

»Nå, vi fortsætter som sædvanligt med vores liv, børnene skal i skole, og vi passer vores«, siger Emma.

Ingen nye retningslinjer

Og dagligdagen vil fortsætte, der bliver ikke indført nye restriktioner efter det nye tilfælde, forklarer WHO's repræsentant, Anders Nordström, der godt kan forstå det fælles suk fra slummen.

»Det her land har været på en 18 måneder lang rejse, siden epidemien begyndte, så det er helt forståeligt. Men der er en god energi hos de folk, der nu skal indkredse og stoppe smitterisikoen«, siger Anders Nordström. Han har hele tiden været betænkelig ved at bruge ord som ’ebolafri’, fordi eksperterne forventer enkelte udbrud. Det har blandt andet vist sig, at virus kan overleve måske op til et år i sæden hos nogle mænd, der har været syge men overlevede.

Om det er forklaringen på det nye udbrud er alt for tidligt at vurdere. Lige nu handler det om ’jagten’ på alle, der har været i kontakt med den 22-årige student Mariatu Jalloh fra byen Magburaka i den centrale del af Sierra Leone.

Mariatus død bremsede det ’ebolafri Vestafrika.

Mindre end et halvt døgn – så længe var Vestafrika og verden fri for Ebola, men så kom testresultaterne, der bremsede drømmen om en ebolafri hverdag i Sierra Leone og de to andre hårdt ramte lande, Liberia og Guinea.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Resultaterne fra laboratoriet var ikke til at tage fejl af, få timer efter Liberia omsider kunne erklæres fri for Ebola, var den dødelige blødningsfeber tilbage i nabolandet. Og måden det er sket på, viser - trods alle forsikringerne - det nedslidte sundhedssystems udfordringer.

Mariatu Jalloh havde været på ferie i den nordlige del af landet, der grænser op til Guinea, da hun tog hjem til forældrene i den centrale del af landet ved byen Magburaka følte hun sig dårlig med feber og opkastninger.

Da hun opsøgte hospitalet 8. januar, blev hun sendt hjem igen, uden at der blev lavet en test på hende, på trods af at symptomerne godt kunne tyde på ebola. Problemet er imidlertid at andre meget almindelige sygdomme som malaria har samme symptomer. Kvinden døde den 12. januar.

Rygterne om, at hospitalet lod den syge patient gå, førte i dag til mindre demonstrationer i den lille provinsby.

27 personer i 'den 2. ring' er under opsyn

Anders Nordström har ikke alle detaljerne om det præcise forløb endnu, men han forklarer, at det lige nu handler om at indkredse de mennesker, der har været tæt på den afdøde, efter hun blev alvorligt syg. I fagsproget er det ’den 2. ring’ omkring den syge, der selv er den første ring. Indtil nu er der identificeret 27 personer samt ansatte på hospitalet i ’den 2. ring’. De er nu alle under skærpet opsyn.

»Dem, der har været tættest på hende, bliver opsøgt tre gange om dagen i de næste 21 dage, som er tiden fra smitte til sygdomsudbrud. Deres temperatur og almindelige velbefindende bliver undersøgt, dem der har været knap så tæt på hende får besøg to gange dagligt«, forklarer Anders Nordström.

Spredningen skal stoppes inden 'den 3. ring'

Men det, der virkelig interesserer epidemiologerne, er det man kalder ’den 3. ring’ omkring et ebolaoffer. Her drejer det sig om dem, der har været i kontakt med den syges kontakter. Spredningen skal stoppes mellem 2. og 3. ring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvis det viser sig, at den unge kvinde var syg og smittefarlig, mens hun rejste hjem til familien, bliver situationen mere udfordrende for de såkaldte contact trasers, der nu skal opspore alle mulige kilder til spredning af smitten. Undervejs har Mariatu Jalloh nemlig været passager i mindst tre busser, og i Sierra Leone sidder man tæt i de små overfyldte busser.

Indtil videre er den mulige risiko for, at ’ring 2’ også kan omfatte dusinvis af buspassagerer, der nu er spredt over hele landet, ikke noget der ryster WHO repræsentanten.

»Der har tidligere været to tilfælde, hvor sygdommen blussede op igen, og begge gange lykkedes det at stoppe smitten, før den nåede ud i tredje led«, siger Anders Nordström.

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden