Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tjek. Den unge kvinde, der for nylig døde af ebola, fik ikke taget en ebolatest, da hun henvendte sig til det lokale hospital. Men ved indgangen til Freetowns centrale hospital, Connaught Hospital, skal alle besøgende vaske deres hænder og have taget deres temperatur.
Foto: Mads NISSEN

Tjek. Den unge kvinde, der for nylig døde af ebola, fik ikke taget en ebolatest, da hun henvendte sig til det lokale hospital. Men ved indgangen til Freetowns centrale hospital, Connaught Hospital, skal alle besøgende vaske deres hænder og have taget deres temperatur.

Ebola
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ebolasyg kontaktede lokal healer - 109 under observation for sygdommen

Sierra Leones regering har nu opsporet 109 personer, der har været i kontakt med en kvinde, der døde af ebola.

Ebola
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den ebolasyge kvinde, der fik konstateret ebola, få timer efter at verdenssundhedsorganisationen WHO torsdag erklærede Vestafrika fri for den frygtede blødningsfeber for første gang i to år, har haft været i kontakt med væsentligt flere mennesker end først antaget.

I første omgang fandt de lokale ’contact trasers’ eller virusdetektiver frem til 27 personer, der sammen med et antal hospitalsansatte havde været i nærkontakt med den 22-årige studerende, Mariatu Jolloh. Men siden fredag er antallet nu vokset til 109 personer.

I et tweet fra BBC og Reuters korrespondent i Sierra Leone beskriver Umaru Fofana, hvordan den unge kvinde opsøgte en lokal healer, før hun henvendte sig til et hospital i hendes hjemby i den centrale del af landet.

Ved ikke hvor smittefarlig hun var

Traditionel medicin står stærkt i Sierra Leone, og første gang ebolaen blev bragt til landet, kom virus med en lokal healer, der havde forsøgt at helbrede en syg i nabolandet Guinea.

Efter healeren gik kvinden til hospitalet, der trods begyndende symptomer ikke tog en ebolatest på den syge. Det skete den 8. januar og den 12. var hun død. Det står endnu ikke klart, hvor smittefarlig hun var på det tidspunkt, hun gik til healeren, men hvis smitten blev bragt videre på det tidspunkt, er der risiko for at andre af healerens patienter har fået den overført.

Det fremgår ikke, om det er den risiko, der har udvidet antallet af overvågede personer markant, lige som man heller ikke ved, om kvinden var i den smittefarlige fase, hvor bræk, blod og andre kropsvæske kan overføre sygdommen til andre, da hun i løbet af den 8. januar kørte i mindst tre forskellige busser. De bragte hende fra byen Kambia ved grænsen til Guinea hjem til hendes forældre i byen Magburaka.

Ifølge sociale medier i Sierra Leone har der også været optøjer og protester i Magburaka. De var både rettet mod hospitalet, der ikke tog højde for ebolarisikoen, og imod de karantæneordninger, som de personer kvinden har været tættest på, nu er omfattet af. Karantæne i den 21 dage lange inkubationstid kombineret med tæt daglig overvågning af de karantæneramte er måden, et ebolaudbrud kan stoppes på.

Lederen af WHO i Sierra Leone er optimist

Trods udsigten til at udbruddet kan sprede sig til de personer, den syge har været i kontakt med, var lederen af WHO i Sierra Leone, Anders Nordström optimist, da Politiken mødte ham fredag kort efter et krisemøde med regeringen og andre internationale organisation.

»Det er ikke uventet med spredte udbrud, og hele systemet ved, hvordan det skal håndteres. Jeg er absolut optimist. Det her bliver ikke et stort udbrud, men det er hårdt for landet«, konstaterede, Anders Nordström.

Canadas regering har tilbudt at flyve eksperimentel vaccine ind til Sierra Leone, men den lokale regering skal først tage stilling til, om man vil bruge vaccinen.

Under forsøg i Guinea har vaccinen vist sig brugbar og tilsyneladende uden større bivirkninger, men den er endnu ikke godkendt til generelt brug. WHO, der rådgiver regeringen, har sagt, at organisationen vil støtte det, hvis man vælger at gøre brug af det canadiske tilbud.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden