Ungarn. Døgnet rundt strømmer flygtninge ind i Ungarn. Mange følger et jernbanespor fra Serbien. De fleste flygtninge/migranter krydser grænsen på den måde og undgår dermed det kontroversielle pigtrådshegn. Tilgængæld står politiet og venter 500 meter længere nede af jernbanen, klar til at sende dem videre til en lejr, som registrer dem og tager fingeraftryk.
Foto: JACOB EHRBAHN

Ungarn. Døgnet rundt strømmer flygtninge ind i Ungarn. Mange følger et jernbanespor fra Serbien. De fleste flygtninge/migranter krydser grænsen på den måde og undgår dermed det kontroversielle pigtrådshegn. Tilgængæld står politiet og venter 500 meter længere nede af jernbanen, klar til at sende dem videre til en lejr, som registrer dem og tager fingeraftryk.

Flygtningestrøm

Merkel: Åbne grænser er i fare, hvis flygtninge ikke fordeles

Tyskland bruger ophør af Schengen som pression – ikke mindst over for østnaboer, mener ekspert.

Flygtningestrøm

Schengensamarbejdet er truet. Det siger Tysklands leder nu ligeud.

Aftalen om åbne grænser mellem 26 europæiske lande er i fare, fordi flere lande modsætter sig en fælles flygtningepolitik, mener kansler Angela Merkel.

»Hvis det ikke er muligt at opnå en retfærdig fordeling af flygtninge i Europa, vil nogle mennesker sætte Schengen på dagsordenen«, sagde Angela Merkel på et pressemøde mandag. Hun fortsatte:

»Dette er ikke vores mål. Vi ønsker en retfærdig fordeling af flygtninge, og så behøver vi ikke at diskutere Schengen«.

STRANDEDE FLYGTNINGE

Tysklands regering har flere gange opfordret de andre EU-lande til at følge et forslag fra EU-kommissionen om at indføre kvoter for, hvor mange flygtninge hvert land skal tage. Den tyske regering forventer at modtage op mod 800.000 flygtninge i år – en firedobling i forhold til sidste år. Dermed er Tyskland suverænt det land i Europa, der modtager flest.

EU’s regler er ellers, at flygtninge skal søge asyl i det første EU-land, de ankommer til. Tyskland er langtfra det første EU-land, som flygtningene kommer til på deres vej. Ofte er flygtningene kommet rejsende op igennem Tysklands østlige nabolande, uden at disse lande har sørget for en asylproces. Det viser, at EU-reglerne ikke virker, understreger Merkel.

Ekspert: Merkel truer sine naboer

Merkels udtalelser om, at Schengen er i fare, viser, at hun nægter at acceptere andre landes afvisning af at tage imod flere flygtninge.

Hvis Tyskland lukker sine grænser, vil det nemlig være til stor skade for lande som Tjekkiet og Polen, for hvem de åbne grænser til Tyskland er en stor økonomisk fordel, påpeger en ekspert.

»Det er værd at lægge mærke til, at kun Tyskland sætter spørgsmålstegn ved Schengen. Man hører det ikke fra andre lande«, siger Gerd Battrup, der er lektor ved Institut for Grænseregionsforskning på Syddansk Universitet. Hun fortsætter:

»Tyskerne bruger Schengens ophør som en trussel mod de andre«.

Gerd Battrup peger på, at det også ville være et problem for Danmark – 70 procent af Danmarks vareeksport foregår via den tyske grænse.

»Det her er Tysklands måde at sige på, at når vi har fri bevægelighed for alt fra varer til tjenester og for personer på Schengenvisa, så er man nødt til at se på flygtningepolitikken«, siger Gerd Battrup.

Tyskland er ikke ene om at klage over andre. Mandag sagde Østrigs indenrigsminister, at lande, som ikke vil tage deres andel af flygtninge, bør få skåret i deres EU-støtte.

Østrig tester selv Schengenreglerne i disse dage. Efter sidste uges fund af 71 døde flygtninge i en efterladt lastbil i Østrig begyndte østrigsk politi i mandags at inspicere biler og lastbiler, som var på vej ind i landet fra Ungarn. Det skabte kilometerlange køer ved grænsen. I dagens løb fandt politiet 200 migranter og 5 menneskesmuglere. Østrig insisterer på, at det ikke er egentlig grænsekontrol.

Midlertidig grænsekontrol tilladt

»Ifølge Schengenreglerne kan Østrig godt indføre midlertidig grænsekontrol, når der er særlige årsager. Det kan være topmøder, sådan som man så det under klimatopmødet i Danmark i 2009, men i 2011 udvidede man reglerne, så et land også kan indføre midlertidig grænsekontrol, når der er pres på grænsen«, siger Gerd Battrup.

Blandt de østlande, som Tysklands trussel og Østrigs appel er rettet mod, er Tjekkiet og Polen. Netop disse landes ledere skal i den kommende weekend mødes med deres kolleger fra Slovakiet og Ungarn for at tale om flygtningepolitik.

»Vi afviser på det kraftigste nogen form for kvoter«, sagde Slovakiets regeringsleder, Robert Fico, i et tv-transmitteret interview mandag. Han fortsatte:

»Hvis automatisk omfordeling af migranter bliver indført, vil vi vågne en dag og have 100.000 mennesker fra den arabiske verden, og det er et problem, jeg ikke ønsker, at Slovakiet skal have«.

Gerd Battrup mener dog, at Tyskland meget vel kan vinde denne styrkeprøve:

»Man kan spørge, hvem der er stærkest. Hvis man skal ind i egentlige forhandlinger, er Slovakiet, Ungarn og Polen mere afhængige af Tyskland end omvendt«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce