Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Internationalt. En folkevandring udspillede sig på motorvejene M7 og M1 i Ungarn, hvor flygtninge går mod mod Wien - til fods.
Foto: JULIE ROGERS/ZUMA Press

Internationalt. En folkevandring udspillede sig på motorvejene M7 og M1 i Ungarn, hvor flygtninge går mod mod Wien - til fods.

Flygtningestrøm
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Grænserne åbnes: 6 ting, der sker lige nu i flygtningekrisen

Mindst 4.000 flygtninge har i morges krydset grænsen mellem Ungarn og Østrig.

Flygtningestrøm
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Situationen med flygtninge og migranter, der sætter EU's grænser under pres, fortsætter. Vi giver et overblik over den seneste udvikling.

1. Østrig og Tyskland åbner grænserne

Ved midnatstid offentliggjorde Østrig og Tyskland, at de ikke længere vil forhindre de tusindvis af flygtninge og migranter, som befinder sig i Ungarn, i at komme ind i landene.

Det skabte få timer efter trængsel ved grænsen mellem Ungarn og Østrig.

Den østrigske politichef Hans Peter Doskozil oplyser til det tyske nyhedsbureau dpa, at 4.000 flygtninge og migranter har krydset grænsen siden i morges.

Østrigsk politi forventer, at op mod 10.000 flygtninge vil rejse ind i Østrig fra Ungarn i løbet af i dag, lørdag.

Beslutningen om at åbne grænserne for de mange flygtninge, som i dagevis har været strandet i Ungarn, blev udsendt af Østrigs kansler, Werner Faymann, på Facebook i nat. Faymann har taget beslutningen sammen med den tyske kansler, Angela Merkel.

2. Ungarn samler flygtninge op i busser

Senere blev det meldt ud af den ungarske regering, at man er begyndt at sende busser ud for at opsamle migranter og flygtninge, som vandrer i store menneskemængder på motorvejene i Ungarn. Flygtningene har fået et tilbud om at blive kørt til den østrigske grænse, siger en talsmand for landets premierminister, Viktor Orbán, til Reuters.

»Busserne vil inden for få timer blive sendt ud for at samle tusindvis af migranter op på den største banegård i Budapest samt 1.200, der går langs den vigtigste motorvej mod vest i retning af Østrig«, sagde Orbans stabschef, Janos Lazar, ved et pressemøde sent fredag aften.

Processen med at samle flygtningene op er dog ikke forløbet uden problemer. Mange flygtninge nægtede nemlig at gå ind i busserne, da de kom for at samle dem op, rapporterer BBC's Matthew Price.

Han er fulgt med de mange flygtninge på folkevandring gennem Ungarn, og fortæller, at flygtninge på en motorvejsstrækning først gik ind i en bus og siden stormede ud ad den igen, fordi de troede, at de ville blive snydt af de ungarske myndigheder. Altså at de ville blive sendt til flygtningelejre i stedet for at blive kørt til grænsen mod Vesteuropa, lige som tilfældet var med et overfyldt tog, der torsdag afgik fra Keleti-banegården i Budapest.

»Flygtningene lå og sov ved motorvejen, da busserne kom«, fortæller BBC's Matthew Price også.

Lørdag middag melder Ungarns regering dog ud, at indsættelsen af busser var en engangsforestilling, og at der ikke vil blive organiseret yderligere bustransport for flygtningene.

3. Folkevandring på motorvejene M7 og M1 mod Wien

Det er på disse to motorvejsstrækninger i Ungarn, at tusindvis af flygtninge i går og i dag er begyndt at gå mod Østrig og Tyskland. Billeder fra internationale bureauer viser, at flygtninge i en lang procession går på den ene side af motorvejsstrækningen, mens biltrafikken flyder i den modsatte retning.

Efter næsten en uge inde i og uden for den østlige banegård i Budapest, tog mere end 1.000 flygtninge sagen i egne hænder i går og besluttede at forsøge at gå i retning mod Vesteuropa.

Fra Keleti-banegården til Wien i Østrig er der omkring 250 kilometer.

Enkelte af flygtningene, som i går kunne ses gående på de ungarske motorveje, bar billeder af Angela Merkel, som de trodsigt hævede op i luften.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

4. Flygtninge modtages i Hegyeshalom og Nickelsdorf

De to byer i henholdsvis Ungarn og i Østrig er der, hvor tusindvis af flygtninge og migranter netop nu passerer grænsen. Flygtningene passerer grænsen til fods, da de busser, der har fragtet dem dertil, ikke kører over grænsen mellem Ungarn og Østrig.

Røde Kors i Østrig står klar på den østrigske side af grænsen med senge, medicin, mad og drikke til de udmattede flygtninge. Røde Kors har sat et midlertidigt center op, hvor flygtninge kan få behandling.

Østrigske indbyggere modtager flygtningene med »velkommen«-skilte.

»Jeg føler, at jeg er kommet hjem. Dette er et godt land - rare mennesker, rar regering«, siger Ayaz Morad, en af de første ankomne flygtninge i Nickelsdorf, til BBC.

Ifølge en talsmand for myndighederne i Wien er omkring 800 flygtninge allerede ankommet til den østrigske hovedstad i dag og er også allerede taget videre mod Tyskland i tog.

5. Andre steder i Ungarn er der også kaos

Mens ungarske busser således henter flygtninge på både Keleti-banegården og på motorveje, så er den anspændte situation i landet langt fra løst. I går flygtede hundredvis af migranter og flygtninge fra en flygtninge-lejr i byen Röszke nær Ungarns sydlige grænse til Serbien. Mange af flygtningene blev siden fanget af bevæbnede politistyrker og ført tilbage til lejren.

I byen Bicske har over 500 migranter i to dage siddet på et stillestående tog. Mange af dem har nægtet at stige ud. Torsdag opstod der tumult, da det gik op for dem, at de ikke var på vej mod Østrigs grænse som forventet, men mod lejren, og flere kastede sig ned på togsporene i protest.

Omkring 350 af de flygtninge, der var ombord på toget i Bicske, har nu brudt igennem politiets afspærring og er begyndt i fælles flok at gå mod vest.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

6. Keleti-banegården fyldes igen med flygtninge

På den førnævnte banegård i det østlige Budapest udbrød der i går uroligheder, da flere højrenationalister angreb flygtningene.

Siden slap hundredvis af flygtningene væk fra Keleti-banegården, hvor de ellers havde været strandet siden mandag, da de blev hentet af busser og kørt mod den østrigske grænse.

Allerede her til morgen er zonen under terminalen på banegården dog igen fyldt op med flygtninge, der håber, at der kommer flere busser, fortæller TV 2's korrespondent Ulla Terkelsen.

Seneste nyt er, skriver Reuters, at flere hundrede mennesker har forladt banegården til fods og er begyndt at gå i retning af Wien.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden