Internationalt. Glade flygtninge og migranter ankommer til München i det sydlige Tyskland.
Foto: Jens Meyer/AP

Internationalt. Glade flygtninge og migranter ankommer til München i det sydlige Tyskland.

Flygtningestrøm

Flygtninge modtages i Tyskland med klapsalver, slik og balloner

Over 6.000 flygtninge og migranter er ankommet til München med tog og busser.

Flygtningestrøm

Billederne fra banegården i Frankfurt tidligt søndag morgen står i skærende kontrast til, hvad vi har set af store folkemængder i procession på motorvejsnettet ud ad den ungarske hovedstad, Budapest, lørdag.

På Frankfurt Hautbahnhof blev omkring 70 flygtninge fra Syrien og Irak modtaget med farvestrålende balloner og klapsalver. Som rockstjerner eller sejrrige fodboldspillere spadserede de jublende flygtninge og migranter gennem forbi smilende tyskere, der modtog dem, enkelte med skilte, hvorpå der stod »Welcome to Frankfurt«.

Samme billede sås i går i München. Ved aftenstid var omkring 6.000 flygtninge ankommet i toge fra Wien til den sydtyske storby. Her stod lokalbefolkningen klar og hilste de udmattede flygtninge med bifald, vand og mad. En tysk dreng uddelte slik til børnene, der så lettede og en smule overraskede ud over den pludselige imødekommenhed og venlighed.

Uden for togstationen, hvor busser stod klar til at fragte flygtningene videre til centre, gav en ældre tysk kvinde en lille syrisk pige en ordentlig omfavnelse.

Hurtigt gennem Østrig

Næsten samtlige af de op mod 10.000 flygtninge og migranter, som lørdag krydsede grænsen mellem Ungarn og Østrig, er allerede taget videre til Tyskland.

et wake-up call for Europa

Flygtningene fik lov til at forlade Ungarn lørdag, efter landet åbnede sine grænser mod Østrig. Mange af flygtningene havde tilbragt flere dage på Keleti-banegården i Budapest, hvor de var strandet.

Herfra tog de - enten til fods eller i busser og tog - turen mod grænsebyen Hegyeshalom og gik over grænsen til byen Nickelsdorf på den østrigske side.

Her stod Røde Kors klar med senge, medicin, mad, drikke og behandling .

»Vi har behandlet et to dage gammelt skudsår. Vi har set øjenskader forårsaget af granater. Vi har set børn med alvorlige skrammer«, siger Røde Kors-talsmand Andreas Zenker fra Nickelsdorf.

Langt de fleste af flygtningene er dog rejst hurtigt videre fra grænsebyen.

Det vurderes, at mindst 9.000 af de nytilkomne flygtninge kørte med tog gennem Østrig i går. De fleste rejste til Wien og Salzburg og derfra videre til München.

Fordeles i Tyskland

Også mange andre tyske byer forventes at modtage hundredvis af flygtninge i dag.

FOTO

Tysk politi siger, at et særtog med 570 mennesker ankom til byen Saalfeld sent lørdag, og at mange af passagererne ombord straks rejste videre til Dresden, hvor en skole er blevet ryddet for at give midlertidigt husly til 350 mennesker.

Også i Hamborg ankommer tog med flygtninge, mens busser har bragt mere end 300 til hovedstaden Berlin.

Tidligt lørdag aften var omkring 6.000 flygtninge ankommet til München. Delstatsregeringen i Bayern oplyser, at et tog med omkring 800 tidligt søndag forlod München og påbegyndte turen mod Dortmund.

Lørdag blev Keleti-banegården i Budapest også igen fyldt op af nye flokke af ankomne flygtninge og migranter.

Samtidig tyder intet på, at strømmen af flygtninge mod Europa vil aftage lige foreløbig.

I aftes måtte politiet på den græske ø Lesbos bruge knipler for at holde 500 migranter væk fra en færge, rapporterer græsk tv ifølge det tyske nyhedsbureau dpa.

De mange flygtninge, som råbte »Athen, Athen«, krævede at komme videre til fastlandet og herfra videre mod nord i Europa.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Politikere klar til handling

Den ungarske premierminister, Victor Orban, sagde i går, at Ungarn 15. september er parat til at sætte hæren ind ved den serbiske grænse for at stoppe strømmen af flygtninge.

Foreløbig har 350.000 flygtninge og migranter krydset grænsen til EU i år, og det har fået de 28 medlemslande til at sætte spørgsmålet allerøverst på dagsordenen.

EU's udenrigspolitiske chef, Federica Mogherini, slog i går fast, at flygtningekrisen »er kommet for at blive«.

»Om tre måneder vil det være andre medlemslande, der er i fokus, og om seks måneder, kan det være andre lande igen«, sagde Mogherini efter møder med EU's udenrigsministre i Luxembourg.

En af disse, Østrigs udenrigsminister Sebastian Kurz, siger, at hændelserne denne weekend med en folkevandring på motorvejene i Ungarn, var et »wake-up call for Europa«.

»Det må være en øjenåbner for, hvor kompliceret situationen i Europa er lige nu«, siger Kurz.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce