FÆRGEN. Flygtninge kommer med færge fra puttgarden til rødby. Yassin er 30 år og fra Eritrea, hans nevø hedder Mahmoud og er 10 år, også fra eritrea. De står til venstre. Walid Mnwar på 2 år er lillebror til pigen Maha Mnwar på 4 år. De har deres mor med, Fedaa Ahmad på 24. Hendes mand er stadig i Syrien. Alan og hans onkel Masen (over pigerne) er også syrere.
Foto: LASSE KOFOD

FÆRGEN. Flygtninge kommer med færge fra puttgarden til rødby. Yassin er 30 år og fra Eritrea, hans nevø hedder Mahmoud og er 10 år, også fra eritrea. De står til venstre. Walid Mnwar på 2 år er lillebror til pigen Maha Mnwar på 4 år. De har deres mor med, Fedaa Ahmad på 24. Hendes mand er stadig i Syrien. Alan og hans onkel Masen (over pigerne) er også syrere.

Flygtningestrøm

Politiet stod klar ved færgen: Ny gruppe flygtninge kørt til sportshal

Flygtningene ville bruge Danmark som transitland til Sverige, men blev stoppet af politiet.

Flygtningestrøm

Stik imod politiets forventning er der ankommet endnu en færge til Rødby med flygtninge ombord. Det skete omkring klokken 19, hvor færgen lagde til kaj efter at have sejlet fra Puttgarden i Tyskland.

Halvanden time tidligere udsendte Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi ellers en pressemeddelelse, hvor politiet skrev, at de i dag ikke havde truffet flygtninge i Rødby, og at »det forventes heller ikke, at der kommer udlændingegrupper med færgen fra Tyskland på et senere tidspunkt i dag«.

De ønskede ikke asyl i Danmark

Men på færgen var der ifølge Politikens udsendte reporter og fotograf mellem 50 og 100 flygtninge, hvoraf de fleste oplyste, at de kom fra Syrien. Mange havde været undervejs fra hjemlandet i op mod en måned, og dem Politiken talte med, ønskede ikke at søge asyl i Danmark.

»De havde kurs mod Sverige og Norge. De kendte ikke reglerne. De havde togbilletter til København og troede, at de dér kunne købe en billet videre til Malmø. Men da færgen lagde til, stod der betjente klar, som skilte flygtningene ud i én gruppe for sig, hvorefter de i små hold blev sendt ned for at tale med politiet, om hvilke papirer de havde med sig, og hvad der skulle ske nu«, siger Katinka Bundgård Fals.

LÆS ARTIKEL

Nogle af de flygtninge, Politiken talte med, oplyste, at de havde familie i Sverige og ville hen til dem. Andre oplyste, at deres familie sad tilbage i Syrien, og de ville gerne have deres mødre, søstre og fædre med herop.

»De har hørt, at de har bedre chance for at få familiesammenføring i Sverige end i Danmark«, fortæller Katinka Bundgård Fals.

Et flertal i Folketinget strammede i februar udlændingeloven, så det med øjeblikkelig virkning blev sværere at få sin familie her til landet, hvis man ikke kan dokumentere, at man er individuelt forfulgt i sit hjemland.

En ung fyr på 15 år var på færgen sammen med sin onkel og to venner. De havde gået hele vejen fra Ungarn til Østrigs hovedstad Wien. Den tur havde været mere strabadserende end sejladsen fra Tyrkiet til Grækenland, sagde de. De havde været undervejs i en måned.

Flygtninge kørt til sportshal

Ifølge Politikens udsendte reporter blev flygtningene overraskede, da de på færgen fik oplyst, at de ikke kunne rejse gennem Sverige på grund af de fælles europæiske regler i Dublin-konventionen.

Det betyder, at flygtningene skal registreres i Danmark, og hvis de ønsker at søge om asyl, så skal de gøre det i Danmark og ikke i Sverige. Såfremt de ikke ønsker at søge asyl, skal de sendes tilbage til det seneste EU-land, de har været i - altså Tyskland.

»Det forstod de ikke. De syntes, at det var ulogisk, at de skal blive i Danmark, når de har familie i Sverige. Jeg talte med Beredskabsstyrelsen, der oplyste, at flygtningene vil blive kørt til Rødbyhallen, hvor der også opholder sig andre flygtninge«, siger Katinka Bundgård Fals.

LÆS ARTIKEL

I hallen skal flygtningene registreres. Mange borgere i Rødby er i løbet af dagen kommet til hallen og en skole med tøj, bamser og mad til de indkvarterede.

»Det er meget prisværdigt, men lige nu er der i overflod, og meget mere end der er brug for. Politiet har i forvejen sørget for, at der både er mad og vand. Desuden er det vigtigt, at politiet har hånd i hanke med, hvad det er for mad, deri tilbydes de mennesker, der er i deres varetægt«, skriver Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi i en pressemeddelelse.

Politiet opfordrer til, at borgere tager kontakt til hjælpeorganisationer, hvis man gerne vil hjælpe.

Der er i dag kommet 225 udlændinge over grænsen ved Padborg i Sønderjylland, oplyser politiet.

Omkring 20 er blevet sendt retur til Tyskland, da de ikke ønsker at søge asyl. Dermed har de opholdt sig ulovligt i Danmark og er blevet administrativt udvist med indrejseforbud i to år. De restererende vil få deres sager individuelt behandlet, oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi.

SE FOTO

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce