grænser. Flygtninge og migranter nægter at forlade et tog i Rødbyhavn. Dette foto er fra en lignende episode i Rødekro for to dage siden.
Foto: GREGERS TYCHO (arkiv)

grænser. Flygtninge og migranter nægter at forlade et tog i Rødbyhavn. Dette foto er fra en lignende episode i Rødekro for to dage siden.

Flygtningestrøm

Flygtninge nægter at forlade togvogn i Rødbyhavn

Politiet måtte forsinke færge for at kalde efter forstærkning sent i aftes.

Flygtningestrøm

En togvogn med omkring 100 personer er natten igennem blevet bevogtet af politifolk i Rødbyhavn. Togvognen ankom med en færge sent i aftes fra Puttgarden med flere timers forsinkelse.

»Omkring 100 personer nægter at forlade togvognen. Og det skal vi selvfølgelig have håndteret i løbet af dagen«, siger politikommissær ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi Anders Mikkelsen til Ritzau.

Han leder den kommandostation (KSN), som politiet har etableret for at tage sig af den usædvanlige situation ved færgelejet i Rødbyhavn, hvor hundredvis af flygtninge og migranter er ankommet de seneste dage.

Færgen cirklede rundt

Mark Paone, der er forsker på DTU, var tilfældigt med færgen og toget. Han stod på i Hamborg, og i Lübeck fik han selskab af omkring 100-150 flygtninge, fortæller han. Overfarten fra Puttgarden til Rødby tog mere end fire timer. Normalt tager den 45 minutter.

Ifølge Mark Paone cirklede færgen rundt i flere timer tæt på land, inden den lagde til i Rødbyhavn, hvor et massivt politiopbud ventede.

Danske betjente gik angiveligt om bord på toget, hvor de forsøgte at skille de formodede flygtninge og migranter fra andre passagerer, som derefter fik lov at forlade toget. Det tog yderligere et par timer.

»Der var også nogle tyske frivillige med på toget, som hjalp flygtningene, og som mente, at de havde fået lov til at komme til Sverige, fordi de havde bekendte der«, siger Mark Paone til Politiken.

Det afviste politiet ifølge Mark Paone.

Politiet havde brug for forstærkning

Hos Scandlines fortæller kommunikationschef Anette Ustrup Svendsen, at færgen fra Puttgarden blev forsinket på foranledning af politiet.

»Politiet bad os om at forsinke færgen på grund af de problemer, der var i Rødbyhallen, hvor politiet havde brug for ekstra forstærkning«, siger hun til Ritzau.

Inden den forsinkede færge ankom sent i går aftes, var en anden færge også ankommet til færgelejet i Rødbyhavn omkring klokken 19. Ifølge Politikens udsendte reporter var der mellem 50 og 100 flygtninge om bord på den færge, hvoraf de fleste oplyste, at de kom fra Syrien. De blev ifølge Beredskabsstyrelsen kørt til Rødbyhallen.

Begge færger ankom stik mod politiets forventninger. Sidst på eftermiddagen i går udsendte Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi en pressemeddelelse, hvor der stod, at politiet i går ikke havde truffet flygtninge i Rødby, og at »det forventes heller ikke, at der kommer udlændingegrupper med færgen fra Tyskland på et senere tidspunkt i dag«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce