Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hviletid. På Victoria-pladsen i Athen søger mange flygtninge og migranter i disse uger hen for at få et tiltrængt hvil i skyggen. De fleste bliver i Athen i kort tid.
Foto: Yorgos Karahalis / AP (arkiv)

Hviletid. På Victoria-pladsen i Athen søger mange flygtninge og migranter i disse uger hen for at få et tiltrængt hvil i skyggen. De fleste bliver i Athen i kort tid.

Flygtningestrøm
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flygtninge nærstuderer europakort og Facebook

Tusinder af flygtninge ankommer til Athen fra de græske øer. Mange tager et kort hvil, mens holder sig opdateret på, hvor de kan komme videre frem mod nord. Det bliver sværere og sværere. Den nye varme rute igennem Kroatien er under et voldsomt pres.

Flygtningestrøm
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På Athens beskedne Victoria-plads er der opstået en rasteplads for sommerens karavane af flygtende og håbefulde fra syd og øst med kurs mod nord. Under skyggefulde træer, på bænke og på jorden hviler de ud efter dramatiske døgn med sejlture over Ægæerhavet fra Tyrkiet til græske ferieøer og derfra via registreringslejre og færge til Athens havneby, Piræus.

En dage, to dage, tre dage. Alle melder de om korte ophold, inden de vil videre.

»Jeg vil gerne til Finland, hvor min onkel er«, siger Abol Fazl, en 17-årig afghaner, der har levet hele sit liv som flygtning i Iran.

Hidtil er den videre færd fra Grækenland gået via Makedonien og Serbien til Ungarn, men den er nu spærret af hegn og et kampberedt ungarsk politi. Nyheden om grænselukningen er nået til Athen ligesom rygterne om, at man kan komme uden om Ungarn ved at køre fra Serbien ind i Kroatien og så op til Østrig via Slovenien. »Intet er klart endnu«, siger Abol Fazl, der følger udviklingen via nettet og overvejer Kroatien-ruten.

Han får råd på Facebook af to amerikanske malerinder, han mødte, da han landede på Lesbos. De var der som frivillige, der hjalp de nyankomne, og nu fortsætter de assistancen ved at holde øje med medierne og fortælle ham, hvad de hører.

Kroatien regner med 20.000

Efter at Ungarn lukkede sin grænse tirsdag, modtog Kroatien alene i går over 7.000 flygtninge og migranter, der krydsede ind i landet gennem majsmarker på grænsen til Serbien.

Trods politiets forsøg på at bremse dem tvang de sig ind til Tovarnik i den østlige del af landet. Derfra håber de at komme med tog videre til Zagreb og Slovenien, men den kroatiske regering sagde i går, at de, der kommer ind, er nødt til at søge asyl i Kroatien.

Vi vil være konstruktive og samarbejdende, men vores kapacitet er begrænset

Samtidig sagde den kroatiske indenrigsminister på et pressemøde i Tovarnik, at landet lige nu ikke kan håndtere flere flygtninge og migranter. De kroatiske myndigheder vurderer, at 20.000 mennesker vil forsøge at krydse grænsen til Kroatien i de kommende to uger.

»Vi vil være konstruktive og samarbejdende, men vores kapacitet er begrænset«, sagde ministerpræsident Zoran Milanovic ifølge det tyske nyhedsbureau dpa.

På Victoria-pladsen i Athen 1.200 km syd for Tovarnik sidder tavse ansigter og venter på at tage den videre rejse mod nord. De kan bare hvile og vente, for pladsen tilbyder ikke andet end træerne og nogle madrasser, der er gået i arv fra dem, der har været her før.

Klar til at træffe hurtige beslutninger

Hver morgen ankommer nye tusinder med færger til Piræus fra øer nær den tyrkiske kyst, og inden de søger videre nordpå, finder de hvile og friske informationer om ruter midt mellem græske cafégæster og telefonsælgere.

»Hver dag er det nye ansigter. Sådan har det været i flere måneder«, siger Anna Romanou, en græsk gymnasielærer, der nyder en øl på en café et par meter fra den nærmeste flygtningefamilie.

»De fleste grækere her støtter flygtningene og prøver at hjælpe med mad og vand, men det er ikke nok. Det er ingen løsning at blive her«, siger hun.

Inde på pladsen står fire bangladeshere på vej mod Paris. De er som sådan ikke flygtet fra noget, men vil gerne arbejde.

»Vi kom til Kos for to dage siden. Vi ville videre over Ungarn til Tyskland, men nu er der problemer der«, siger Iqbal Hussein, 37, fra Khulna i Bangladesh.

Kvartetten har ikke så mange informationer om mulige ruter, men det har Mussa Villal, 20, fra Mazar-e-Sharif i Afghanistan. Han er medicinstuderende og har familie i Europa, der kommer med gode råd om ruter.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»I aften tager vi bussen til Makedonien, og så ser vi«, siger han, klar til at træffe hurtige beslutninger og ændre retning under vejs.

Vinteren nærmer sig

Der er behagelige 26 grader i Athen. Fint vejr at sove ude i, når det skal være, og i det hele taget fred og ro.

Her er langt fra de paniske scener, der dagligt udspiller sig længere oppe ad flygtningeruten, hvor de rejsende møder både politi, soldater og hårdt vejr.

Ingen af dem, der i disse dage kommer til Grækenland, ønsker at blive her, landet gør intet for at holde på dem, og selv det fascistiske parti Gyldent Daggry, der tidligere har angrebet udlændinge, holder sig i skindet.

»Vi har ikke set noget til Gyldent Daggry endnu«, siger Piros Tsalavoutas, kemilærer og Annas kollega.

»Vi har hørt om nogle enkelte, der har forsøgt at forhindre, at der bliver givet hjælp til flygtningene. Men ellers ikke noget. Til gengæld bliver det snart også vinter og regn her«, siger han.

Tropper til tyrkisk grænse

Abol Fazl har tjent penge som skrædder og brugt dem på at lære engelsk, men han kan ikke leve i hverken Iran eller Afghanistan og er derfor flygtet til sikkerhed i Europa. Her har han oplevet, hvordan syrere mere eller mindre blæser gennem asylsystemerne og render med verdens opmærksomhed. Afghanere derimod, ofre for 40 års krig også med vestlig deltagelse, må glemte og oversete stille op i køen.

»Der er ingen, der hjælper os. Er vi ikke også mennesker«, spørger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

På den østrigske side af grænsen til Tyskland ventede 500 i går på at krydse. Mange havde overnattet ude under åben himmel. Kansler Merkel opfordrede i går landets industri til at give jobs til de op mod 800.000 flygtninge Tyskland ventes at tage imod i år.

Bulgarien sendte i går 1.000 soldater til landets sydøstlige grænse til Tyrkiet, hvor hundredvis af migranter har været strandet i flere døgn på den tyrkiske side. Beslutningen er truffet på baggrund af det voksende pres på grænsen, hvor 660 personer alene natten til torsdag forsøgte at komme ind i Bulgarien.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden