Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

VANDRING. Tusinder er i øjeblikket på vej gennem Kroatien mod EU.
Foto: Marko Drobnjakovic/AP

VANDRING. Tusinder er i øjeblikket på vej gennem Kroatien mod EU.

Flygtningestrøm
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kroatien giver op: Flygtningene får lov at fortsætte nordpå

Det lille EU-land Slovenien forbereder sig på en stor menneskebølge. Kroatien har opgivet at styre strømmen.

Flygtningestrøm
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De mange flygtninge og migranter, der er drejet uden om Ungarn, prøver at nå EU gennem Kroatien.

Det skaber frygt i Slovenien, der ikke vil være en trædesten for menneskestrømmen på vejen nordpå.

Ministerpræsident Miro Cerar vil sende alle, der krydser grænsen illegalt, tilbage til naboen i syd. Han har samtidig indkaldt landets sikkerhedsudvalg for at få overblik over, hvad myndighederne kan gøre under krisen.

Enkelte flygtninge er nået frem til Slovenien, men er blevet sendt retur.

Samme overvejelser gør de sig i Tjekkiet, hvor indenrigsminister Milan Cjovanec har sat politiet og militæret til at gennemføre en fælles øvelse i, hvordan landet kan sikre, at det ikke løbes over ende, hvis flygtningene begynder at vandre øst om Ungarns lukkede grænser.

I Kroatien er presset så stort, at landet ikke længere kan kontrollere menneskemængderne. Det meddeler ministerpræsident Zoran Milanovic.

Han forklarer, at man ikke længere kan tjekke de tilrejsendes identitet i overensstemmelse med EU's regler, og at man derfor nu blot sender dem videre mod grænsen til Ungarn og Slovenien.

»Hvad kan vi ellers gøre. I er velkomne i Kroatien og i kan rejse gennem Kroatien. Men kom nu af sted. Det her er ikke jeres slutdestination«.

Ungarn - der nu står til at få nogle af de migranter og flygtninge, der får frit lejde til at rejse videre - betegner Kroatiens beslutning som »fuldstændigt uacceptabel.«

Parlamentsformand frygter EU's totale nedsmeltning

De kaotiske forhold i det sydøstlige Europa får EU-parlamentets formand, Martin Schulz, til at advare om, at unionen kan være på vej mod opløsning, og at mange landes handlinger sker af hensyn til befolkningerne uden at tage det fælleseuropæiske projekt med i overvejelserne.

Europa er i en skrækkelig tilstand.

»Europa er i en skrækkelig tilstand«, finder han og konstaterer, at der slet ikke er fodslag blandt medlemslandene. »Nogle gør meget. Andre afviser. Der er skammeligt«.

Den internationale organisation for migration IOM oplyser, at antallet af flygtninge og migranter, der krydser Middelhavet, slår alle rekorder.

Den har registreret 473.887 personer. 40 procent af dem er syrere, viser opgørelsen, der de seneste dage har vist en betydelig stigning i menneskemængden.

Mange af dem er søgt mod Tyskland, der for en måned siden fik flygtningekrisen til at eksplodere ved uden at konsultere de øvrige EU-partnere at erklærer, at alle syrere kunne rejse til landet.

Ungarn slår EU-rekord i asylansøgninger

Det land, der nu er det foretrukne asylland, er Ungarn. I forhold til indbyggertallet ligger landet nu øverst på listen, meddeler EU's statistiske organisation Eurostat. I alt har 32.700 mennesker søgt om asyl i Ungarn. Tyskland har modtaget 80.900 ansøgninger.

Tyskland har selv forsøgt at slå bremsen i ved at genindføre grænsekontrollen mod Østrig og øge bevogtningen af grænserne mod blandt andet Frankrig og Polen. Andre lande går et skridt videre og spærrer grænserne. I Ungarn er der opført et hegn til formålet. Men det er helt forkert, mener den tyske forsvarsminister Ursula von der Leyen.

»Når man gør det, så lader man ikke alene flygtningene i stikken. Man forråder også de vestlige værdier«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Tyskland skal familiesammenføre de pårørende

Den oprindelige tyske invitation har ført til en enorm tilstrømning af flygtninge og migranter, der nu ventes at blive langt højere end de 800.000 personer, myndighederne egentligt ventede.

Dertil kommer de familiesammenføringer, der nu skal gennemføres: Repræsentationerne i Libanon og Tyrkiet belejres nu af pårørende, der søger om at blive hentet op til deres familiemedlemmer, som er kommet ind i Tyskland.

I Beirut modtager tyskerne 100 ansøgninger om dagen. I Ankara er der nu indleveret så mange ansøgninger, at sagsbehandlingstiden er på mindst et år.

Tilstrømningen over grænsen fra Østrig har fået arbejdet på et enormt modtagecenter i Passau i Bayern til at bryde sammen.

Over 2.000 mennesker er proppet ind i to sportshaller, hvor der nu er mangel på tolke, læger og mad. Og flere er på vej: I går kom omkring 4.000 mennesker ind over grænsen fra nabolandet.

Udenrigsminister Frank-Walther Steinmeier erklærer sig rede til at påtvinge de andre Eu-lande at tage imod flygtningekvoter ved en flertalsafstemning i EU.

Dét er en umanerligt dårlig idé, advarer De Grønnes Philippe Lamberts fra Europaparlamentet.

»At gennemtvinge det på et så følsomt emne giver ikke reultater. Flere vil vende Europa ryggen. Det bør undgås«, advarer han.

Salafister knokler for at få flygtninge til at støtte sig

Formanden for den tyske sikkerhedstjeneste Verfassungsschutz, Hans-Georg Maassen, advarer om, at yderligtgående muslimer fra den stærkt dogmatiske salafistiske bevægelse øger sine forsøg på at vinde nyankomne flygtninges sjæl og sind.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

De optræder som frivillige hjælpere og arbejder intenst på at få kontakt til de tilrejste, som rekrutteres til de salafistiske moskeer, for eksempel ved at uddele slik til børnene og tilbyde at læse op fra Koranen i Røde Kors' modtagelejre, konstaterer efterretningschefen.

Kilde: Frankfurte Allgemeine Zeitung, Die Welt, Focus, The Guardian samt nyhedsbureauerne Reuters og AP.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden