Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Markus Schreiber/AP
Flygtningestrøm
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ungarske betjente afvæbner kroatiske kolleger på flygtningetog

Migrantkrisen giver sammenbidte skænderier mellem sydøsteuropæiske lande.

Flygtningestrøm
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et tog fra Kroatien med flygtninge er blevet standset i Ungarn. Her har politiet ifølge de foreløbige oplysninger fra stedet afvæbnet 40 kroatiske betjente, der var om bord i toget, da det kørte over ved grænsen.

Ifølge regeringen i Budapest kan der være sket en grænsekrænkelse, da betjentene fulgte med flygtningene - en oplysning, politiet i Kroatien afviser. Her er holdningen, at politieskorten var aftalt med nabolandet.

»Uden nogen aftale er 1.000 migranter kørt med tog ind i Magyarboly«, siger regeringstalsmand Zoltan Kovacs.

I Kroatien har aggressive syrere og afghanere angrebet hinanden ved en jernbanestation i kamp om billetter.

Slovensk politi måtte bruge tåregas for at standse angreb

Samtidig har Sloveniens ambassadør i Berlin meddelt, at landet kan huse op til 10.000 flygtninge, hvis de vælger at søge asyl i landet. Men landet beder også om hjælp til at håndtere den menneskemasse, der lige nu prøver at komme gennem landet på vej mod Tyskland og Skandinavien.

Flere hundrede venter på grænsebroen over Sutla, hvor slovensk politi hindrer deres fortsatte fremmarch. Og ved grænseovergangen i Harmica holder kampklædte betjente menneskemængden tilbage og har anvendt tåregas for at hindre, at politikæden blev stormet af angribende flygtninge. Landet har afbrudt togtrafikken til Kroatien.

Ministerpræsident Miro Cerar overvejer at lade en korridor for gennemrejse etablere, så de mange migranter og flygtninge kan fortsætte uhindret mod grænsen til Østrig.

De mange migranter og flygtninge tager gennem Kroatien og Slovenien, fordi Ungarn har valgt at beskytte EU's ydre grænse med hegn og lukkede grænseporte.

Tysk invitation har udløst vrede og mistro

Det hele ledsages af mundhuggerier mellem de politiske ledere, der ikke har fundet nogen løsning på, hvordan krisen skal håndteres. Den fik voldsom næring, da tyskerne midt i august egenrådigt meddelte, at alle syrere kunne komme til Tyskland - uden hensyn til de problemer, den melding gav for de EU-lande, syrerne skulle passere gennem.

Senere genindførte tyskerne egenrådigt grænsekontrollen mod Østrig og skærpede den ved en række andre grænser, da strømmen af tilrejsende blev for stor - atter uden hensyn til følgerne for EU-partnerne.

Hykleriet hersker i Europa lige nu. Ingen vil ærligt fortælle, hvor stor en udfordring, det her er. Det kommer ikke til at høre op lige med det samme.

Det giver knubbede ord i det sydøstlige Europa.

»Hykleriet hersker i Europa lige nu. Ingen vil ærligt fortælle, hvor stor en udfordring, det her er. Det kommer ikke til at høre op lige med det samme«, advarer den ungarske udenrigsminister Peter Szijjarto.

Kroatisk slingrekurs

Han kalder kroaternes håndtering af flygtningestrømmen »ynkelig«. Kroatien prøvede først at standse de mange migranter og flygtninge, men vendte så om og gik i gang med at sende dem videre mod naboerne i nord og øst.

OVERBLIK

Men i den serbiske by Bezdan er flere hundrede migranter strandede, fordi de kroatiske myndigheder har spærret adgangen over Donau-floden. Serberne har reageret ved at transportere mange af dem væk til et grænseområde, hvor migranterne og flygtningene kan spadsere ind i Kroatien gennem kornmarker.

Smitsomme sygdomme skaber frygt

Østrig har fra deres side meddelt ungarerne, at flygtninge vil blive afvist ved grænsen, hvis de ikke søger asyl i landet. Landet huser en stor del af de flygtninge og migranter, der ikke er kommet til Tyskland og fik fredag en forskrækkelse, da det viste sig, at en af flygtningene lider af spedalskhed.

Han er straks indlagt på et sygehus og holdes der for at hindre en epidemi af den frygtede, kroniske lidelse. Hans sygdom blev afsløret, da en kontrol af hans papirer viste, at han var konstateret syg, men alligevel var vandret med de øvrige migranter og flygtninge mod Europa.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Også i tyske Düsseldorf har en smitsom sygdom fået myndighederne til at isolere personer. Her er den en algerisk asylansøger med en mulig tuberkulose. Manden og flere andre er nu isolerede.

Tyskland: Har vi lærere nok til flygtningenes børn?

Tilstrømningen vil i øvrigt kunne komme til at mærkes i det meste af det tyske samfund. Blandt andet i skolerne, hvor de mange flygtninge- og migrantbørn skal have plads. Myndighederne forventer, at der kommer over 300.000 ekstra elever ind i klasserne. Den vækst medfører bekymring for, om man nu har lærere nok eller om optaget på seminarierne skal øges, fremgår det af avisen Die Welt.

Halvdelen af de nyankomne er under 25 år. Det kan betyde, at der også vil komme flere ind på sygehusenes fødegange i de kommende år.

I Bischofswerda i Sachsen gik demonstranter på gaden i vrede over, at der er blevet oprettet et asylcenter i byen. Det gav tumulter, men ingen vold. »Stemningen var ganske aggressiv«, meddeler politiet, der blev sat ind for at holde aktivisterne borte fra centeret og dets beboere.

Kilder: Frankfurter Allgemeine Zeitung, Rheinische Post, Focus, Die Welt, Krone, Kurir og nyhedsbureauet Reuters.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden