Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Flygtningestrøm
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Indvandringen vil koste Sverige milliarder i de kommende år

Håndteringen af den enorme bølge af asylansøgere vil tage år og koste milliarder, forudser myndighederne.

Flygtningestrøm
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mellem 140.000 og 190.000 tilrejsende i år. Og omkring 100.000 til 170.000 næste år.

Så mange nye tilrejsende migranter og flygtninge kommer svenskerne til at skulle tage hånd om ifølge en ny prognose fra udlændingemyndigheden Migrationsverket.

Det er en kraftig forøgelse af det antal personer, de hidtil har ventet, ville komme til landet som led i den store indvandring til Europa.

»Flere mennesker end nogensinde søger asyl i Europa. Situationen lige nu savner modstykke«, lyder kommentaren fra Migrationsverkets generaldirektør Anders Danielsson.

TILSTRØMNING

Blandt de mange nye beboere i Sverige er store mængder af unge, der opgiver deres alder til at være under 18 år; såkaldte uledsagede flygtningebørn. Dem kommer der ifølge prognosen for 2015 cirka 29.000-40.000 af. Næste år vil antallet være omkring 16.000-33.000.

I 2017 ventes der fortsat en stor vækst i antallet af tilrejsende, når familiesammenføringerne begynder at tage fat, vurderer udlændingemyndigheden. Ansøgningerne - der kan omhandle flere personer - ventes at stige fra lidt over 61.400 i år til 91.700 i 2019.

Grænsekontrol kan være på vej

Ifølge svenske medier overvejer regeringen og et flertal af oppositionspartierne at genindføre grænsekontrollen for at gøre noget ved den overvældende tilstrømning til Sverige. Samtidig vil man måske også alene give midlertidige opholdstilladelser til flygtninge. Hidtil har de automatisk fået permanente opholdstilladelser, en omstændighed, der menes at have været med til at gøre det til et yderst attraktivt mål for rejserne.

Her er vurderingen, at en væsentlig del af problemerne skyldes andre EU-landes reaktioner - eller mangel på samme - på menneskestrømmen.

»EU og de enkelte medlemslandes ageren kommer til at få en afgørende betydning for, hvor mange asylansøgere som når frem til Sverige fremover«, finder Merjen Maslo fra Migrationsverket.

ADVARSEL

Det kæmper med at finde indkvarteringsmuligheder lige så hurtigt, som de mange migranter og flygtninge ankommer til landet. Men det er svært: Ved udgangen af i år regner udlændingemyndigheden med, at der kommer til at mangle mellem 25.000 og 45.000 senge trods de ekstraordinære indgreb, der sker for at finde ledige ejendomme.

Nu er man begyndt at benytte blandt andet sportshaller som asylhjem. Den svenske beredskabsstyrelse har også rejst den første teltby til midlertidig indkvartering af nyankomne. Myndighederne er også ved at undersøge, om landets 65.000 beskyttelsesrum kan benyttes som midlertidige asyllejre. Men de midlertidige løsninger kan vise sig at blive langvarige, konstaterer Migrationsverket i den opdaterede prognose.

Det regner med, at der i modtagelsessystemet vil være brug for 178.00 pladser ved udgangen af i år, 235.900 pladser til december næste år og 216.500, når 2017 rinder ud.

Ventetid på afgørelser er på mindst et år

Det store pres på sagsbehandlerne medfører, at det for tiden vil tage omtrent 15 måneder at få afgjort hver enkelt asylansøgning, medmindre der er tale om åbenlyst grundløse ansøgninger, som søges afsluttet hurtigere.

Men selv om en tilrejsende afvises, så har Sverige store problemer med at få dem sendt tilbage til hjemlandene. En række lande vil ikke tage imod deres egne borgere, hvis ikke vedkommende rejser tilbage frivilligt. Dermed kan den afviste blokere for en hjemsendelse.

Det ventes, at Migrationsverket de kommende tre år vil stå med omkring 150.000-190.000 ikke-afgjorte asylansøgninger og dermed opgaven med at tage hånd om asylansøgerne og sikre skolepladser til den fjerdedel, som er børn i skolealderen.

PROGNOSE

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Mængden af klagesager over asylafgørelser kommer til at vokse til omkring 28.000 i 2019, efterhånden som ansøgningerne behandles.

Der kommer selvfølgelig en regning for den store tilstrømning af mennesker, samfundet skal tage sig af. I år forventer Migrationsverket at skulle bruge 9,7 milliarder danske kroner på at tage imod flygtningene. Næste år kommer det til at koste 32,3 milliarder danske kroner. I 2017 bliver regningen på 37,2 milliarder danske kroner.

Efter modtagelsen følger integrationsarbejdet. I 2016 ventes det at komme til at koste 8,9 milliarder danske kroner. Året efter bliver prisen 22,1 milliarder for at ende på 31,8 milliarder danske kroner i 2019, forudser Migrationsverket.

Har intet gjort for at mindske mængden

Det gennemgår i prognosen de forskellige lande og konstaterer, at en række lande har forsøgt at dæmme op for tilstrømningen ved blandt andet at rejse hegn som i Ungarn eller som i Tysklands og Danmarks tilfælde i en periode at indstille togtrafikken over grænserne eller øge politiets bevogtning ved grænsen.

»Sverige har i den aktuelle periode ikke taget nogen skridt til at begrænse flygtninges og migranters ankomster til landet«, konstaterer udlændingemyndigheden.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden