Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Asylpres. Sverige står over for alvorlige problemer med grænsekontrollen som vil få konsekvenser for den nordiske velfærdsmodel, mener Bjarne Corydon (S).
Foto: Finn Frandsen (arkiv)

Asylpres. Sverige står over for alvorlige problemer med grænsekontrollen som vil få konsekvenser for den nordiske velfærdsmodel, mener Bjarne Corydon (S).

Flygtningestrøm
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Corydon: Flygtninge vil ændre Sverige

Sverige kan ikke komme uden om de beslutninger og diskussioner på udlændingeområdet, der for længst er truffet i Danmark, mener tidligere finansminister Bjarne Corydon (S).

Flygtningestrøm
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tidens enorme flygtningestrøm til Sverige kan ikke rummes inden for rammerne af den nordiske velfærdsmodel.

Det mener tidligere finansminister Bjarne Corydon (S). Han forudser, at Sverige vil være nødt til at gennemgå en udlændingepolitisk kursændring i retning af de beslutninger, der er truffet i Danmark for at begrænse tilstrømningen.

»Det ser alvorligt ud. Nogle af de diskussioner, vi har været igennem i det danske politiske system og i det danske socialdemokrati, ligger og venter på den svenske offentlighed. Det er sagt i respekt for, at de må træffe deres egen beslutning. Men min prognose vil være, at man næppe i Sverige kan komme uden om de udfordringer og beslutninger, vi har bearbejdet i det danske system«, siger Corydon.

Umulig opgave

De svenske udlændingemyndigheders centrale instans, Migrationsverket, fremlagde torsdag en opdateret prognose for flygtningetilstrømningen i Sverige efter uger, hvor antallet af asylansøgere har sat nye rekorder.

Forventningen er, at mellem 140.000 og 190.000 vil søge asyl i Sverige i år, hvoraf 29.000-40.000 vil være børn. For næste år lyder prognosen på 100.000-170.000 asylansøgere.

LÆS OGSÅ

Til sammenligning søgte 14.800 personer i fjor asyl i Danmark. Ifølge Bjarne Corydon ville det ikke være muligt for det danske samfund at løfte en opgave, der tilnærmelsesvis minder om den svenske:

»Hvis man overførte det til en dansk kontekst, ville det være indiskutabelt, at det kunne vi ikke håndtere«, siger han.

Migrationsverkets opdaterede prognose indebærer et øget træk på de svenske statsfinanser på 29,2 milliarder svenske kroner mere end de hidtidige forventninger. De samlede udgifter til asylansøgere løber op i 60 milliarder svenske kroner næste år – 47,6 milliarder danske kroner. I 2017 har Migrationsverket regnet sig frem til udgifter på 73 milliarder svenske kroner.

Corydon: »Voldsomme konsekvenser«

Corydon mener, at et så stort tal indebærer en udfordring af selve den nordiske velfærdsmodel:

»Tilstrømningen kan blive for voldsom til, at man kan håndtere det samfundsmæssigt. I hvert fald medmindre man ønsker at skifte samfundsmodel i større eller mindre grad«.

LÆS OGSÅ

Er Sverige nået over grænsen for, hvad en nordisk samfundsmodel kan kapere?

»Hvis det, vi har set over de seneste måneder, fortsætter år ud og år ind, vil det få meget voldsomme konsekvenser«.

Hvilke?

»Du får et samfund, som er ganske voldsomt økonomisk udfordret, socialt udfordret og i virkeligheden også udfordret på sin sammenhængskraft«, siger han.

Finansminister: Uholdbart

Danske og svenske regeringer har i årevis haft en vidt forskellige tilgang til udlændinge- og flygtningepolitik – både i det politiske indhold og i måden, temaet diskuteres på. Mens svenske ministre har afvist stramninger på hjemmebanen, har de længe advokeret for en mere solidarisk fordeling af flygtningepresset i EU.

I disse dage ser det svenske politiske establishment imidlertid ud til at skifte kurs. Statsminister Stefan Löfven (S) har i denne uge sagt, at Sverige befinder sig »på grænsen« af landets kapacitet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvis man overførte det til en dansk kontekst, ville det være indiskutabelt, at det kunne vi ikke håndtere

Den svenske centrum-venstre-regering forsøger i disse dage at lande en bred politisk aftale om stramninger af udlændingepolitikken. Blandt andet diskuteres øget brug af midlertidige opholdstilladelser til flygtninge og nye forsørgelseskrav ved familiesammenføringer.

Rent økonomisk kaldte den svenske finansminister Magdalena Andersson (S) torsdag flygtningesituationen for »uholdbar«. Det svenske finansministerium har sat gang i en sparepakke, der blandt andet indebærer øget låntagning, forhøjelse af statsgælden og massive besparelser på udviklingsbistanden.

»Næste gang, jeg kommer med nye prognoser, vil det være tydeligt, at det kommer til at tage længere tid, inden vi kommer i balance og får overskud på de offentlige finanser«, siger Magdalena Andersson til Dagens Nyheter.

Den svenske tilgang til udlændingepolitik har ofte været fremhævet af den danske venstrefløj og de radikale.

Politiken forsøgte i går forgæves at få en kommentar fra Morten Østergaard (R) om, hvorvidt han er enig med Bjarne Corydon. Enhedslistens finansordfører Pelle Dragsted mener, at det er en forkert tilgang at stramme udlændingepolitikken. Han mener samtidig, at det er »dybt uretfærdigt«, at Sverige skal bære så stor en del af flygtningebyrden.

»Løsningen på den her udfordring er ikke, at hvert land strammer for at prøve at presse flygtninge over i armene på nogle andre. Så kan vi komme ud i en konkurrence, hvor alle lande strammer, og så hjælper de stramninger ikke. For flygtningene er jo på vej«, siger Pelle Dragsted.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden