Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Joachim Adrian
Foto: Joachim Adrian

Sverige. Overalt i gadebilledet i Trelleborg ses små grupper af unge afganske drenge.

Flygtningestrøm
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Bybilledet er totalt forandret«

Over 100.000 flygtninge er ankommet til Sverige i år. I Trelleborg er 2.400 uledsagede børn flyttet ind i interimistiske bosteder. Befolkningen i den sydsvenske by har aldrig oplevet noget lignende.

Flygtningestrøm
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Saifallah på 16 år og hans tre jævnaldrende kammerater fra Afghanistan står og fjoller på cykelstien på Astrid Lindgren Allé i Trelleborg. Drengene er ankommet til den sydsvenske by i forgårs, og de har endnu ikke helt vænnet sig til, hvordan tingene foregår her.

Pludselig afbrydes drengenes småsnak af en højt klingende ringeklokke. En ældre, kvindelig indbygger er i fuld fart på vej på cykel. Hun kigger vredt på Saifallah og kammeraterne, da hun suser forbi. I Sverige står man ikke sådan midt ude på cykelstien og fylder.

»Vi har taget turen gennem Tyrkiet, Grækenland, Makedonien og Tyskland, før vi sejlede hertil. Vi er glade for at være kommet til Sverige«, siger Saifallah, den eneste i gruppen, der taler engelsk. Han og de tre andre afghanske drenge er blot en håndfuld af de omkring 2.400 uledsagede børn, der siden 23. september er ankommet til Trelleborg. Børnene, primært drenge fra Afghanistan, har krydset grænsen til Sverige ombord på færger fra enten Tyskland og Polen. De er rejst uden deres forældre, som de siger, de ikke ved, hvor er.

Sverige oplever i disse dage en hidtil uset strøm af flygtninge, der søger asyl. I de seneste syv dage har 9.596 mennesker søgt asyl i vores naboland, og Migrationsverket anslår nu, at op mod 190.000 flygtninge og migranter vil komme til Sverige i år.

Af dem vil omkring 40.000 være uledsagede børn, forventer Migrationsverket.

Det massive antal flygtningebørn har sat sit klare aftryk på Trelleborg, normalt en søvnig by med 43.000 indbyggere. Mange af dem er pensionister, som støtter sig til rollatorer på vej til den lokale Ica. Men lige gyldig hvilket hjørne, man nu drejer om i byen, ser man små grupper af afghanske drenge med kulsort hår spadsere formålsløst omkring.

Overnatning på museet

Børnene er indlogeret på forskellige bosteder, som kommunalforvaltningen i Trelleborg i al hast har indrettet. Et af dem er museet Hermes, en stor gul bygning tæt på havnen.

Hermes var et lazaret tilbage i 1800-tallet, men har stået tomt på det seneste. Nu huser museet 60 afghanske drenge, som sover på boxmadrasser – i sengetøj fra Ikea.

»Sengene fik vi blandt andet ved at tømme et Jysk-lager«, fortæller Cecilia Lejon, flygtningekoordinator i Trelleborg Kommune.

»23. september blev vi udnævnt som ankomstkommune, og der forandrede situationen sig radikalt. Før kom et eller to uledsagede børn hertil om ugen, hvilket vi faktisk anså for at være ret meget at overkomme. Lige nu ankommer 100 børn i snit hver dag, og vi arbejder i døgndrift på at skaffe et sted at sove til dem alle sammen. Det er en ekstraordinær situation«, fortsætter Cecilia Lejon.

Mellem 6 og 12 færger lægger dagligt til i havnen i Trelleborg. Her står Migrationsverket klar med turistbusser, der kører om bord på færgerne, hvor flygtningene inddeles efter, om de er ankommet som familie eller som uledsagede børn.

Familierne køres til registrering i Malmø og så videre ud i det svenske asylsystem, mens de uledsagede børn bliver i Trelleborg. I alt er der på godt en måned kommet 26.000 asylansøgere gennem Trelleborgs havn, og kommunen har svært ved at følge med.

Blandt andet er der problemer med at skaffe tolke, der kan farsi og arabisk, og det går langsomt med at få taget flygtningenes fingeraftryk. Processen med at få defineret de ankomne børns reelle alder går også trægt. Af alle som søger asyl i Trelleborg, ender 30 procent med at blive vurderet til at være ældre, end de egentlig siger, de er, fortæller Cecilia Lejon.

»Hvis vi ikke håndterer det her, så ender børnene med at sove på gaderne, og det kan ingen jo synes, er en god ide. Vi traf ret tidligt en beslutning om, at de skal have tag over hovedet, senge at sove i og mad hver dag. Problemet er, at der er en flaskehals i asylsystemet lige nu, og derfor ender mange af børnene med at sidde her og vente på, at de bliver anvist til en anden kommune«, siger flygtningekoordinatoren.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det er koldt i Sverige

Indenfor i museet Hermes annonceres det på hvide A4-ark, der hænger på de afkalkede vægge, at der serveres mad tre gange dagligt, klokken 9, 13 og 19. Teksten er skrevet på både svensk og arabisk.

I et rum er to sofaer og et tv stillet op. På et bord ligger gamle Fifa-spil spredt ud. I et andet rum står et bordtennisbord, og i et tredje hænger aflagt tøj på stativer. Et par badesandaler står efterladt, og dyner er slænget i en bunke i et hjørne.

De fleste af de afghanske drenge er ikke at se i museet, som nu er omdannet til bosted. De er ude at gå, eller også spiller de fodbold på et idrætsanlæg i nærheden.

De 2.400 uledsagede børn, der er ankommet til Trelleborg på lidt over tre uger, har fået befolkningstallet i byen til at stige med fem procent. I alt har Trelleborg Kommune oprettet 25 nye bosteder til flygtningene, men også et kontorlokale hos gulvfabrikanten Pergo er taget i brug. Lokalet stod alligevel tomt.

På frokostcafeen Gillis Vanilli ved byens torv serverer man kaffe, salater og bakad potatis. Eva, en midaldrende kvinde, står bag disken. Hun har boet i Trelleborg i mange, mange år.

»Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Bybilledet er totalt forandret. De her børn går hele tiden rundt i grupper på gaderne. Det er især drenge. Jeg tror, at der er kommet mere kriminalitet i byen, efter alle de her flygtninge er begyndt at ankomme«, siger Eva.

Uden for hendes madbutik fortsætter de afghanske drenge med at spadsere op og ned ad gaderne, hvor blade i efterårsfarver ligger hulter til bulter. Drengene tjekker konstant deres mobiltelefoner, hvis ikke de med generte blikke observerer indbyggerne, der kigger forundret tilbage.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Saifallah og hans kammerater stammer fra Mazar-e Sharif i det nordlige Afghanistan. Saifallah siger, at han ikke ved, hvor hans forældre er, og at han gerne vil blive i Sverige.

»Selv om her er koldt«, siger han.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden