Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

ALDERSBESTEMMELSE. En røntgenfotografering af hånden indgår i undersøgelserne, når en ung asylansøgers alder skal bedømmes.
Foto: MARTIN LEHMANN

ALDERSBESTEMMELSE. En røntgenfotografering af hånden indgår i undersøgelserne, når en ung asylansøgers alder skal bedømmes.

Flygtningestrøm
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De svenske myndigheder kontrollerer ikke selv uledsagede asylbørns alder

Danmark har erfaring med, at asylbørn reelt kan være voksne. I Sverige er lægetjek af uledsagede børn sjældne.

Flygtningestrøm
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Blandt de mange flygtninge, Sverige tager imod, er et stort antal uledsagede unge.

De opgiver deres alder til at være 17 år eller lavere og skal derfor have særlig behandling, heriblandt bedre indkvartering - eventuelt hos plejefamilier - have en værge og sikres skolegang.

Men mens myndighederne herhjemme kontrollerer oplysningerne, hvis asylansøgeren forekommer at være ældre end de påståede 17 år, så sker det ifølge Migrationsverkets oplysninger sjældent i Sverige.

Knap tre ud af fire af dem, man kontrollerer i Danmark viser sig at være over 18 år.

I Sverige gennemfører den svenske udlændingestyrelse ikke selv undersøgelser af asylsansøgerens alder i tvivlstilfælde.

I stedet kan den vælge at anbefale asylansøgeren selv at få en læges vurdering af vedkommendes alder, hvis sagsbehandleren mistænker, at alderen ikke stemmer, oplyser kommunikationsmedarbejder i Migrationsverket Johanna Uhr.

Men spørgsmålene er svære at få svar på: Tandklinikker og børnelæger har afvist at være med til at finde ud af unge asylansøgeres alder. Børnelægeforeningen er blandt andet utilfreds med Migrationsverkets håndtering af aldersvurderingerne og har opfordret sine medlemmer til ikke at gennemføre dem.

TILSTRØMNING

Resultatet er, at man i Migrationsverket ikke har nogen opgørelse over, hvor stor en del af de mange uledsagede flygtningebørn i landet, der reelt er voksne, oplyser Uhr.

Dermed bliver det sagsbehandlernes vurdering og de asylsøgende unges egne oplysninger, der kommer til at bestemme alderen.

Tre ud af fire undersøgte asylbørn viste sig at være voksne

Herhjemme viser tal fra Udlændingestyrelsen imidlertid, at der kan være grund til at kontrollere alderen i tvivlstilfælde. Ifølge en årsopgørelse for sidste år faldt der i alt 282 afgørelser i sager, hvor der var tvivl om asylansøgerens alder. Her blev 72 procent vurderet til at være voksne på 18 år eller derover.

I Danmark vælger Udlændingestyrelsen af bede retsmedicinerne om at vurdere en asylansøger alder, hvis vedkommende for eksempel tydeligvis ser ældre ud end han eller hun forklarer, eller hvis forklaringerne under samtalerne med sagsbehandlerne simpelthen ikke hænger sammen med vedkommendes påståede alder.

MENINGSMÅLING

Det, vi kommer med, er et lægeligt skøn. Der findes ikke nogen metode, der fuldstændigt sikkert kan afgøre fødselsdatoen.

Undersøgelserne sker på Retsmedicinsk Institut i København.

De fokuserer ifølge professor Niels Lynnerup på tre elementer: En almindelig undersøgelse, håndens udviklingsstadie og tænderne.

Den første del skal kaste lys over personens sygehistorie.

»Vi spørger til deres livshistorie med vægt på kroniske sygdomme fra barndommen, der kan have betydning for deres vækst og besigtiger kroppens udvikling«, forklarer han. Også jævnlige sygdomme som for eksempel diarré i barneårene kan påvirke væksten.

»Den anden del er en røntgenundersøgelse af hånden. Der får man i ét billede en masse knogler. Og netop i hånden er der en bestemt sekvens i, hvordan de udvikler sig og vokser færdig. De billeder vurderes af røntgenspecialister«.

Til sidst tages et røntgenbillede af vedkommendes tænder for at se på, om blandt andet tandrødderne har udviklet sig færdige.

Vurdering med forbehold

På baggrund af de tre undersøgelser giver retsmedicinerne så en vurdering af personens alder - med forbehold for, at den ikke kan fastslås præcist.

»Der ligger et stort videnskabeligt materiale bag og bliver udført mange undersøgelser af de metoder og hvor gode de er til at fastslå alderen«, forklarer retsmedicineren.

»Især røntgenbillederne indgår i det samlede skøn, vi giver til Udlændingestyrelsen. I det redegør vi også for usikkerheden ved det skøn«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvor stor er den usikkerhed?

»Den typiske usikkerhed afhænger lidt af, hvordan man opgør det. Lægeligt set opererer vi med en standardafvigelse på rundt regnet et år. Så vi angiver altid en alder med en usikkerhed på plus/minus to år. Så hvis vi anslår en person til at være 16-17 år, så kan vedkommende være fra 14 og op til 19 år. Det spænd, vi angiver, er typisk på fire år«.

DEBAT

Retsmedicinerne er opmærksomme på, at metoderne ikke uden videre kan overføres til befolkningsgrupper, man ikke har data fra.

»Gang på gang viser det sig, at i forhold til de stadier, vi bruger for udvikling i Nordeuropa og USA er resten af verdens unge generelt bagude. Den usikkerhed nedadtil er svær for os at sætte tal på. Så vi bruger den generelle usikkerhed på plus/minus to år«, oplyser Lynnerup.

Han understreger, at det altid vil være en vurdering, når eksperterne forsøger at fastslå alderen:

»Det, vi kommer med, er et lægeligt skøn. Der findes ikke nogen metode, der fuldstændigt sikkert kan afgøre fødselsdatoen. Og der vil ikke komme nogen unik metode, der inden for nogle måneder interval kan fastslå, hvor gammel man er«.

Flygtningestrømmen til EU har dog øget forskernes interesse for at finde og forbedre metoderne, så de kan blive så præcise som muligt, tilføjer han.

Børn fylder op i flygtningestatistikkerne

Både i Sverige og i Danmark behandles uledsagede flygtningebørn som en sårbar gruppe. Herhjemme kan de i første omgang få en tidsbegrænset opholdstilladelse, så deres asylansøgning kan behandles, når de fylder 18 år.

I Sverige anslår Migrationsverket, at der kommer et sted mellem 29.000 og 40.000 unge under 18 år til landet i løbet af 2015.

CORYDON

Det berører store dele af det svenske samfund. Ifølge opgørelser fra de svenske kommuner skal de tage imod titusinder af nye børn - uledsagede og børn, der kommer sammen med pårørende - og får brug for omkring 5.800 lærere ekstra.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og der kan være gode grunde til at opgive en lav alder, hvis man rejser til Sverige som asylansøger. Det forklarer fire afghanere i alderen 20-23 år, som Dagens Nyheter har talt med på Københavns Hovedbanegård. De vil sige, at de er 16 år, når de bliver modtaget på den anden side af Øresund.

»Vi tror, at det så er lettere at få lov at blive«, oplyser de.

Herhjemme er mængden af asylansøgere, der opgiver deres alder til at være højst 17 år, steget. Det er gået fra 282 i løbet af 2011 til 943 personer i de første ni måneder af i år, viser de seneste tal fra Udlændingestyrelsen.

De stammer hovedsageligt fra Afghanistan, Syrien og Eritrea, men tæller også tilrejsende fra Marokko og Algeriet samt unge, der optræder i statistikkerne som statsløse.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden