Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Ronald Zak/AP
Foto: Ronald Zak/AP

VENTETID. Migranter venter på at kunne kommer over grænsen fra Slovenien til Østrig.

Flygtningestrøm
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politikerne skændes om flygtninge, mens tilstrømningen fortsætter

Landene på Balkanruten har stadig svært ved at håndtere de mange flygtninge. Flere lande slår til mod menneskesmuglere.

Flygtningestrøm
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mens EU fortsat leder efter en løsning på den massive tilstrømning af migranter og flygtninge, så har politiet i en række lande nu slået til mod en række af de menneskesmuglerbander, som tjener store penge på at skaffe folk adgang til Europa.

I Frankrig har politiet pågrebet otte personer, som har sejlet migranter til Storbritannien i gummibåde for 90.000 kroner pr. tur. Dermed er antallet af anholdte fra de omkring 200 bander, der lige nu er optrevlet, oppe på 3.000.

På Cypern har politiet fået tre varetægtsfængslet for at indsmugle 26 personer fra Libanon for 6.800 kroner stykket.

Og i Tyskland har politiet indledt ransagninger og anholdelser af personer, der mistænkes for at deltage i internationale menneskesmuglerbander. Over 500 betjente har ransaget 24 boliger i flere stater.

ASYLPRES

Imens fortsætter tilstrømningen. Grænseagenturet Frontex har i år alene registreret over 800.000 ulovlige grænseoverskridelser. Chefen, Fabricce Leggeri, advarer mod at tro, at strømmen aftager med vinterkulden.

Her er et kort overblik over, hvad der sker fra EU's ydergrænse og op gennem Balkan.

Grækenland: For første gang er det lykkedes at få omfordelt flygtninge i overensstemmelse med EU-aftalerne om fordeling af de nyankomne. Luxemburg har taget imod 30 flygtninge, blandt dem seks familier fra Syrien og Irak.

I alt 160.000 skal tvangsfordeles til medlemslandene - et krav, der har fået en række østeuropæiske lande til at protestere.

Tyrkiet kan standse tilstrømningen på få dage eller uger, hvis de ville. Vi kan ikke lægge vores grænsesikkerhed i hænderne på Tyrkiet.

Men titusinder på øerne nær Tyrkiet venter fortsat på at kunne komme ind til det græske fastland, så de kan fortsætte rejsen mod nord. Det er imidlertid vanskeligt at skaffe dem transport til Athen. Søfolkenes forbund demonstrerer mod nedskæringerne i de græske pensioner og vil derfor ikke gå med til at indsætte færger alene til flygtningene.

Senere i dag sættes 70 afviste pakistanere på et fly efter at have fået afslag på ophold i EU. Hjemsendelsen finansieres af EU.

Slovenien: Landet har det seneste døgns tid taget imod i alt 4.300 flygtninge.

Kroatien: Landet modtog onsdag fra midnat og frem til klokken 09 over 2.200 migranter og flygtninge, der kom ind over grænsen fra Serbien. Der er netop oprettet et nyt asylcenter med plads til 5.000 personer.

Østrig: Her venter mange fortsat på at kunne komme ind i Tyskland. Alene i Spielfeld på grænsen til Tyskland venter 700 mennesker på, at de kan fortsætte vandringen.

Udenrigsminister Sebastian Kurz kritiserer EU's aftale med Tyrkiet, som har krævet blandt andet visumfrihed for tyrkere for at standse de mange tilrejsende.

»Tyrkiet kunne standse tilstrømningen på få dage eller uger, hvis de ville. Vi kan ikke lægge vores grænsesikkerhed i hænderne på Tyrkiet«, erklærer Sebastian Kurz, der ser migrantstrømmen, der er udløst af EU's kollapsede grænse- og asylaftaler, som »et totalt tab af kontrol«.

Men hvad der i øjeblikket sker, er ikke en søgen efter beskyttelse, men en søgen efter det mest attraktive land.

Berlin har kritiseret Østrig for at sende for mange migranter og flygtninge videre, men dén holdning har Kurz ikke meget til overs for: »Vi har flere asylansøgninger pr. indbygger end Tyskland. Det er uforståeligt, at Tyskland alligevel kritiserer os«, mener han. Regeringen i Wien venter, at 85.000 søger asyl i landet i år.

Østrigerne skærper nu kravene til familiesammenføring, så den først kan tillades efter tre år og kun, hvis flygtningen har skaffet sig et godt arbejde med fast løn, en ordentlig bolig og sygesikring. Samtidig gøres det klart, at opholdstilladelserne er tidsbegrænsede, og at flygtningene skal hjem, når situationen stabiliserer sig i deres fødelande.

»Vi vil give beskyttelse til dem, der har brug for det. Men hvad der i øjeblikket sker, er ikke en søgen efter beskyttelse, men en søgen efter det mest attraktive land«, vurderer indenrigsminister Johanna Mikl-Leitner om de mange migranter, som søger mod Østrig, Tyskland og de nordiske lande.

Tyskland: Der ankom 6.600 nye tilrejsende i går, hvor særtog fortsat er sat ind for at bringe dem fra den østrigske grænse og videre ind i landet.

Hæren har sat over 6.000 soldater ind for at deltage i arbejdet med at håndtere migrantstrømmen. Foreløbig er deres indsats midlertidig, men forsvarsminister Ursula von der Leyen lægger op til, at forbundshæren kan få det permanente ansvar for blandt andet drift af asylcentre og registrering af flygtninge.

Frivillige fra hjælpeorganisationer frygter nu, at tilstrømningen af migranter og flygtninge fører til, at landets egne fattige glemmes. De tager sig af 1,5 millioner enlige, belastede familier og pensionister - og er nu bange for at flere hundrede tusinde flygtninge også vil have hjælp af dem.

Allerede nu er der hårdt pres på den hjælp, organisationerne giver og som især de ekstremt lavtlønnede i Harz IV-fattigdomssystemet får. Rationerne til dem er skåret ned flere steder.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Den tyske lærerforening har advaret om, at landets skoleelever nu ikke længere kan dyrke skoleidræt i fuldt omfang. Mange gymnastiksale er optaget af migranter og flygtninge, der er indkvarteret. Op mod 20 procent af sportshallerne er nu i brug som asylcentre. Dermed får titusinder af børn ikke adgang til deres idrætsfaciliteter, konstaterer lærerne.

Revisionsretten i landet slår fast, at den føderale bistand til delstaternes flygtningeudgifter kan stride mod forfatningen og der sker ikke en tilstrækkelig adskillelse af ansvarsfordelingen.

Det er ikke let for et samfund. Og så kommer vort lighedsideal til at blive udfordret. Vi må have en større fleksibilitet på arbejdsmarkedet, hvis vi skal klare de kommende årtier.

Flere steder er der konflikter i de tætpakkede asylcentre. I Offenbach har de demonstreret over maden, langsommelig sagsbehandling og mangel på tøj samt beskidte toiletter og mangel på privatliv i deres center. En frivillig hjælper, Shams Ul-Haq, oplyser, at mange af dem ikke tåler maden.

»Og de har ikke noget at tage sig til hele dagen. Der mangler et bederum. Det hjælper mennesker, hvis de kan praktisere deres tro«, forklarer han.

Også i Hamborg taler socialarbejdere om en »krig mellem fattige«, når hjemløse og andre udsatte oplever, hvordan flygtninge med det samme får bedre forhold end dem selv, og hvordan madprogrammer for fattige nu også benyttes af et stort antal tilrejsende migranter og flygtninge.

Sverige: Statsminister Stefan Löfven har under et møde med EU-præsident Donald Tusk forlangt, at medlemslandene tager imod nogle af de mange flygtninge og migranter, svenskerne har taget ind.

»Det er åbenbart, at Sverige er det land, der er påvirket mest, når det gælder asylansøgere pr. indbygger. Jeg synes, at Sverige fortjener støtte fra EU. Det er ikke min beslutning, men den ligger på kommissionens bord«, lyder Tusks svar.

Ifølge Migrationsverket, der registrerer de tilrejsende, er der alene den seneste uge ankommet 8.400 asylansøgere til landet. Man regner med, at det tal i alt vil nå 190.000 i år.

Den tidligere finansminister Anders Borg mener, at der nu bliver brug for langt flere simple jobs på det svenske arbejdsmarked.

»Det er ikke let for et samfund. Og så kommer vort lighedsideal til at blive udfordret. Vi må have en større fleksibilitet på arbejdsmarkedet, hvis vi skal klare de kommende årtier. Vi har flere årtier med omstilling foran os«, forudser han.

Finland: Indenrigsminister Petteri Orpo anser den største sikkerhedstrussel i landet for at være konflikterne mellem finnerne og asylansøgere. »Der findes en risiko for voldshandlinger fra indenlandske ekstremistbevægelser«, konstaterer han. Sikkerhedstjenesten Skyddspolisen oplyser, at nynazister spreder propaganda mod asylansøgerne i landet.

Finnerne har taget imod 25.000 asylansøgere i år. Det har i sidste måned skærpet kravene til asylansøgere fra Irak og Somalia, fordi sikkerheden i de to lande anses for at være forbedret. I dag er asylbehandlingerne for afghanere indstillet, indtil en ny vurdering af situationen i landet kan afgøre, om de skal sendes hjem, eller om der er grundlag for at give dem asyl.

Norge: Her fortsætter asylansøgere at komme ind via Storskog-grænsen mod Rusland. I går ankom 196. I løbet af sidste uge brugte 785 den adgang til Europa.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det virker som om mange har opholdt sig i Rusland i længere tid. Nu ser de muligheden for at komme ind i Europa og måske få bedre levevilkår«, konstaterer politiets grænsechef Stein Kristian Hansen. Landets udlændingemyndigheder meddelte i går, at afghanere, som ikke får asyl, kan blive sendt retur til Kabul.

Imens protesterer 130 bistandsorganisationer mod regeringens plan om at skære 3,3 milliarder danske kroner af hjælpen til ulandene - en nedskæring, der er nødvendig for at finansiere de mange asylansøgere, mener regeringen.

Det vil kunne mærkes, mener Red Barnet og andre hjælpeorganisationer, der mener, at det blandt andet vil ramme 450.000 børns skolegang i udviklingslandene.

Kilder: Frankfurter Allgemeine Zeitung, Passauer Neue Presse, Focus, Kurir Zeitung, Svenska Dagbladet, Hufvudstadsbladet, Verdens Gang, Aftenposten samt nyhedsbureauerne AP og Reuters.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden