Foto: Joachim Adrian(Arkiv)
Flygtningestrøm

Løkke: Grænsekontrol vil give Danmark flere flygtninge

Hvis man gør som Sverige, kan Danmark få flere asylansøgere, siger Løkke.

Flygtningestrøm

Når Danmark ikke følger Sverige og indfører grænsekontrol, er det for at undgå, at flere søger asyl i Danmark.

Det forklarer statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kort efter, at det er kommet frem, at Sverige indfører grænsekontrol fra i morgen middag.

»Det kan godt være svært at formidle, men sandheden er, at hvis man laver meget massiv grænsekontrol, risikerer man at få flere og ikke færre asylansøgere«, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han forklarer, at hvis Danmark indfører kontrol ved den tyske grænse, kan det stoppe flygtninge fra at søge videre mod Sverige - og dermed bliver de muligvis i Danmark.

»Dem, der når frem til grænsebommen, kan lægge hånden på den og sige, at de gerne vil søge asyl, og så kan man sige til dem, at de kan gøre det. Men det kan også være, at de havde en intention om bare at passere igennem og søge asyl i det næste land. Hvis man lukker den mulighed af, så vil der rimeligvis være mange af dem, der siger, at de så hellere vil søge asyl i det land, de er kommet til, i stedet for at lave en u-vending og gå den anden vej«, siger Lars Løkke Rasmussen.

Stikprøvekontrol kan eskaleres

Statsministeren understreger dog, at han er klar til at gribe ind, hvis det bliver nødvendigt.

»Vi har et beredskab i Danmark. Vi har stikprøvekontrol ved vores grænser. Det kan eskaleres, og det er vi forberedt på at kunne gøre, men vi gør det kun, hvis det er klogt. Nu følger vi med i time for time, dag for dag, hvad den præcise effekt er på Danmark af det, man har besluttet i Sverige, og skal der handles på det i Danmarks interesser, så handler vi på det«, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han tror ikke på, at den svenske grænsekontrol vil betyde, at mange flygtninge vil blive i Danmark, når de opdager, at der er kontrol ved grænsen til Sverige.

»Ikke hvis de har en ambition om at søge til Sverige. Sverige lukker jo ikke sine grænser. Jeg skal ikke reklamere for, at man kan søge asyl i Sverige, men det kan man«, siger Lars Løkke Rasmussen og fortsætter:

»Hvis det virkelig var sådan, at jeg troede på en fingerknipsløsning med grænsekontrol, så byrden blev mindre, så ville jeg da gøre det, men det er min bestemte vurdering, at det ville ikke være situationen«.

Grænsekontrol er ikke en uvenlig handling

Statsministeren understreger, at det er vigtigt at forstå, at Sverige ikke lukker sin grænse:

»Man får noget kontrol på grænsen, og jeg forstår på svenskerne, at det er for at få mere system på tingene. Det sker inden for Schengen-reglerne, EU-kommissionen bliver orienteret helt efter reglerne«.

Påvirker det relationen mellem DK og Sverige?

»Vi har en god relation. Og jeg betragter ikke det her som en uvenlig handling som sådan, men som en svensk beslutning inden for rammerne af Schengen-reglerne, fordi man fra svensk side mener, at det er en vej til at få bedre kontrol med de mennesker, der kommer til Sverige«, siger Lars Løkke Rasmussen:

»Så der er ingen landskamp i det – det er først på lørdag og på tirsdag, og der er vi indstillet på at slå svenskerne«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce