Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
ANDERS RYE SKJOLDJENSEN
Foto: ANDERS RYE SKJOLDJENSEN

GRÆNSEKONTROL. Den første dag med grænsekontrol har ført til, at lidt over 60 mennesker er afvist eller har valgt at vende om.

Flygtningestrøm
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter en dags grænsekontrol: 60-70 mennesker kom ikke ind i Sverige

Afviste færgepassagererer og en snes irakere, der ikke ville have asyl i Sverige, blev resultatet af svensk paskontrol.

Flygtningestrøm
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Omkring en snes irakere blev ifølge Skånepolitiets oplysninger til Politiken sendt tilbage til Danmark, da de afviste at søge asyl i Malmø. De ville til Norge, lød forklaringen.

Yderligere 43 personer fik ikke lov at tage med færgen fra Rostock i Tyskland til Sverige i dag, fremgår det af svenske medier.

Det er nogenlunde resultatet af den første dag med grænsekontrol i Sverige, der i løbet af i år kommer til at tage imod op mod 190.000 asylansøgere.

I et forsøg på at få styr på situationen kræver landet nu, at identitetspapirerne er i orden, når man kommer ind til landet. Det gælder dog ikke mennesker, der på stedet søger asyl: De får lov at komme ind og blive registreret som flygtninge.

POLITILØFTE

I Tyskland demonstrerede en lille gruppe mennesker torsdag aften ved færgeterminalen i Rostock i protest mod, at de ikke kunne få lov at rejse videre.

Ville have uddannelse i Norge

En af dem, der nu er fanget i Tyskland, er Hussein Hallak, der forklarer, at han er fra Syrien. Han er ikke tilfreds med ikke at få lov at tage med færgen.

»Jeg skal ikke blive i Sverige, men vil videre til Norge. Jeg har hørt, at det er godt at studere der«, forklarer han til nyhedsbureauet TT.

De afviste færgepassagerer må i stedet returnere til de tyske asylcentre, de er indkvarteret i.

EKSPERT

Grænsekontrollerne sker på Øresundsbroen, på tog på vej mod Malmø samt i færgelejerne i Gøteborg, Varberg - hvor Stenas færger fra Jylland lægger til - og Trelleborg.

Flygtningestrømmen har vist sig at give store problemer for landet, der har haft svært ved at håndtere den enorme tilstrømning.

Marokkanske pas efterladt på græsk strand

Men der er også opstået tvivl om, hvem man egentlig giver adgang til landet. Den statslige SVT's tv-avis viste torsdag aften optagelser fra Lesbos, der viste, hvordan tilrejsende smider deres pas fra sig for at kunne udgive sig for at være syriske flygtninge. Stationen havde fundet adskillige marokkanske pas på stranden, efterladt af mennesker, som antages at ville udgive sig for at være krigsflygtninge for at få adgang til EU.

REAKTION

Den svenske udlændingestyrelse Migrationsverket angiver da også netop sikkerheden ved modtagelsen som en afgørende årsag til, at der nu er indført grænsekontrol. Titusinder kan være forsvundet ind i Sverige, uden at man aner, hvem de er, hvor de er eller hvad der sker med dem, lød vurderingen fra politiet for en måneds tid siden.

»Vi ser, at en relativt stor del af dem, som transporteres til Migrationsverkets kontor for at blive registreret, stikker af. Det medfører, at et stort antal mennesker befinder sig i Sverige uden mulighed for at få adgang til de rettigheder, der følger af at søge asyl«, meddelte generaldirektør Anders Danielsson, da beslutningen blev offentliggjort.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden