Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Fordeling. Borgmester i Gentofte, Hans Toft (K), skal finde boliger til tre gange så mange flygtninge som i 2015.
Foto: JAN GRARUP

Fordeling. Borgmester i Gentofte, Hans Toft (K), skal finde boliger til tre gange så mange flygtninge som i 2015.

Flygtningestrøm
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Au pairs tæller ikke længere med: Gentofte skal tage tre gange så mange flygtninge

Mange au pairs har betydet, at Gentofte har modtaget få flygtninge, men den regel bliver nu ændret.

Flygtningestrøm
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I Gentofte har de mange au pairs hidtil holdt antallet af flygtninge i kommunen nede. Men en ændring af reglerne betyder nu, at kommunen næste år skal modtage næsten tre gange så mange flygtninge som hidtil beregnet.

Det skyldes, at regeringen i forbindelse med offentliggørelsen af kvotefordelingen af flygtninge i 2016, har ændret fordelingsnøglen, så der fremover i højere grad tages højde for kommunernes integrationsopgaver.

I Gentofte betyder det, at kommunen skal modtage 294 flygtninge i stedet for 117. Og den stigning huer bestemt ikke borgmester i Gentofte Hans Toft (K).

Han kalder det et »meget, meget stort problem«, da kommunen som den fjerde tættest bebyggede ikke har de boliger, der skal til.

»Den retorik man anvender på Christiansborg, den går nærmest entydigt i populistisk retning af at fortælle noget om praktikanter og au pairs og mindre på mulighederne for at se på, hvordan kommuner med mange indbyggere skal løse opgaverne med at skaffe de boliger, der er behov for«, siger Hans Toft.

Ikke kun au pairs

Ændringen i reglerne kommer i kølvandet på, at lokalavisen Villabyerne i november skrev, at au pairs og såkaldte expats (typisk højtuddannede personer på arbejdsophold i Danmark) er med til at afgøre, hvor stor en andel flygtninge, kommuner skal tage imod.

Gentofte Kommune kunne holde antallet af flygtninge nede, fordi au pairs og såkaldte expats (typisk højtuddannede personer på arbejdsophold i Danmark) talte med, når fordelingen skulle beregnes.

Det fik udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg til at sige, at hun ikke ville afvise, at fordelingsmodellen skulle justeres. Det er altså nu sket.

Og det er ikke kun au pairs, der ikke længere tæller med i regnskabet.

»Det giver god mening at ændre beregningsmodellen, så blandt andet au pairs, forskere, landbrugspraktikanter, arbejdstagere og studerende fra udlandet ikke længere tæller med. Fordelingsnøglen for, hvor mange flygtninge en kommune bør modtage, skal afspejle den reelle integrationsopgave, og derfor fjerner vi nu disse grupper fra regnestykket«, siger integrationsminister Inger Støjberg i en pressemeddelelse.

Heller ikke familiesammenførte til andre end flygtninge, blandt andre danske statsborgere, tæller med, fordi kommunerne ofte ikke har udgifter til integration for den gruppe.

Forklaring holder ikke

Ifølge Hans Toft holder den forklaring på tredoblingen i antallet af flygtninge, kommunen skal modtage, dog ikke.

»Ministeren bruger det som forklaring, men det er jo ikke sådan, at en au pair svarer til en flygtning. Hvis man tager de au pairs, der er i Gentofte Kommune, så ville det måske kunne begrunde, at vi skulle have 50 flygtninge med i vores kvote og ikke 129«, siger Hans Toft.

Hvis man tager de au pairs der er i Gentofte Kommune, så ville det måske kunne begrunde, at vi skulle have 50 flygtninge med i vores kvote og ikke 129

Han er desuden uforstående overfor valget af de udvalgte grupper, der nu ikke længere tæller med.

»Hvorfor tæller for eksempel velintegrerede, velfungerende og måske endda velindtjenende første og anden generationsindvandrere med, når for eksempel en praktikant ikke gør«, siger han.

Føler du, at integrationsministeren går særligt efter Gentofte med den her regelændring?

»Jeg kan kun konstatere, at vi får væsentligt flere nu, end vi ellers ville have fået. Hvilke hensigter der har været med det, kan man kun gætte sig til. Men det er da påfaldende, at vi bliver ringet op i går eftermiddags af departementschefen, der siger, nu skal du bare høre. Jeg tror ikke, han har ringet til alle andre kommuner«, siger Hans Toft.

Socialdemokraterne:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Han vil nu tage opgaven med at integrere de nye flygtninge til sig.

»Vi gør, hvad vi kan for at leve op til det, vi kan. Jeg tror, andre kommuner har de samme problemer, som vi har - måske bare i mindre omfang. Det kommer til at gå ud over de unge, for det er ungdomsboligerne, vi anvender i øjeblikket, og jeg har ikke noget bedre bud på at gøre noget, der for alvor vil rykke på tallene«, siger Hans Toft.

Udlændingestyrelse hæver landstal for flygtninge

Samtidig med ændringerne i reglerne for, hvordan flygtninge skal fordeles i de enkelte kommuner, opjusterede Udlændingestyrelsen antallet af forventede flygtninge fra 12.000 til 17.000.

»Det nye landstal skyldes naturligvis den meget store tilstrømning til Danmark. En stor del af disse flygtninge er allerede i landet som asylansøgere, men får først afgjort deres sag i 2016. Jeg er klar over, at kommunerne står med en stor opgave, hvilket er årsagen til, at vi nu giver kommunerne bedre muligheder for midlertidige boliger, hvor flere eksempelvis kan indkvarteres i samme værelse. På længere sigt håber jeg dog, at vi vil se et fald i tilstrømningen til landet, når vores asylstramninger for alvor slår igennem«, siger Inger Støjberg.

Kommunerne har mulighed for at indgå en frivillig aftale om, hvor mange flygtninge de enkelte regioner og kommuner kan forvente at modtage. Hvis kommunerne ikke accepterer en frivillig aftale, fastsætter Udlændingestyrelsen antallet ud fra den nye beregningsmodel.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden