Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

FLYGTNINGEKRISE. De svenske vismænd advarer mod indvandringen, der kan blive dyr, hvis ikke politikerne får styrket integrationen markant.
Foto: MADS NISSEN (Arkiv)

FLYGTNINGEKRISE. De svenske vismænd advarer mod indvandringen, der kan blive dyr, hvis ikke politikerne får styrket integrationen markant.

Flygtningestrøm
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sveriges økonomiske vismænd: Flygtningene er en af de største udfordringer i mange år

Lavere beskæftigelse og uddannelse blandt flygtninge og indvandrere kan koste mange penge, hvis ikke politikerne ændrer integrationspolitikken.

Flygtningestrøm
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er akut brug for en ekspertkommission, der skal finde en vej ud af den truende krise, flygtningeproblemerne kan sende Sverige ud i.

Den lave beskæftigelse blandt de nyankomne og de store offentlige udgifter til dem kan blive et varigt problem, advarer svenskernes pendant til de økonomiske vismænd, Finanspolitiska Rådet.

Det efterlyser en plan og handling fra politikerne i Riksdagen for at få styr på de økonomiske følger af den store tilstrømning.

»Regeringen bør lægger planer for at finansiere flygtningeindvandringen med øgede indkomster eller mindskede udgifter«, lyder anbefalingen.

»Den store flygtningeindvandring de seneste to-tre år stiller Sverige over for en af de største udfordringer i mange år«, konstaterer rådet.

Det anslår, at flygtningemodtagelsen vil belaste de offentlige finanser med et beløb, der svarer til et eller nogle procent af bruttonationalproduktet.

Mere af det gamle er ikke nok.

»Integrationspolitikken har store mangler. Vi har i dag en tilstand, hvor udenlandskfødte har en betydeligt lavere beskæftigelse og højere arbejdsløshed end indenrigsfødte. Den svage forankring for udenlandskfødte på arbejdsmarkedet er et politisk nederlag, som indebærer store sociale problemer, der nu risikerer dramatisk at forværres«.

Integrationspolitikken skal ændres

Ifølge formand John Hassler må der gøres noget for at hindre, at det går helt galt.

»Mere af det gamle er ikke nok. Vores vurdering er, at en omlægning af integrationspolitikken er påkrævet«.

Problemet kendes også i Danmark, hvor udgifterne til den ikke-vestlige indvandring har rundet 16 milliarder kroner om året, fordi så relativt få af dem tager et arbejde. Tallene er ikke opdaterede med den seneste tids tilstrømning af flygtninge og migranter og vækker bekymring for den byrde, det lægger på velfærdssamfundets fælleskasse.

SOCIALDEMOKRAT

Et middel til at hindre, at den fejlslagne integrationspolitik gentages er efter de svenske økonomers mening at få oprettet jobs, der ikke kræver nævneværdige kvalifikationer, men som til gengæld giver en lav løn.

Konsekvensen må blive, at kravene til finanspolitikken skærpes.

Tidligere på måneden meddelte finansminister Magdalena Andersson, at hun ville skrotte det såkaldte krone for krone-princip, der betød, at nye udgifter skal finansieres med skatteforhøjelser eller tilsvarende besparelser på andre poster.

Den store tilstrømning af asylansøgere gør - mener hun - det nødvendigt for landet at låne penge for at klare udgifterne.

Økonomer: Hvad er jeres plan?

Det Finanspolitiska Rådet vurderer, at den bør resultere i skærpede krav til finanspolitikken.

»Krone for krone-princippet bør opretholdes i områder, der ikke direkte er relaterede til flygtningekrisen«, finder formanden John Hassler.

»En tydelig plan for, hvordan regeringen skal nå sit mål for de offentlige besparelser kræves. En sådan plan savnes i dag«, skriver rådet.

CORYDON

Finansministeriet i Stockholm mener selv, at det går fantastisk godt for landets økonomi. Der er ifølge Magdalena Andersson udsigt til en vækst i bruttonationalproduktet på 3,6 procent. Hun forsvarer sig samtidig med, at der er taget højde for asyludgifterne, så man undgår at sprænge udgiftsrammerne.

Beskæftigelsesgraden vil være uændret i de kommende år, mens arbejdsløsheden ventes at falde med 1,7 procentpoint, fremgår det af ministeriets prognose, der blev offentliggjort i dag.

»Vi har den højeste vækst i Norden. Vi ser, at i 2018 kommer vi til at have et betydeligt lavere underskud end da vi overtog regeringsmagten i 2014, trods den specielle situation med mange, som søger asyl i Sverige. Trods flygtningestrømmene styrker vi de offentlige finanser«, siger ministeren ifølge nyhedsbureauet TT.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden