Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kilde: Ritzau

Flygtningestrøm
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen indfører øjeblikkeligt grænsekontrol ved dansk-tysk grænse

Regeringen tager nu konsekvensen af svenskernes id-kontrol ved deres grænser.

Flygtningestrøm
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mandag middag et par minutter over 12 indledte et pressemøde, var det med beskeden om, at Danmark nu indfører et drastisk skridt i kampen for at undgå en stigning i antallet af asylansøgere

»Regeringen har besluttet, at der i dag fra kl 12, det vil sige fra nu, indføres midlertidig grænsekontrol til Tyskland«, forklarede Løkke Rasmussen, der kaldte det »et stort skridt«.

Han frygter, at illegale udlændinge som konsekvens af svenskerne har indført id-kontrol ved deres grænser, ophober sig i København til »fare for den offentlige orden og sikkerhed«.

»Det ønsker vi ikke. Og det er i det lys, vi ser os nødsaget at indføre midlertidig kontrol ved grænsen til Tyskland. Vi vil ikke igen se flygtninge og migranter vandre på vores motorveje. Vi skal sikre ro og orden«, forklarede han og uddybede skridtet:

»Grænsekontrol betyder ikke, at vi kan afvise dem, der vil søge asyl i Danmark. Som jeg har sagt ved flere lejligheder, så kan det ikke udelukkes, at grænsekontrol tværtimod vil betyde flere asylansøgere. For når politiet står ved grænsen og spørger, om folk vil søge asyl, så kan det betyde, at flere vil svare ja på det spørgsmål«.

Hvorfor regeringen så alligevel tager det skridt, forklarer statsministeren sådan her:

»Når regeringen alligevel har valgt at træffe en beslutning om at genindføre midlertidig grænsekontrol, så sker det ud fra en nøje afvejning af, hvad der samlet set er bedst for Danmark. Grænsekontrol vil betyde, at politiet bliver mere synligt. Det skal bidrage til, at myndighederne har det bedst mulige overblik over tilstrømningen af udlændinge sydfra og give mulighed for, at de udlændinge, der ikke ønsker at søge asyl, kan stoppes på grænsen og nægtes indrejse i Danmark. Hvis det bliver nødvendigt, så kan udlændinge uden lovligt grundlag – altså illegale udlændige i Danmark – tilbageholdes på de modtagecentre, vi netop har etableret, så man kan få klarhed over hvem de er, og hvad de vil i Danmark«.

Statsministeren tilføjede, at grænsekontrollen vil bestå af stikprøver, »som baseres på løbende observationer af trafikken over grænsen«.

Samtidig understregede statsministeren, at regeringen ikke - i hvert fald i denne omgang - indfører det såkaldte transportøransvar, hvor for eksempl tog- og busselskaber skal kontrollere legitimation og lignende.

»Og når vi ikke gør det, så hænger det sammen med, at sådan som vi vurderer situationen lige nu og her, så lader vi hensynet til den frie bevægelighed veje tungest«, forklarede han.

EU-kommissionen: Vi undersøger sagen

Hos EU-kommissionen oplyser talskvinde Tove Ernst, at Danmark i dag har orienteret om den midlertidige grænsekontrol. Regeringen har været i kontakt med kommissær Dimitris Avramopoulos fra Grækenland, der er ansvarlig for migration og forklaret beslutningen med hensynet til den »offentlige sikkerhed og interne ro«.

Synes det retfærdiggjort i kommissionens øjne at indføre grænsekontrol?

»Som i alle tilfælde vil kommissionen se på underretningen ud fra et perspektiv om nødvendighed og proportionalitet«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden