Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: NORDE ERNST VAN
Flygtningestrøm
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

K og DF: Løkkes grænsekontrol er kun et skridt i den rigtige retning

Regeringens grænse-stikprøver kommer for sent og er ikke effektive, lyder kritik.

Flygtningestrøm
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fornuftigt, men blot et skridt på vejen.

Sådan lyder reaktionen fra nogle af regeringens støttepartier på, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kl. 12 mandag med øjeblikkelig virkning annoncerede midlertidig stikprøve-grænsekontrol ved den danske grænse mod Tyskland.

»Selve tiltaget ser jeg som helt naturligt i forlængelse af det, som svenskerne har gjort«, lyder det fra den konsevative formand, Søren Pape Poulsen.

Han har på linje med de andre borgerlige partier tidligere efterspurgt en grundig grænsekontrol som konsekvens af det stigende antal asylansøgere.

Pape: Ikke effektiv grænsekontrol

»Det er også derfor, jeg siger, at det er et skridt i den rigtige retning. Vi har i lang tid ønsket en midlertidig effektiv grænsekontrol for at vide, hvem der kommer ind i landet. Vi må følge tallene for at se, hvad tilstrømningen er«.

Er det her for dig at se effektiv grænsekontrol?

»Nej, det er som jeg siger et skridt på vejen. Som jeg forstår det, vil der være en politifaglig vurdering af, hvem man stopper«, svarer Pape Poulsen, der endnu ikke vil svare på, om regeringen bør gå hele vejen og som svenskerne indføre det såkaldte transportøransvar, der forpligter bus- og togselskaber til at kontrollere deres passagerer, inden de kører ind i landet.

Han anerkender samtidig regeringens bekymring for, om kontrol ved grænsen rent faktisk kan få den modsatte effekt af den ønskede; nemlig at papirløse folk med Sverige som endemål bliver bremset på grænsen til Danmark og derfor søger asyl her.

»Vi har vidst hele tiden, at det kunne være udfordringen. Men med det svenskerne har gjort i dag, risikerer vi jo, at hvis man får et nej, når man kommer til København, så får vi en ophobning af mennesker, og derfor kan det være en god idé allerede ved den dansk-tyske grænse at finde ud af, om folk vil søge asyl eller ikke vil søge asyl. Så er det rigtigt, at man kan få et stigende asylantal. Det er sådan konventionerne er, og så lang tid de ikke er lavet om, respekterer vi de konventioner, der er«, forklarer den konservative formand.

DF kritiserer Løkkes tøven

Også Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, havde gerne set, at Danmark gik videre med en mere omfattende kontrol, fordi det grænsefrie Europa i hans øjne har spillet fallit. Om ikke andet er han dog glad for, at regeringen trods alt indfører en stikprøvekontrol.

»Det, der selvfølgelig er uforståeligt for mig, det er, hvorfor det skal tage så lang tid at nå frem til det uundgåelige. Når vi er i en situation, hvor der ikke er kontrol ved Schengens ydre grænser, så skal landene selvfølgelig passe på sig selv«, siger han til TV2 News.

Fra Liberal Alliance er der opbakning til regeringens initiativ.

»Liberal Alliance bakker op om regeringens indførelse af en midlertidig grænsekontrol. Vi er nødt til at handle i den situation, de svenske myndigheder har sat os i, og så er en midlertidig lukning desværre nødvendig«, forklarer Simon Emil Ammitzbøll i en skriftlig kommentar og tilføjer:

»Vi må hele tiden rette politikken til efter den situation, der opstår, indtil vi kommer frem til de egentlige løsninger, som er en sikring af EU's ydre grænser og hjælp til flygtninge i nærområderne. Når det er på plads, kan vi atter have åbne grænser i EU«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden