Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Endelig. Eromo Gesahegn køber en billet hos SAS i lufthavnen i København. De tillader ham at flyve med hans opholdstilladelses-id-kort.
Foto: Miriam DALSGAARD

Endelig. Eromo Gesahegn køber en billet hos SAS i lufthavnen i København. De tillader ham at flyve med hans opholdstilladelses-id-kort.

Flygtningestrøm
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Eromo Abebe strandede i Danmark - nu flyver han til Norge

Reportage. Ethiopiske Eromo Gesahegn Abebe må betale 2.102 kroner for en flybillet til Norge. Han blev nægtet adgang til Sverige trods sit id-kort og opholdstilladelse i Norge. Følg hans utrolige dag i København.

Flygtningestrøm
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

KLOKKEN 11.47

Et kafkask mareridt af dimensioner ender for den ethiopiske mand Eromo Gesahegn Abebe. Her letter et fly fra Kastrup mod Gardermoen i Oslo. Med Eromo Gesahegn Abebe ombord. På vej hjem.

I over to timer har han ellers vandret modløst rundt i Københavns Lufthavn i Kastrup. Lidt efter klokken 9.30 ankom han til togstationen i lufthavnen og spadserede med sin bagage hen til Spor 1. Herfra regnede han med, at han kunne tage et tog videre mod Sverige.

Men han fik ikke adgang. Ved id-kontrollen blev den ethiopiske mand stoppet af de gulklædte sikkerhedsvagter fra Securitas. Den netop indførte grænsekontrol mellem Danmark og Sverige tillod ikke, at Eromo Gesahegn Abebe kunne tage et tog fra Kastrup mod Malmø. Til trods for at han både havde et id-kort, der viser, at han har opholdstilladelse i Norge samt en gyldig togbillet til turen.

Efterfølgende befandt den dybt forvirrede mand sig strandet i lufthavnen. Han talte sparsomt engelsk og blev, i takt med at flere og flere pressefolk ville høre hans historie, stadig mere stresset.

Eromo Gesahegn Abebe havde, fortalte han, været 10 dage i Tyskland, hvor han havde besøgt sin kone og sit barn. Nu ville han tage toget fra lufthavnen i Kastrup til Sverige og herfra videre til Oslo i Norge, hvor han har boet i seks år.

Men sådan gik det ikke. Han forsøgte forgæves at vise sine rejsedokumenter, en togbillet retur fra Oslo til Tyskland, frem til sikkerhedsvagterne.

I de følgende timer prøver han at komme videre i lufthavnen. Han forsøger sig først hos politiet i lufthavnen. De kan ikke hjælpe den ethiopiske mand, som står hjælpeløs og forvirret tilbage i Terminal 3 med sin bagage.

»Jeg forstår ingenting. Hvorfor er der problemer? Jeg har købt en togbillet til 250 euro. Kan jeg ikke bruge den?«, spørger Eromo Gesahegn Abebe.

Ved informationsdesken i terminalen trækker en kvindelig ansat ham til side. Hun er ophidset og forklarer, at Eromo Gesahegn Abebe ikke er den første, der har henvendt sig i dag med et sådant problem.

Hun forklarer også, at Eromo Gesahegn Abebe reelt kun har to muligheder, med mindre han vil blive i Danmark. Enten at tage til den norske ambassade og her få hjælp. Eller at købe en flybillet til Oslo.

Eromo Gesahegn Abebe takker pænt nej tak til tilbuddet om at opsøge ambassaden, da han får at vide, at han så skal tage ind til København.

Han trækker vejret dybt og sukker.

»Jeg er syg«, siger han så og peger ned mod sin mave. »Kan I hjælpe?«.

Foto: Miriam Dalsgaard

Via et par informationsled yderligere finder Politiken ud af, at ethioperen faktisk kan booke en flybillet til Norge fra Danmark, og at det er gyldig legitimation, at han har sit billed-id på sig, der viser, at han har opholdstilladelse i Norge.

Eromo Gesahegn Abebe befinder sig derfor omkring klokken 10.45 ved skranken hos SAS. Han får en forsikring om, at han kan komme med et fly mod Gardermoen klokken 11.45. Prisen er 2.102 kroner.

»Jeg har kun norske kroner«, får han fremstammet, mens han hiver et bundt sedler op af sin pung.

»Det kan jeg godt tage imod« siger, ekspedienten ved SAS-skranken.

Vupti. Klokken 10.50 har Eromo Gesahegn Abebe erhvervet sig en flybillet til Norge. Togbilletten, han allerede havde købt, ved han ikke, hvad han skal gøre med.

Lidt efter at klokken har rundet 11, går den udmattede ethiopiske mand hen til sikkerhedskontrollen i afgangsterminalen. Han viser sit id og går igennem kontrollen. Klokken 11.45 letter hans fly mod Gardamoen og Oslo, hvor han bor.

KLOKKEN 09.49.

En ethiopisk mand, Eromo Gesahegn Abebe, som har opholdstilladelse i Norge, er den første person med gyldigt id, som er strandet i Københavns Lufthavn på grund af grænsekontrollen mellem Danmark og Sverige.

Eromo Gesahegn Abebe har været 10 dage i Tyskland og ville nu tage toget fra lufthavnen i Kastrup til Sverige og herfra videre til Oslo i Norge, hvor han bor.

Men ved id-kontrollen er han blevet stoppet, selv om han har et id-kort, der tydeligt viser, at han har opholdstilladelse i Norge. Id-kortet bærer hans navn og hans billede.

»Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg er lige rejst den anden vej, hvor jeg viste mit id-kort, og der var det fint. Kan I hjælpe?« spørger Eromo Gesahegn Abebe de danske pressefolk, der er forsamlet på perronen i Kastrup.

Politiken har efterfølgende spurgt de sikkerhedsansvarlige fra DSB og Securitas om, hvordan det kan være, at et id-kort med billede fra Norge ikke er tilstrækkeligt til at få adgang til toget til Sverige.

Herfra lyder svaret, at man enten skal have et gyldigt pas eller et kørekort. Og henviser til de svenske myndigheder, da det er dem, der har indført grænsekontrollen.

Tony Bispeskov, kommunikationschef i DSB, henviser også til de gældende regler, som står oplistet på DSB's hjemmeside, samt til de svenske myndigheder, som har oplyst, at man 18. januar vil korrigere reglerne for grænsekontrollen, hvis det anses for at være nødvendigt.

Tilbage på perronen, nærmere bestemt ved indgangen til Spor 1, hvorfra Øresundstoget afgår, står Eromo Gesahegn Abebe strandet tilbage. Selv om han har opholdstilladelse i Norge.

»Jeg kan slet ikke forstå, hvad der foregår her. Hvorfor er der problemer? Er der ikke noget politi, jeg kan tale med«, siger den etiopiske mand.

KLOKKEN 08.41.

Morgentrafikken af passagerer, som skal til Sverige fra København, er nu for alvor begyndt at rulle.

På perronen i Københavns Lufthavn i Kastrup møder Politiken Said fra Malmø. Han tager al virakken med de fremmødte pressefolk og de mange gulklædte sikkerhedskontrollanter i stiv arm.

»Jeg arbejder som bager i København, så jeg tager denne her tur 5 gange om ugen. Jeg er vant til, at det godt kan tage lidt tid at komme frem og tilbage«, siger Said.

Han er oprindelig fra Palæstina og har tidligere studeret i København. Nu bor han i Sverige og tager hver aften turen til den danske hovestad til sit arbejde.

Tidligt om morgenen, hvor de fleste andre passagerer er undervejs fra Malmø til København, venter han nu på et tog den modsatte vej.

»Jeg fik fri her klokken 6, og nu vil jeg gerne bare hjem«, siger Said med et skævt smil.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Han har ingen problemer med, at han nu, lige som alle andre, kun kan komme med et tog mod Sverige, hvis han har legitimation – udstedt af en offentlig myndighed - på sig med fødselsdato, underskrift og sit fulde navn.

»Jeg viste mit kørekort. Det gik fint«, siger Said, før han går ombord på Øresundstoget, der afgår fra den såkaldte ’svensker-perron’ i Københavns Lufthavn i Kastrup.

Klokken 07.52

De første spæde tegn på, at det kan blive omstændigt for pendlere at rejse mellem Danmark og Sverige, er nu til at få øje på.

For selv om kontrollen af passagerers id i Københavns Lufthavn i Kastrup hidtil har forløbet relativt stille og roligt, så dannes der kø i trafiknettet i hovedstaden. Det fortæller Pendlerklubben Kystbanens talsmand, Michael Randropp.

Han har netop talt med en passager, der har oplevet, at det tog godt en time at komme fra Trianglen på Østerbro og ud til lufthavnen.

Michael Randropp befinder sig på Spor 1 i Kastrup, hvor en hær af gulklædte sikkerhedsvagter fra Securitas tager billeder af alle passagerers id.

»Nogle pendlere, jeg har talt med, er stressede. Det er jo en markant anden ting, man står op til i dag i forhold til, hvor let det var at tage denne rejse til Malmø i går. Der var et par stykker, der ikke var så glade for at få foretaget denne id-kontrol, men vi må leve under de forhold, der er i det her«, siger Michael Randropp.

Han forudser, at man først i eftermiddag for alvor vil se konsekvenserne af grænsekontrollen på offentlige transportmidler. Her vil trafikken af pendlere, der skal hjem til Sverige fra København, nemlig være markant større, end den er her til morgen.

Klokken 07.29

34 sluser. Fem forskellige steder. En hulens masse sikkerhedsvagter fra Securitas. Og få passagerer.

Sådan ser situationen ud i Københavns Lufthavn i Kastrup her til morgen.

Siden midnat er grænsekontrollen mellem Danmark og Sverige nemlig trådt i kraft. Det betyder, at alle der rejser med tog fra Danmark og skal ind Sverige, skal fremvise gyldigt billed-id,

Helt konkret udmønter den kontrol sig i, at alle passagerer på Spor 1 i lufthavnen, der gerne vil med Øresundstoget, bliver stoppet af sikkerhedsvagterne, som er iklædt gule veste.

De tager så et billede af vedkommendes id. Dette foregår med Samsung-mobiltelefoner. Fotografierne af passagerernes id, om det være sig pas, kørekort eller anden legitimation, bliver sendt direkte videre til en database og bliver med det samme slettet fra mobiltelefonen.

Selve kontrollen af id i lufthavnen tager i gennemsnit 15-20 sekunder, hvis alt fungerer, som det skal, fortæller DBS's kommunikationschef, Tony Bispeskov.

Klokken 06.59

For første gang siden 1950'erne skal man fra i dag vise id-papirer for at krydse Øresund.

Siden midnat har passagerer, der skal til Sverige fra Danmark, skulle vise deres id i lufthavnen. Her er 34 sluser stillet op som led i, at alle passagerer nu skal vise legitimation, for at kunne komme med Øresundstoget mod Sverige.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kontrolleringen af de mange passagerer er hidtil forløbet roligt, men de første passagerer er blevet afvist i sluserne.

Det drejer sig om to svenskere, der havde glemt deres id. Samt fire formodede asylsøgere, som blev afvist ved kontrollen. Det fortæller en af DSB's sikkerhedsansatte, der er på plads i lufthavnen.

DSB's kommunikationschef Tony Bispeskov fortæller, at id-kontrollen i lufthavnen hidtil er foregået i god ro og orden. Først senere i dag kan der for alvor komme run på i sikkerhedssluserne, fortæller Tony Bispeskov.

»Vi regner med, at presset tager til i myldretiden. Så begynder det for alvor, og der kan vi få en indikation af, hvor mange der vil tage toget mod Sverige«, siger Tony Bispeskov.

»Det går stille og roligt. Der har ikke været store køer eller problemer«, fortsætter DSB's kommunikationschef.

Christel Nisbeth har sit eget firma sammen med en svensk partner i Malmø. Hun pendler derover 2-3 gange om ugen og er meget frustreret over den nyindførte kontrol. Vi var med, da hun mandag morgen tog turen fra Nørreport til Malmø. Kilde: Politiken TV / Foto og interview: Johannes Skov Andersen / Redigering: Peter Vintergaard

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden