Flygtninge i Hamborg har opgivet Danmark og Sverige

Næsten ingen ville nordpå mod de lukkede grænser, da Danmark fulgte svenskerne og indførte id-kontrol

Flygtningestrøm

Hverdagen har gjort sit indtog på hovedbanegården i Hamborg igen.

Efter julen og nytårets hektiske rejseaktivitet er tempoet mere behersket på den første mandag og hverdag i det nye år. Heller ikke de mange flygtninge på vej mod nord og de skandinaviske lande lader sig se på den store banegård.

LÆS OGSÅ

»Normalt har der været rigtigt mange, som gerne vil videre herfra. Til Sverige, Norge, Finland og Danmark. Men i dag er der ingen. Måske er budskabet om de lukkede grænser i jeres lande nået frem? Det vil jeg tro«, siger 'Petra'.

Markant nedgang af flygtninge

Med skrigende grøn vest og et skilt, der på engelsk og arabisk byder flygtninge velkommen, tilbyder hun sammen med en håndfuld andre frivillige deres assistance til asylansøgere på banegårdens kolde spor. ’Petra’, en ung, blond studerende med piercingring i næsen vil ikke have sit rigtige navn i medierne på grund af den overhængende og desværre særdeles reelle risiko for overfald eller vold fra de højreradikale, som forfølger flygtninge og deres hjælpere i Tyskland.

LÆS OGSÅ

»I de sidste uger har vi mærket en nedgang i antallet af folk, der vil videre herfra mod nord. Der har ellers været mange gennem sommeren og efteråret. Men nu har de forstået, at det er blevet meget sværere at komme til Skandinavien, og rygter om grænselukninger kommer hurtigt rundt«, forklarer Petra, mens hun sammen med de andre frivillige, hvoraf flere selv er immigranter og asylansøgere, kigger efter flygtninge langs et tog, som netop er ankommet fra München.

Norden er opgivet

Det er her fra det sydlige Tyskland, at langt de fleste flygtninge kommer og rejser videre mod nord. Men der er ingen med toget først på aftenen, og gruppen af frivillige går tilbage til banegårdshallen. Denne gang behøvede de ikke at fortælle skuffede asylansøgere uden pas eller anden id, at vejen mod Norden er spærret af lukkede grænser.

LÆS OGSÅ

Oppe i banegårdshallen har Ahmed og hans familie fra Irak netop fundet ud af, at de ikke kan komme videre til Sverige via Danmark, sådan som planen ellers var. På en bænk ved billetcenteret i banegården sover de to små drenge, mens Ahmed og hans hustru forsøger at holde modet oppe. Det er en måned siden, de forlod deres hjem i Irak og nu er strandet i Hamborg.

»Jeg forstår, at vi ikke er velkomne i jeres land eller i Sverige. Det er frustrerende og ærgerligt. Tænk, hvis vi var kommet af sted noget før, så havde vi sikkert fået asyl. Det virker ikke retfærdigt for mig. Vi må prøve at finde på noget, så vi kan komme videre. Jeg ved bare ikke, hvad vi skal gøre lige nu«, sukker han.

De må blive i Tyskland

Det eneste, ’Petra’ og de andre frivillige kan gøre, er at tilbyde familien at blive i Tyskland. Det var ikke målet for Ahmed, som har familie i Sverige og helst ville dertil. Men det er, skynder han sig at sige, stadig bedre end det Irak, der efter hans mening, er alt for ødelagt af krig og hærgen til, at mine børn kan få et liv der, som han siger på gebrokkent engelsk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Mens Ahmed og hans hustru sætter sig på bænken i stille afmagt, ruller ICE-toget mod København ind på spor 6. Ingen flygtninge står på og snart kan den lange, slanke, hvide togstamme atter køre ud i det isnende mørke. Uden besværlige passagerer uden pas eller anden id. For enden af perronen puster et par unge politibetjente lettet ud: der var ingen vrøvl med den afgang mod nord.

Føles helt forkert

Ivrigt vinkende tager Hannah og Bert Neuhaus afsked med et dansk vennepar, der har fejret nytår hos dem i en forstad til Hamborg. Årsskiftets store tema for vennerne har været flygtninge og grænselukninger, siger parret smilende.

»Det føles helt forkert og trist, at vi som gode naboer pludselig skal lukke grænsen mellem os. Jeg håber virkelig, at det er så midlertidigt, som den danske regering siger. Men jeg forstår det på den anden side også godt. For Danmark er et lille transitland, der hurtigt ville kunne få en voldsom byrde, hvis man bare lod stå til«, siger Hannah Neuhaus.

Aftenen sænker sig over Hamborgs nordeuropæiske knudepunkt for den trafik, der langsomt begynder at ebbe ud. I banegårdshallen er Ahmed og hans familie forsvundet. Ud i kulden mod ukendte destinationer og en ukendt fremtid.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce