Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Strandet. En iransk familie sad i dag Københavns Lufthavn i Kastrup i mere end otte timer, inden de gik ud i vinterkulden for at finde en alternativ vej til Sverige. For de vil over Øresund.
Foto: MIRIAM DALSGAARD

Strandet. En iransk familie sad i dag Københavns Lufthavn i Kastrup i mere end otte timer, inden de gik ud i vinterkulden for at finde en alternativ vej til Sverige. For de vil over Øresund.

Flygtningestrøm
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Iransk familie stoppet af id-kontrol: »Jeg ved ikke, hvad vi skal gøre«

En 35 minutter togtur over Øresund skulle i dag være enden på en 18 dage lang flugt gennem Europa for en iransk familie. I stedet strandede de i Københavns Lufthavn. Men de vil til Sverige.

Flygtningestrøm
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En 31-årig iransk kvinde og en 39-årig iransk mand står og kigger beklemt på deres 12-årige søn, der sidder på sin lille rygsæk med hætten fra den blå og bordeauxrøde dunjakke trukket helt ned over hovedet.

Klokken er 05.45 i Kastrup Lufthavn, og den tydeligt trætte familie er netop blevet sendt op ad det lange rullebånd og tilbage til Terminal 3 igen. De fik ikke adgang til toget til Sverige, da de ikke har gyldig legitimation.

»No, Denmark. No, Denmark«, siger den 31-årige kvinde højt, mens en ung svensk fyr forsøger at forklare familien, at der for seks timer siden er trådt en id-kontrol i kraft for at bremse flygtningestrømmen, der gør, at familien ikke kan rejse ind i Sverige uden pas eller kørekort.

Den iranske familie er pakket ind i vintertøj. Foruden to små rygsække har de intet med sig.

De sidste 18 dage har de rejst fra Iran til Tyrkiet og op gennem Østeuropa, inden de for få timer siden ankom til København. Og til hvad de troede, ville være det sidste stop inden turens slutmål. Malmø.

Men familien kom som bekendt for sent, hvis de skulle have været over den svenske grænse med tog uden at vise id. Og det kan de ikke. Familien er nemlig ikke i besiddelse af deres pas. Dem har menneskesmuglerne, der har hjulpet dem på vej.

»Dem får vi aldrig tilbage«, siger faren.

Alt, hvad han ved om Europa, er baseret på rygter. Han fortæller blandt andet, at han har fået fortalt, at hvis de bliver stoppet af politiet i Europa og har id-papirer på sig, vil de blive sendt tilbage til deres hjemland.

»Jeg ved ikke, hvad vi skal gøre«, siger han og trækker på skuldrene.

Samtalen foregår mestendels via store armbevægelser og ansigtsmimik, når ikke tolken er med på en telefonlinje. Alt imens kigger sønnen og konen i jorden.

Eromo Abebe strandede i Danmark

Efter at den unge svenske fyr i en halv times tid forgæves har forsøgt at finde ud af, om nogen kan hjælpe familien, tager han toget hjem til Malmø. Ingen kunne farsi. Og ingen kunne fortælle ham, hvor eller hvem den iranske familie kunne henvende sig til for at få information. Uden at blive registreret.

Stilhed i et inferno af rullekufferter

Den iranske familie sætter sig på en af lufthavnens sorte bænke. Her sidder de stille de næste seks timer. Alt imens rejsende myldrer forbi i tusindvis med larmende rullekufferter på vej til check in.

De vil til Sverige, fordi de har bekendte i Malmø. Og så har de hørt, at det vil være lettere for dem at få asyl her.

»Alle siger, det er umuligt for mig at få asyl i Danmark. Men jeg risikerer dødsstraffen, hvis jeg tvinges retur til Iran. Vil den danske stat tro mig? Hvis de ikke gør, hvad skal der blive af min familie? Jeg har en søn på 12 år og har en kone - hvad skal der blive af dem, hvis vi bliver sendt tilbage til Iran?«, siger han.

Derfor overvejer han, om de måske skal tage toget tilbage til Tyskland.

»Måske vi kan komme med en færge derfra til Sverige«, siger han.

»Og ellers kan vi blive der eller tage videre til Belgien«.

Videre ud i vinterkulden

Da klokken passerer 14.00 rejser familien sig og tager taskerne på ryggen. De har via tolken hørt, at Danmark netop har indført øjeblikkelig grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse.

De går lidt rundt i lufthavnens terminaler, inden de forsvinder ud af svingdøren i Terminal 3.

TV:

Christel Nisbeth har sit eget firma sammen med en svensk partner i Malmø. Hun pendler derover 2-3 gange om ugen og er meget frustreret over den nyindførte kontrol. Vi var med, da hun mandag morgen tog turen fra Nørreport til Malmø. Kilde: Politiken TV / Foto og interview: Johannes Skov Andersen / Redigering: Peter Vintergaard

Uden for tænder faren en cigaret og får fat i en bekendt på mobiltelefonen. Inden de trasker videre ud i den danske vinterkulde.

Den iranske kvinde vender sig om og sender et forsigtigt farvelsmil.

Den iranske families navne er redaktionen bekendt.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden