Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: Lasse Kofod
Flygtningestrøm
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Succesvirksomhed kører uden om grænsekontrollen i Kastrup

It-firma leaser nye BMW'er, som fragter svenske medarbejdere over Øresund.

Flygtningestrøm
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der skulle handles hurtigt i den danske it-virksomhed Ageras på Østerbro, da den omstridte svenske grænsekontrol blev iværksat ved midnat mandag.

Knap en tredjedel af Ageras 76 medarbejdere er svenskere, og de fleste af disse bor i Malmø. De havde ved selvsyn konstateret, at rejsetiden i toget hjem til Sverige mandag var blevet forlænget med mere end en time på grund af den nye id-kontrol i Københavns Lufthavn i Kastrup.

FOTO

Derfor valgte ledelsen i Ageras at tage sagen i egen hånd. I stedet for at de svenske medarbejdere skulle pendle frem og tilbage mellem Danmark og Sverige i toget, leasede virksomheden spritnye BMW'ere, som den svenske landechef og en anden skal køre medarbejderne over sundet i.

»Allerede mandag begyndte vores svenske medarbejdere at tale om, at den ekstra rejsetid gjorde, at de blev nødt til at finde sig et nyt job. Vi gik i tænkeboks og hev dem ind til en samtale for at se, om vi kunne finde en anden løsning. Og den blev så, at vi giver dem tre nye biler, som de bliver hentet herover og kørt tilbage i«, fortæller direktør i Ageras, Rico Andersen.

BMW'en bliver ikke stoppet i kontrollen

Ageras er en succesfuld it-virksomhed, hvis forretningsmodel bygger på, at forbrugere og firmaer kan finde revisor, bogholder eller advokat.

Direktør Rico Andersen mener, at den nyindførte grænsekontrol kan gøre, at den arbejdsplads han står i spidsen for, kan blive uattraktiv for talentfulde svenske medarbejdere og true Øresundsregionen som fællesøkonomi.

»Vi blev nødt til at vælge en utraditionel løsning, hvor vores svenske medarbejdere bliver hentet og bragt i to BMW 420'ere og en Mini Cooper, som vi har leaset hos Jan Nygaard. Jeg har selv prøvet at køre over sundet i en af de her spritnye BMW'er, og så bliver man altså ikke vinket ind til siden. Grænsekontrollen tager kun de biler, som ser lidt suspekte ud, og jeg vil altså ikke sende vores medarbejdere over sundet i en gammel Opel«, siger Rico Andersen.

Han fortæller videre, at de svenske medarbejdere i den danske it-virksomhed selv koordinerer, at de mødes om morgenen på den sidste togstation i Malmø før broen og så bliver hentet der.

»Hvis de ikke er der til tiden, så må de tage toget. Men det er da lidt grotesk, at vi skriver 2016 og oplever tider lige som da Tyskland var opdelt i to. Det er jo os, virksomhederne, der betaler regningen for den her id-kontrol. Og hvis vi vil have svenske medarbejdere, så må vi være lidt frække som her og gøre os lidt lækre«, siger direktøren.

Landechefen står tidligt op

Grænsekontrollen mellem Sverige og Danmark betyder, at man for første gang siden 1950'erne skal vise id-papirer for at krydse Øresund i tog, busser eller færger.

Svenskere, der arbejder i Danmark, kan kun komme med et tog hjem, hvis de kan fremvise legitimation – udstedt af en offentlig myndighed – med fødselsdato, underskrift og deres fulde navn.

Rico Andersen fra Ageras pointerer, at de medarbejdere hans virksomhed rekrutterer, er dygtige, veluddannede mennesker med familier, som ikke nødvendigvis på sigt vil arbejde i København, hvis rejsetiden mellem landene forbliver omstændelig.

»De her mennesker finder sig altså et andet job, hvis det bliver for besværligt at pendle. Nu må vi se. Indtil videre er vores løsning her gået godt, også selv om vores svenske landechef skal stå en time tidligere op for at samle folk op. Nogle af de andre medarbejdere med kørekort kan jo også køre. Hvis de gør det rigtigt godt, kan de få en af de her lækre BMW'ere en uge for sig selv. Men jeg havde da ikke lige regnet med, at det her skulle være med i vores budgetter for i år«, siger Rico Andersen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden