Schengen. Inger Støjberg siger, at hun »ikke kan forestille sig«, at Danmarks grænsekontrol ophører efter de 10 dage, der foreløbig er godkendt af kommissionen.
Foto: MARTIN LEHMANN

Schengen. Inger Støjberg siger, at hun »ikke kan forestille sig«, at Danmarks grænsekontrol ophører efter de 10 dage, der foreløbig er godkendt af kommissionen.

Flygtningestrøm

EU-formand: Kontrol af grænser skal vare kort tid

Grænsekontrol i Danmark og andre lande viser, at EU's frie bevægelighed er i fare, advarer migrationsministeren fra det nye hollandske EU-formandskab.

Flygtningestrøm

Hvis ikke EU-landene deles om flygtningene og indfører et fælles grænsekorps, risikerer national grænsekontrol i Danmark, Sverige og andre lande at ødelægge Schengen.

Den advarsel lyder fra unionens nye hollandske formandskab, netop som Hollands regering i dag mødes med EU-kommissionen for blandt andet at diskutere flygtningekrisens trussel mod samarbejdet om åbne grænser internt i Europa.

»Hvis intet ændrer sig, er Schengen i reel fare. Det her er en situation, som intet medlemsland ønsker«, siger Hollands migrationsminister, Klaas Dijkhoff, som reaktion på de danske og svenske beslutninger om midlertidig grænsekontrol.

Han tilføjer, at kontrollen ifølge EU’s regler ikke må fortsætte på ubestemt tid.

»Det er helt tydeligt, at den frie bevægelighed inden for Schengen-området er under meget stort pres. Det, at nogle lande tager denne type skridt, viser endnu en gang behovet for et permanent system for omfordeling af flygtninge. Det viser også, at de ydre grænser skal bevogtes bedre«, siger Dijkhoff i et skriftligt svar på spørgsmål fra Politiken.

Kontrol kan vare længe

Når ministeren her til morgen mødes med EU’s migrationskommissær, Dimitris Avramopoulos, venter Klaas Dijkhoff spændt på nyt om det hastemøde, som kommissæren i går holdt med blandt andre Inger Støjberg i Bruxelles.

Her advarede Avramopoulos den danske udlændingeminister og hendes kolleger fra Sverige og Tyskland om, at deres midlertidige grænsekontrol bør høre op igen »så hurtigt som muligt«.Trods mange diplomatiske ord om dialog og fælles ansvar efterlod mødet imidlertid det modsatte indtryk: at de tre landes kontrol ved henholdsvis Øresund, den dansk-tyske grænse og Tysklands grænse til Østrig kan vare længe endnu.

Hvis intet ændrer sig, er Schengen i reel fare. Det her er en situation, som intet medlemsland ønsker

Inger Støjberg sagde, at hun »ikke kan forestille sig«, at Danmarks grænsekontrol ophører efter de 10 dage, der foreløbig er godkendt af kommissionen.

Hun advarede også om, at Danmark med kort varsel kan blive nødt til at indføre transportøransvar ligesom Sverige.

Bekymret formandskab

Sveriges integrationsminister, Morgan Johansson, sagde, at den svenske id-kontrol vil fortsætte »så længe, der er behov for det«. Det vil sige, så længe flygtningesituationen på kontinentet ikke er »stabil«.

Den svenske minister vurderer, at der lige nu kan være op mod 300.000 uregistrerede flygtninge i Tyskland, som måske vil bevæge sig længere nordpå.

Den tyske regering advarer på sin side om, at der stadig ankommer i gennemsnit over 3.000 flygtninge om dagen til Tyskland, og at tilstrømningen slet ikke ser ud til at falde i 2016.

I alt seks lande i Schengen har i øjeblikket genindført grænsekontrol midlertidigt.

Både kommissionen og det hollandske EU-formandskab er stærkt bekymrede over den situation og over udviklingen i Norden. Men EU hverken kan eller vil i realiteten tvinge Danmark eller andre medlemslande til at fjerne kontrollen igen.

»Ingen aner, hvor længe den interne grænsekontrol vil vare. Men så længe de fælles løsninger ikke fungerer, kan man ikke bebrejde de lande, der gør det selv«, sagde en diplomat efter mødet i går.

Sverige: Schengen afhænger af ydre grænser

I stedet begynder kommissærerne og det hollandske EU-formandskab i dag et kapløb med tiden for at få vedtaget både et fælles europæisk grænsekorps og en permanent omfordeling af flygtninge.

Det politiske klima lover bare ikke særlig ikke godt for de store ambitioner.

Styrkelsen af EU’s ydre grænser, specielt mellem Grækenland og Tyrkiet, skrider kun langsomt frem. Og til dato er der kun blevet omfordelt 272 af de i alt 160.000 flygtninge, som EU sidste år besluttede at flytte fra Grækenland og Italien til andre medlemslande. Det svarer til 0,17 procent af bare den midlertidige omfordeling, der blev vedtaget allerede sidste år.

»Schengen-samarbejdet kommer ikke til at dø. Men Schengen afhænger af, at der er ordentlig kontrol ved de ydre grænser. Og det er der ikke i dag«, siger den svenske integrationsminister.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce