Foto: Holger Bundgaard (arkiv)
Flygtningestrøm

Støjberg ændrer smykkeforslag: Vielsesringe undtages helt

Støjbergs flertal til asylstramninger falder på plads: S og K støtter smykkeforslag.

Flygtningestrøm

For anden gang på mindre end en uge retter udlændingeminister Inger Støjberg (V) nu i regeringens meget omdiskuterede forslag om at beslaglægge asylansøgeres værdigenstande, herunder vielsesringe, hvis de er af høj værdi.

Fredag aften ændrede Støjberg forslaget, så der kun kunne beslaglægges vielsesringe og andre værdigenstande, hvis de havde en værdi til langt over 10.000 kroner.

Det fik Socialdemokraterne, Liberal Alliance og Konservative på banen med krav om ændringer, og nu justerer ministeren så yderligere i forslaget.

Det er nu helt udelukket, at politiet kan beslaglægge 'genstande med en særlig affektionsværdi' - uanset værdien af de genstande.

»Forslaget til justering indebærer endvidere, at genstande med en særlig affektionsværdi helt undtages. Sådanne genstande kan for eksempel være vielsesringe, forlovelsesringe, familieportrætter, hæderstegn og lignende«, hedder det i dagens ændringsforslag.

Politiet skal stadig kunne beslaglægge dyre værdier

I sidste uge lagde Inger Støjberg op til, at værdigenstande med personlig affektionsværdi, som eksempelvis vielsesringe, kunne beslaglægges, hvis de var 'væsentligt' mere værd end 10.000 kroner.

Regeringen lægger fortsat op til at lade politiet beslaglægge andre 'genstande af større økonomisk værdi' over 10.000 kroner, men altså ikke, hvis disse genstande har en særlig affektionsværdi for den enkelte asylansøger.

Samtidig skal det være muligt for politiet at beslaglægge kontanter, hvis der er tale om beløb over 10.000 kroner.

Regeringen vil i forlængelse af lovforslaget, der førstebehandles onsdag, udarbejde en vejledning til de betjente, der skal stå for eventuelle beslaglæggelser, om hvordan de skal håndtere de nye regler.

S of K er tilfredse

Det vækker begejstring hos Socialdemokraterne, at forslaget nu er ændret.

Det fortæller Dan Jørgensen, integrations- og udlændingeordfører for Socialdemokraterne.

»Vi er glade for, at ministeren har givet sig. Vi synes ikke, at man skal stå i en situation, hvor man tager vielsesringe eller andre genstande af affektionsværdi fra folk«, siger Dan Jørgensen, efter at aftalen er forhandlet på plads.

Det endelige udfald falder også i god jord hos Naser Khader, der integrationsordfører for Konservative.

»Man skal ikke tage vielsesringe eller personlige smykker fra folk. Men vi holder fast i princippet om, at vi behandler asylansøgere på samme måde som kontanthjælpsmodtagere«.

»Derfor siger vi, at har du en medbragt formue over 10.000 kroner eller andre værdier, som ikke har affektionsværdi, så skal du bruge dem, før vi begynder at bruge skattekroner«, siger han til TV 2 News.

Politifolk skal skelne mellem ringe

Det nye forslag sikrer, at asylansøgere ikke fratages værdigenstande af særlig betydning - uanset genstandenes værdi. Dermed er der ikke længere den øvre grænse på 10.000 per genstand, som Inger Støjberg foreslog i fredags, efter at hun i første omgang havde spillet ud med en grænse på 3000 kroner.

Det mener Dan Jørgensen, er en sejr.

»Vi betragter egentlig det her som symbolpolitik fra ministerens side. Men derfor er vi jo glade for, at der bliver strammet op på tingene. Så er vi sikre på, at der ikke er nogen, der skal frygte, at vi tager de værdier, der betyder noget for dem«.

» Vi håber også, at alle de historier, der har været om vores land i de udenlandske medier, en gang for alle kan manes i jorden«, siger han.

Selv om det kan være svært for menige politifolk at kende forskel på en vielsesring og enhver anden ring med det blotte øje, så mener Dan Jørgensen, at ordningen nok skal fungere i praksis.

»Det vil være sådan, at flygtningene selv skal sige, om det har affektionsværdi eller ej. Så vi tror ikke, at der vil være mange tvivlstilfælde«, siger han.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce